Bagel – soused „odvedle“, který se k nám vrátil přes oceán. Zkuste ho doma upéct i vy

Bagely upečené z jednoho těsta můžete dochutit na mnoho způsobů Martina Lancingerová

Bagel. V Česku doposud ne příliš známé pečivo jsme poprvé mohli ochutnat například v řetězcích Marks & Spencer anebo v hipsterských bistrech. Právě tam jsme si také mohli všimnout, jak skvěle se s touto kulatou ingrediencí s otvorem uprostřed dá kouzlit. „Tyhle americké speciality,“ pomyslíte si možná. Ale věděli jste, že bagel původně pochází z Polska?

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Původ bagelu

Ač je to pro vás možná překvapující novinka, je historicky doloženo, že bagel pochází z roku 1610, kdy ho poprvé vytvořila židovská komunita v Krakově. Ve své knize se o tom zmiňuje i spisovatel Leo Rosten, jehož rodina při své emigraci roku 1910 tento recept dost možná převezla přes Atlantik do New Yorku. A tam si místní bagel natolik oblíbili, že založili spolek Bagel Bakers Local 338, převzali toto pečivo za své, a proto jej nyní často považujeme za tradičně americkou záležitost.

Za mnoho let se ale jeho receptura změnila a z původně chlebového těsta se tak vyvinuly nadýchanější obměny, které si rádi dáváme jak naslano, tak i nasladko.

Bagel naslano – s čerstvým sýrem, uzeným lososem a řeřichou Martina Lancingerová

Upečte si vlastní bagely – naslano i nasladko

S tímto univerzálním receptem (který naleznete níže) si můžete splnit své sny o dokonalém bagelu i vy. Pro sladkou variantu stačí přidat do těsta například vanilku, skořici, brusinky, oříšky nebo kousky čokolády a jako oblohu zvolit tvaroh, našlehané mascarpone, ricottu anebo jiný „neutrální“ sýr. Bagel pak můžete doplnit čerstvým ovocem podle chuti a pro doslazení například přelít medem či posypat kousky ořechů nebo kokosem.

Pro slanou variantu zkuste těsto ochutit třeba bylinkami, sušenými rajčaty, olivami anebo sýrem. K potření použijte čerstvé sýry, ale i různé pomazánky – bylinkovou, tvarůžkovou, tuňákovou, vajíčkovou či guacamole. Dokončete delikatesu plátky šunky, lososa, roastbeefu apod. Místo masa můžete ale použít i opečené halloumi nebo grilovanou zeleninu. A na závěr můžete přidat křupavé listy salátu, plátky okurky anebo špenát. Zkrátka kouzlete podle chuti.

Tip: A pokud si nejste jistí výběrem anebo rádi experimentujete, vyzkoušejte vynikající sladko-slanou variantu. Získáte ji například spojením kozího sýra a fíků anebo čerstvého sýra s prosciuttem a melounem.

Bagel nasladko – s našlehaným mascarpone, broskví, jahodami a pistáciemi Martina Lancingerová

Univerzální recept na bagely

Ingredience na 6 ks:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 170 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 300 g mouky – namíchejte například světlou a celozrnnou v poměru 1 : 1
  • ½ lžičky soli
  • vejce na potření

Postup:

  1. Do mističky rozdrobte droždí, přidejte cukr a promíchejte. Mléko ohřejte, stáhněte ho z plotny, když je vlažné, a asi 1/3 jej k droždí nalijte. Přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut odpočívat.
  2. Zbytek mléka vraťte na plotnu, přidejte do něj na kousky nakrájené máslo a nechte ho rozpustit. Až mléko zchladne, přidejte k němu žloutek a vše rozmíchejte vidličkou.
  3. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek a mléčnou směs. Vypracujte těsto, a to poté vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
  4. Těsto rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Každý propracujte na pracovní ploše a vyválejte z něj hada cca 3 cm silného v průměru a 20–25 cm dlouhého. Spojte konce a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Nechte kynout 10 minut. Poté potřete rozšlehaným vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 25 minut dozlatova.
Bagel chutná skvěle naslano i nasladko Martina Lancingerová

Tak co, povedla se vám stejně nádherná svačina? Pokud ne, nezoufejte – můžete to zkusit znovu, a nebo si raději pohlídat, kdy bude v akci bagel již hotový.