Jednoduchý recept na poctivé velikonoční jidáše, který se nedá zkazit

Tradiční velikonoční pečivo by nemělo na tyto svátky chybět na žádném stole Kupi.cz

Tradiční, avšak v dnešní době opomíjené Velikonoční jidáše z kynutého těsta jsou klasikou, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nenechte se odradit kynutím těsta a připravte pro své blízké tuto tradiční sladkou pochoutku s medem.

Přečtěte si také

Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat
Co s rajčaty, která nestačila dozrát? Vyzkoušejte 3 způsoby, jak je doma nechat zčervenat

Jidáše v lidové tradici

Než začnete s receptem, připomeňte si, jaký historický význam jidáše vlastně mají. Dle lidových tradic by se velikonoční jidáše měly péct i jíst na Zelený čtvrtek, a to ideálně za svítání – lidé totiž věřili, že pokud je snědí za svítání, budou celý rok zdraví.

Jidáše se tvarují do svinutého provazu, jež měl symbolizovat oběšení apoštola Jidáše, který svým polibkem zradil Ježíše Krista. Zavinutí provazu a med, kterým se jidáše potírají po vytažení z trouby, pak symbolizují historické vlastnosti jara – plodnost a hojnost.

Z vykynutých kuliček můžeme smotat různé tvary Kupi.cz

Ingredience:

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • 70 g másla (pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

Na potření

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Chybí Vám med? Kupte si ten v akci

Postup:

  1. Vidličkou v misce rozmačkejte droždí se lžičkou cukru a rozmíchejte na kaši. Přimíchejte lžíci hladké mouky, zalijte 100 ml vlažné smetany na vaření a chvilku počkejte, než vzejde kvásek.
  2. Mezitím si ve větší míse odměřte všechny zbylé suroviny. Doporučujeme použít žloutky a máslo, které budou mít pokojovou teplotu. Kynutí usnadníte, když použijete zbytek vlažné smetany. Do této směsi pak přidejte kvásek a vše promíchejte a zpracujte v těsto – správnou konzistenci poznáte tak, že bude hebké, hezky vcelku a nebude lepit. Poté jej hněťte alespoň 5 minut, ideálně i déle, dokud nebude hladké a pružné.
  3. Jakmile bude mít těsto správnou konzistenci, vytvarujte z něj kouli, kterou odložte do větší mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout zhruba hodinu, než nabude dvojnásobně na objemu. Těsto vyklopte z mísy, znova prohněťte a vzduch z něj vyžeňte. Poté ho rozdělte na čtvrtiny, z těch ještě na osminy, a nakonec na 24 stejně velkých dílů.
  4. Z každého z těchto dílů vyválejte váleček, který bude tenký asi jako váš malíček a dlouhý cca 25 cm. Takto připravené těsto smotejte do uzlíků a pokládejte na plech, který si předtím vyložte pečicím papírem – všechny dílky by měly vyjít na dva plechy.
  5. Jakmile budete hotovi, potřete smotané uzlíky rozšlehaným vajíčkem se 2 lžícemi vody a nechte ještě alespoň 20 minut vykynout na plechu. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  6. Vykynuté uzlíky ještě jednou potřete rozšlehaným vajíčkem s vodou a vložte do trouby. Pečte 15 minut, než se zpevní, zezlátnou a dvojnásobně nabudou. Aby správně naskočily, je třeba péct plech po plechu zvlášť.
  7. V mikrovlnce nebo na sporáku si ohřejte med, aby byl horký. Poté do něj vhoďte na kostičky nakrájené máslo a míchejte, dokud se v medu nerozpustí. Upečené jidáše po vytažení z trouby touto směsí potřete a nechte vychladnout na plechu, případně je přesuňte na mřížku. Jidáše jsou hotové, a my Vám přejeme dobrou chuť.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz