Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste se někdy zastavili v jejich kavárně. Prodávají tam švédské speciality a mezi nimi i tradiční švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.
Švédové mlsají v hodince zvané FIKA
Švédové milují sladkosti a k mlsaní si dokonce vyhradili speciální hodinku. Podobně jako mají Britové čaj o páté, mají Švédové sladkou hodinku FIKA. Podávají v ní například tyto speciality:
- Chokladboll (čokoládové kuličky)
- Kanelbulle (kynutí šneci s polevou)
- Punschrulle (punčové rolky)
- Semla (plněná buchtička)
Mezi jejich oblíbené sladkosti patří právě i mandlový dort Mandeltarta. Jeho základem je bezé korpus z mandlí (podobný dortu Pavlova), který je promazaný žloutkovým krémem a posypaný mandlemi. A to je celé.
Postup není tak složitý, jak se může zdát. Stačí dodržet pár rad a do 90 minut může být dort na stole.
Tradiční švédský mandlový dort
Recept na švédský mandlový dort
Všechny ingredience si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Na krém potřebujete změklé, nikoliv tekuté máslo.
Ingredience na korpus:
- 200 g mandlí (neloupaných)
- 5 bílků
- 160 g cukru krystal
- špetka soli
Ingredience na žloutkový krém:
- 160 g změklého másla
- 120 g cukru krystal
- 220 ml smetany
- 5 žloutků
- 3 lžíce rumu
- špetka mleté sušené vanilky
Zdobení dortu:
Alpaksoy / Canva
Příprava mandlového dortu
Recept má více fází. Není to ale tak složité, jak se zdá. Určitě to zvládnete.
1. Korpus na mandlový dort:
- Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.
- Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.
- Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.
- Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.
- Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.
- Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.
- Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.
- Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.
- Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.
Ulovte si mandle ve slevě
2. Žloutkový krém:
- Připravte si vodní lázeň.
- Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.
- Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.
- Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku.
- Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.
- Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.
Kam pro rum na pečení v akci?
3. Dokončení mandlového dortu:
- Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.
- Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.
- Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.
- Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.
- Dort nechte 30 minut odležet a můžete podávat.
A švédský mandlový dort je hotový. Dobrou chuť!