Bagel – soused „odvedle“, který se k nám vrátil přes oceán. Zkuste ho doma upéct i vy

Bagely upečené z jednoho těsta můžete dochutit na mnoho způsobů Martina Lancingerová

Bagel. V Česku doposud ne příliš známé pečivo jsme poprvé mohli ochutnat například v řetězcích Marks & Spencer anebo v hipsterských bistrech. Právě tam jsme si také mohli všimnout, jak skvěle se s touto kulatou ingrediencí s otvorem uprostřed dá kouzlit. „Tyhle americké speciality,“ pomyslíte si možná. Ale věděli jste, že bagel původně pochází z Polska?

Přečtěte si také

Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď
Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď

Původ bagelu

Ač je to pro vás možná překvapující novinka, je historicky doloženo, že bagel pochází z roku 1610, kdy ho poprvé vytvořila židovská komunita v Krakově. Ve své knize se o tom zmiňuje i spisovatel Leo Rosten, jehož rodina při své emigraci roku 1910 tento recept dost možná převezla přes Atlantik do New Yorku. A tam si místní bagel natolik oblíbili, že založili spolek Bagel Bakers Local 338, převzali toto pečivo za své, a proto jej nyní často považujeme za tradičně americkou záležitost.

Za mnoho let se ale jeho receptura změnila a z původně chlebového těsta se tak vyvinuly nadýchanější obměny, které si rádi dáváme jak naslano, tak i nasladko.

Bagel naslano – s čerstvým sýrem, uzeným lososem a řeřichou Martina Lancingerová

Upečte si vlastní bagely – naslano i nasladko

S tímto univerzálním receptem (který naleznete níže) si můžete splnit své sny o dokonalém bagelu i vy. Pro sladkou variantu stačí přidat do těsta například vanilku, skořici, brusinky, oříšky nebo kousky čokolády a jako oblohu zvolit tvaroh, našlehané mascarpone, ricottu anebo jiný „neutrální“ sýr. Bagel pak můžete doplnit čerstvým ovocem podle chuti a pro doslazení například přelít medem či posypat kousky ořechů nebo kokosem.

Pro slanou variantu zkuste těsto ochutit třeba bylinkami, sušenými rajčaty, olivami anebo sýrem. K potření použijte čerstvé sýry, ale i různé pomazánky – bylinkovou, tvarůžkovou, tuňákovou, vajíčkovou či guacamole. Dokončete delikatesu plátky šunky, lososa, roastbeefu apod. Místo masa můžete ale použít i opečené halloumi nebo grilovanou zeleninu. A na závěr můžete přidat křupavé listy salátu, plátky okurky anebo špenát. Zkrátka kouzlete podle chuti.

Tip: A pokud si nejste jistí výběrem anebo rádi experimentujete, vyzkoušejte vynikající sladko-slanou variantu. Získáte ji například spojením kozího sýra a fíků anebo čerstvého sýra s prosciuttem a melounem.

Bagel nasladko – s našlehaným mascarpone, broskví, jahodami a pistáciemi Martina Lancingerová

Univerzální recept na bagely

Ingredience na 6 ks:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 170 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 300 g mouky – namíchejte například světlou a celozrnnou v poměru 1 : 1
  • ½ lžičky soli
  • vejce na potření

Postup:

  1. Do mističky rozdrobte droždí, přidejte cukr a promíchejte. Mléko ohřejte, stáhněte ho z plotny, když je vlažné, a asi 1/3 jej k droždí nalijte. Přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut odpočívat.
  2. Zbytek mléka vraťte na plotnu, přidejte do něj na kousky nakrájené máslo a nechte ho rozpustit. Až mléko zchladne, přidejte k němu žloutek a vše rozmíchejte vidličkou.
  3. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek a mléčnou směs. Vypracujte těsto, a to poté vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
  4. Těsto rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Každý propracujte na pracovní ploše a vyválejte z něj hada cca 3 cm silného v průměru a 20–25 cm dlouhého. Spojte konce a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Nechte kynout 10 minut. Poté potřete rozšlehaným vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 25 minut dozlatova.
Bagel chutná skvěle naslano i nasladko Martina Lancingerová

Tak co, povedla se vám stejně nádherná svačina? Pokud ne, nezoufejte – můžete to zkusit znovu, a nebo si raději pohlídat, kdy bude v akci bagel již hotový.