Do spíže? Nebo spíše ne? Podívejte se, co patří a nepatří do spižírny

Podívejte se na to, co patří do do spíže ready made / Pexels

Spižírna nebo komora na uskladnění potravin má velmi důležitou úlohu. Bohužel ji často využíváme nesprávně. Špatným skladováním surovin zbytečně krátíme jejich životnost a musíme je vyhazovat. Když víte, jak správně skladovat zásoby, vydrží vám mnohem déle. Usnadněte si život a zorganizujte si spíž. Jak na to?

Přečtěte si také

Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté
Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté

Jak správně zařídit spižírnu?

Místnost pro spižírnu musí být dostatečně chladná, ideálně 5 až 7 °C. Police rozmístěte ideálně do tvaru L nebo U podél zdí s hloubkou maximálně 30 centimetrů. Příliš široké police nejsou praktické, protože těžko dosáhnete až dozadu.

Kombinujte regály a závěsné police až ke stropu. Na podlahu se hodí dlaždice, jelikož jsou chladnější. Police a skříňky musí být omyvatelné a dobře udržovatelné.

Skladujte potraviny, koření, nádobí, kuchyňské potřeby a pomůcky. Můžete zde uskladnit spotřebiče, které používáte velmi nepravidelně a do kuchyně se nevejdou. Sezónní věci (Vánoce, Velikonoce apod.) dávejte ke stropu. Do košíků a přepravek na podlahu dejte cibuli, česnek, brambory či zeleninu.

Cibule není nikdy dost. Zásobujte se levněji

Těstoviny, kávu, čaje a další lehké potraviny ukládejte na vrchní police, konzervy, zavařeniny a vše s vyšší váhou raději dolů. Cukr, sůl, mouku a olej používáte často, tudíž je dejte do úrovně očí, stejně jako koření. Věci používané zřídka dejte nahoru nebo dolu.

Myslete na to, že snadno zapomenete, co vše máte uskladněné. Proto dávejte menší věci dopředu, abyste je měli stále na očích, a větší dozadu. Využijte také nejrůznější košíčky, krabičky a dózy s dobrým uzávěrem. Na načatá balení použijte kolíček, gumičku nebo speciální sponky.

Dávejte si pozor na to, co kam patří Nightingale Art House / Pexels

Kam s potravinami v bytě?

V bytech často není možnost mít extra místnost ještě na spíš. V takovém případě se obvykle počítá s potravinovou skříní v kuchyni. Buďto se zásuvkami, nebo pouze s dvířky. Dají se však různě variabilně upravovat.

Skříňka má stát na suchém místě, ideálně tmavém, aby tam celý den nesvítilo slunce a nebyla přítomna přílišná vlhkost. Určitě nepatří ke sporáku nebo k oknu.

Co dále do spíše? Třeba olej v akci

Co určitě nepatří do lednice?

Častou chybou, kterou dělá mnoho lidí, je uskladňování věcí do lednice namísto do spíže. V lednici je teplota, která se pohybuje mezi 0 až 8 °C. Ta je ideální k uchování masa, uzenin, mléka a mléčných výrobků, různých otevřených pokrmů, vajec apod.

Překvapivě do ní nepatří okurky, rajčata, banány, bylinky, čokoláda, med, olivový olej, brambory, česnek, cibule, citrusy, avokádo, pečivo nebo káva.

Ne všechny potraviny ideálně patří do lednice. Víte, které raději přemístit do spíže? Polina Tankilevitch / Pexels

Udržujte spíž čistou a dělejte pravidelně inventuru

Nezapomeňte, že ve „špajzce“ nebo potravinové skříni skladujete potraviny. Proto v těchto místech musíte dbát na pravidelnou hygienu. Jednou za čas všechno vyndejte a správným prostředkem umyjte všechny prostory. Nevynechejte žádný regál, polici ani košíček.

Zkontrolujte i, zdali se k vám nedostali mravenci nebo potravinoví moli. Mravenců se můžete zbavit poměrně snadno – stačí zjistit, co je k vám láká. Nemáte někde vylitou marmeládu, med apod.? S moli je to ovšem mnohem horší a náročnější. Všechny napadené potraviny musíte okamžitě zlikvidovat a ostatní pečlivě zkontrolovat. Vydesinfikujte každý kout a pořiďte lapače.

Snažte se nepoužívat chemické přípravky, ale dejte přednost ekologickému způsobu úklidu. A nezapomeňte čas od času udělat pečlivou inventuru. Prošlé věci bez milosti vyhoďte.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!