Vyzkoušejte domácí pražené oříšky 3x jinak. Skořicové, medové s chilli nebo bylinkové

Vyzkoušejte domácí pražené oříšky 3x jinak. Skořicové, medové s chilli nebo bylinkové Pixabay

Naučte se doma připravovat neodolatelnou lahůdku: pražené oříšky. K televizi nebo posezení nebudete chtít mlsat už nic jiného. Máme pro vás tři recepty z vlašských i lískových ořechů, mandlí nebo kešu, naslano i nasladko. A navíc poradíme, jak mandle a lískové ořechy snadno a rychle zbavit slupky.

Přečtěte si také

Odhalili jsme tajemství krémových polévek. Osvojte si triky pro tu nejlepší chuť
Odhalili jsme tajemství krémových polévek. Osvojte si triky pro tu nejlepší chuť

Jak před pražením oloupat mandle a lískové ořechy?

Pokud si chcete ušetřit práci, již oloupané ořechy můžete vždy zakoupit v obchodě. Bývají ale mnohem dražší než ty se slupkou. Oloupání doma vám přitom nezabere skoro žádný čas, postup je velmi jednoduchý a připravené lahůdky vás vyjdou levněji.

Pamatujte vždy na základní pravidlo: lískové ořechy zbavíte slupky nasucho v troubě, mandle se naopak spařují ve vroucí vodě.

  • Jak odstranit slupku z lískových ořechů? Dejte jádra na plech a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi 5–10 minut. Poté nechte oříšky chvíli vychladnout, vysypte do čisté utěrky a jemně promněte. Slupka z nich díky tření sama odpadne.
  • Jak odstranit slupku z mandlí? V hrnci přiveďte vodu k varu, nasypte do ní mandle a nechte 30 sekund probublat. Poté je sceďte a zchlaďte ve studené vodě. Slupka by z nich měla jít snadno dolů.
Příprava domácích sladkých i slaných kořeněných pražených oříšků je snadná Freepik

Pražené ořechy ve skořici a vanilkovém cukru

Na cca 400 g ořechů (vlašské, pekanové, lískové či mandle) budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • 110 g cukru moučka
  • 1 balení vanilkového cukru (cca 8–10 g)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetku perníkového koření (dle chuti)

Postup: Z bílků ušlehejte sníh, který v míse lehce promíchejte s jádry ořechů (bílky zajistí, že se ořechy kořením krásně obalí a budou více křupavé). Vedle si smíchejte cukr, skořici a sůl a poté směs přimíchejte do ořechů. Vše vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 120 °C asi 60 minut. Každou čtvrt hodinu promíchejte. Hotové ořechy skladujte v suchu a temnu, aby zůstaly krásně křupavé.

Pražené mandle s bylinkami

Bylinky je nejlepší použít čerstvé – množství je uvedeno v najemno nasekaném stavu. V případě potřeby lze ale jakékoliv bylinky nahradit i sušenými. Jejich složení (i ořechů) můžete vždy upravovat podle své chuti.

Na cca 500 g oloupaných mandlí budete potřebovat:

  • 2 lžíce rostlinného oleje (pro zajímavější chuť lze použít např. avokádový, dýňový, lanýžový apod.)
  • 1,5 lžíce rozmarýnu
  • 1,5 lžíce šalvěje
  • 1,5 lžičky tymiánu
  • 1,5 lžičky oregana
  • 1,5 lžičky bazalky
  • 1 lžičku soli
  • špetku sušeného česneku (dle chuti)

Postup: Oříšky promíchejte s olejem a všemi bylinkami a solí. Vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut. Občas promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.

Medovo-kořeněná směs je v kombinaci s praženými oříšky velmi oblíbená, hodí se na kešu i mandle Tracy Benjamin / Flickr

Pražené medovo-kořeněné kešu a mandle

Na cca 300 g kešu či mandlí budete potřebovat:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžičku javorového sirupu (nemusí být, lze nahradit medem)
  • 2 lžičky soli (zvolíte-li koupené kořeněné směsi, dejte jí méně, nebo žádnou)
  • 1 lžičku sladké papriky
  • dle chuti přidejte koření – chilli, sušenou cibuli, mletý sušený zázvor, rozmarýn apod.

Postup: Smíchejte med, olej a koření a pořádně promíchejte, aby vznikla hladká směs. V té obalte oříšky. Pokud je chcete sladší, klidně můžete dát více medu, nebo naopak podle chuti zkoušet různé kombinace koření (výborné budou oříšky např. s aromatickými uzenými mletými chilli papričkami Chipotle).

Obalené ořechy vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15–20 minut. Občas je promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz