Tipy, jak darovat peníze či poukázku k Vánocům originálně

Bankovky převázané červenou stuhou jako dárek Michaela Jilkova / Shutterstock.com

Chcete se vyhnout zbytečným dárkům, které vaši blízcí nevyužijí? Nebo si s výběrem lámete hlavu a ne a ne přijít na vhodný dárek? Darováním peněz či různých poukázek nikdy nic nezkazíte. Poradíme vám, jak je hezky a originálně zabalit, abyste nepředávali jen obyčejnou obálku.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Mnoho lidí považuje darování peněz a poukazů za neosobní dárek bez nápadu. Přitom ruku na srdce, často jsou tyto dárky tou nejlepší variantou. Nehrozí, že si pod stromečkem rozbalíte něco, co se vám vůbec nelíbí a pravděpodobně to skončí schované ve skříni.

Bonboniéra s překvapením

Takto darovanými penězi potěšíte každého, kdo má rád sladké. Kupte v obchodě dobrou bonboniéru, doma ji rozbalte a vyndejte pár bonbonů, které pak nahradíte penězi.

Bankovky můžete opatrně zmuchlat a vmáčknout do prázdného místa. Použít lze také mince, ty však raději připevněte izolepou, aby se po rozbalení nerozkutálely všude kolem.

Vánoční pomerančová marmeláda
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vánoční pomerančová marmeláda

Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.

Vánoční pomerančová marmeláda

Ozdoby na stromeček

Z poukázky nebo bankovky můžete vytvořit hezké ozdobičky. Na Štědrý večer je pak tajně pověsíte na stromeček a svým nejbližším řeknete, že na ně čeká dárek, který si musí najít.

Zabalte poukázku či bankovku do celofánu a přivažte na ni mašli, zvoneček či cokoliv jiného, aby výsledek vypadal jako ozdobička. Můžete je také stočit do ruličky a obvázat mašličkou. Fantazii se meze nekladou.

Skládání origami

Pokud patříte mezi ty zručnější, pusťte se do skládání origami. Tvarů, které se dají složit, je spoustu, na Vánoce však budou vypadat nejlépe třeba stromečky či srdíčka. Na skládání budou vhodnější bankovky, určitě se vám ale podaří složit jednodušší tvar i z poukázky.

Origami můžete připevnit ke špejli a darovat tak originální zápichy. Nebo k nim připevněte háček či provázek a zavěste je na stromeček. Hezky budou vypadat ale i samotné v pěkné dárkové krabičce.

Karamelový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Karamelový likér

Domácí karamelový likér vás okouzlí jemnou chutí a jednoduchou přípravou. Stačí vám plechovka salka, pár dalších surovin a můžete si vychutnávat luxusní vánoční likér, který budete chtít dělat znovu a znovu.

Karamelový likér

Vzkaz v láhvi alkoholu

Snadný, a přitom krásně vypadající dárek, který potěší více než samotná obálka. Potřebovat budete hezkou skleněnou láhev a mašli. Využít jde například láhev od vína, jen z ní odstraňte etiketu.

Stočte bankovku či poukázku do ruličky a obvažte ji provázkem, aby ji obdarovaný snadno dostal ven. Na láhev pak připevněte pěknou mašli a máte hotovo. Dárek můžete nechat pod stromečkem jen tak, nebo ho dejte do dárkové taštičky.

Ženská ruka držící dárkovou kartu New Africa / Shutterstock.com

Po jakém poukazu sáhnout?

Chtěli byste dát svým nejbližším hezký šperk, něco na sebe či novou dekoraci do bytu, ale nejste si jistí, co bude to pravé? Pak neuděláte chybu, pokud pořídíte dárkovou kartu.

V dnešní době mnoho obchodů nabízí možnost nabití určité finanční částky, za kterou si pak obdarovaný může v daném obchodě nakoupit. Tato forma dárku je v posledních letech velmi oblíbená.

Možnost koupě dárkové karty či poukázky nabízí velká škála obchodů – od oděvů či kosmetiky přes knihy a potraviny až po nábytek. Zde přinášíme pár tipů na poukázky do obchodů, které vaši blízcí určitě využijí.

Sirup na svařák
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Sirup na svařák

Domácí svařák neodmyslitelně patří k předvánočnímu období. Pokud svařené víno připravujete často a zároveň chcete, aby mělo dokonalou chuť, je nejlepší vyrobit si zásobu kořeněného sirupu podle našeho receptu, který stačí do svařáku přidat.

Sirup na svařák

Potraviny

Lidl, Kaufland, Tesco, Billa a mnoho dalších supermarketů a hypermarketů nabízí dárkové karty na nákup, které zakoupíte již od 250 Kč přímo v prodejnách.

Vánočka
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Náročný

Vánočka

Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům. Pokud jste ji doposud kupovali v obchodě a na domácí pečení si nikdy netroufli, nezoufejte. S naším receptem a videonávodem, jak uplést vánočku ze šesti pramenů, ji zvládne v pohodlí své kuchyně i úplný začátečník.

Vánočka

Kosmetika

  • Dárkový poukaz Notino: V Notinu aktuálně zakoupíte dárkový poukaz v elektronické podobě v hodnotě 500, 1 000, 1 500 a 2 000 Kč. Jeho platnost je 12 měsíců.
  • Dárková karta dm: Dárkovou kartu dm můžete zakoupit přes online e-shop nebo na prodejně. Vložit na ni lze libovolnou částku až do výše 5 000 Kč. Platnost karty je 10 let od posledního nabití.

Nábytek a elektronika

  • Dárková karta Ikea: Při osobním nákupu lze na kartu vložit libovolnou částku. Při koupi online pak od 500 Kč do 2 000 Kč a zároveň má neomezenou platnost.
  • Dárkový voucher Alza: E-shop Alza nabízí vouchery v hodnotě 100–5 000 Kč na nákup svého zboží.

Oblečení a móda

  • Dárkový poukaz Zoot: Obchod s oblečením a doplňky Zoot nabízí dárkové poukázky v rozmezí 500–5 000 Kč.
  • Dárkový poukaz Zalando: Poukázku do e-shopu Zalando si vytvoříte na míru podle sebe – vybrat si můžete jak její podobu a částku (až 3 500 Kč), tak i vzkaz pro obdarovaného.
Mladá žena s nákupní taškou a kartou adriaticfoto / Shutterstock.com

Obchodní centra

Novinkou posledních let je možnost koupě dárkové karty do celého obchodního centra. Majitel může touto kartou platit v libovolných prodejnách v daném nákupním centru.

Třeba nákupní centrum Westfield Chodov v Praze nabízí nabití dárkové karty od částky 500 Kč do 6 000 Kč s platností 1 rok. Stejné možnosti nabízí třeba i Metropole Zličín v Praze či brněnská Galerie Vaňkovka. Veškeré potřebné informace vždy zjistíte na stránkách obchodního centra, které si vyberete.

Zdroj: tchiboblog.cz, ziba.cz, darkoblog.cz