Čočka na kyselo

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Čočka na kyselo s vajíčkem, okurkem a chlebem na bílém talíři Kupi.cz

Čočka na kyselo je oblíbený recept řady lidí, který si můžeme připravit celoročně. Obzvláště se hodí také 1. ledna, kdy bychom měli sníst něco z čočky, aby se nás peníze držely po celý rok.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Čočku důkladně přebereme a propereme ve studené vodě. Čočku dáme do hrnce a necháme ji v dostatečném množství vody (aby byla celá ponořená) odpočívat zhruba 2 hodiny.

  • 2

    Ve stejné vodě, v jaké jsme čočku namáčeli, ji uvaříme do měkka.

  • 3

    Poté slijeme přebytečnou vodu (necháme si trochu vývaru z čočky bokem na případné rozředění kaše).

  • 4

    Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na sádle (nebo oleji) dozlatova.

  • 5

    Cibuli zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody, kterou jsme scedili z čočky.

  • 6

    Cibulkovou směs přidáme k uvařené čočce.

  • 7

    Dochutíme pepřem, solí a podle chuti dodáme pokrmu kyselou chuť octem (dá se nahradit lákem z kyselých okurek) a případně cukrem.

Tip
  • Čočku můžete dochutit také česnekem.
  • Podávejte s vařeným párkem, který můžete nahradit opraženým kabanosem nebo klobáskou.
  • Skvěle bude chutnat také s volským okem z vejce a kyselou okurkou. Jako přílohu můžete použít krajíc čerstvého chleba.
  • Pokud nemáte času nazbyt, můžete koupit v obchodě předvařenou čočku, kterou již není třeba předem namáčet do vody.

Líbil se vám recept Čočka na kyselo? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.