Oblíbené ovocné knedlíčky v netradiční formě. Zkuste je s Baileys krémem a kokosem

Ovocné knedlíčky s kokosem a likérem Baileys Martina Lancingerová

Málokdo by si v létě nechal ujít takovou pochoutku, jako jsou ovocné knedlíky. Léto startujeme knedlíky s jahodami, pokračujeme neodolatelnými knedlíky s borůvkami, později v kombinaci s meruňkami a tak dále. Existuje snad tisíc variant a jedna chutná lépe než druhá. Někdo je sype strouhaným tvarohem a cukrem, jiní je polévají ovocnými omáčkami nebo zakysanou smetanou. A co knedlíčky s kokosem a lahodným krémem z pravého Baileys? Ty už jste zkoušeli?

Přečtěte si také

Ideální jídlo na léto – to je studená španělská polévka gazpacho
Ideální jídlo na léto – to je studená španělská polévka gazpacho

Není knedlíček jako knedlíček

Ovocné knedlíky známe nejčastěji ve dvou verzích – kynuté a tvarohové. Základem tohoto receptu je tvarohové těsto. Zpravidla ho tvoří krupice nebo střídka bílého pečiva, tvaroh, máslo a vejce. Můžete jej ale vylepšit například vanilkou, skořicí, oříšky, kokosem anebo kousky čokolády. Fantazii se meze nekladou, a proto nezůstávejte jen u základních variant.

Knedlíčky můžete po uvaření obalovat v kokosu, jako je to v případě tohoto receptu. Kokos ale můžete vyměnit i za ořechy, nastrouhaný perník, mák anebo najemno rozemleté mrazem sušené ovoce. Aby vám na knedlíčcích sypání drželo, obalte je napřed ve směsi medu a másla. Máslo způsobí, že zůstanou jemné, neokoralé a vláčné. Med se postará o potřebnou lepkavost, díky níž na knedlíčku posypka ulpí a lehce jej dosladí.

Baileys dodá dezertu delikátní chuť a šmrnc díky obsahu irské whisky Martina Lancingerová

S omáčkou, nebo s krémem?

Nemusíte podstupovat dilema, zda si knedlíčky doladíte ovocnou omáčkou nebo smetanovým krémem. Při servírování můžete zkusit kombinovat obojí. Ovocnou omáčkou můžete knedlíčky podlít a navrch přidat lahodný krém ze smetany nebo tvarohu, který dezertu dodá jemnost a lahodnou chuť.

Ovocnou omáčku můžete ochutit různými bylinkami. K jahodám se například skvěle hodí máta. K meruňkám, broskvím a borůvkám zase levandule. S tou však zacházejte opatrně, protože jde o velice výraznou bylinu, která ve větším množství může chuti uškodit. Meduňka perfektně doplní například tropické ovoce – ananas anebo mango.

Tvarohový nebo smetanový krém zkuste vylepšit různými druhy likérů. Dezerty obecně skvěle doplní likér Baileys, jehož základem je jemná irská whisky a smetana. Originálního spojení docílíte griotkou s vanilkou. Touto směsí můžete nejen dochutit krém, ale bude se hodit i na závěrečné přelití dezertu.

Pokud chcete vykouzlit opravdovou delikatesu, připravte si předem čokoládovou pěnu. Vykrajujte z ní nočky a knedlíčky jimi doplňte.

Nakonec doplňte dezert křupavým elementem, kterým mohou být oříšky, čokoláda, griliáš, kokosové chipsy atd.

Kam na Baileys v akci?

Originální kombinace, které stojí za to vyzkoušet

Ať už sáhnete po ovoci právě dozrálém na zahrádce anebo vás lákají exotické chutě, najdou se v obou případech možnosti, jak docílit originální kombinace chutí. Překvapte svoje chuťové pohárky i očekávání rodiny nebo návštěvy a inspirujte se osvědčenými tipy. Kterou chuťovou variaci zkusíte vy?

Jahody

  • Knedlíčky s kokosem + tvarohový krém s Baileys + pistácie + kousky čokolády
  • Kakaové knedlíčky + krém ze zakysané smetany s vanilkou, mandle
  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s mátou + čokoláda

Borůvky

  • Základní tvarohové knedlíčky + borůvková omáčka s levandulí + tvarohový krém s medem a limetkou + kešu oříšky
  • Knedlíčky s kokosem + kousky banánu + zakysaná smetana + kokosové chipsy

Třešně

  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s kousky čokolády, griotka s vanilkou + mandle
  • Čokoládové knedlíčky + smetanový krém s kávou + pistácie

Broskve, nektarinky

  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s medem a levandulí, opečené lískové oříšky
  • Základní tvarohové knedlíčky + tvarohový krém s Baileys + kokos
  • Základní tvarohové knedlíčky + smetanový krém s vanilkou + maliny + pistácie

Exotické kombinace s tvarohovými knedlíčky

  • Mango + smetanový krém s kokosem + kokosové chipsy + maracuja
  • Mango + ostružiny + smetanový krém s mátou + pistácie
  • Banán + kiwi + smetanový krém s limetkou a mátou + kokosové chipsy
  • Pomeranč + tvarohový krém se skořicí + čokoláda + mandle
  • Žlutý meloun + smetanový krém s meduňkou a limetkou + kešu
Tvarohové knedlíčky s kokosem a Baileys krémem Martina Lancingerová

Recept na tvarohové knedlíčky s kokosem a Baileys krémem

Ingredience na 4 porce / 18 knedlíčků:

Těsto:

  • 130–140 g jemné krupičky
  • 80 g polotučného měkkého tvarohu
  • 1 menší vejce
  • 20 g rozpuštěného másla

Omáčka:

  • 10 g másla
  • 10 g medu
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • kokos na obalení

Krém:

  • 500 g polotučného měkkého tvarohu
  • 4–5 lžic Baileys Original Irish Cream + cca lžíci na podlití do každé mističky
  • čerstvé sezónní ovoce – jahody
  • pistácie na posypání

Postup:

  • Do mísy nasypejte krupičku, přidejte tvaroh, rozšlehané vejce a zalijte zchladlým máslem.
  • Vypracujte pružné nelepivé těsto. Nechte 5 minut uležet.
  • Zatím si v hrnci přiveďte vodu k varu.
  • Z těsta vyválejte mezi dlaněmi drobné knedlíčky. Těsto by vám mělo vyjít na 16–18 menších knedlíčků.
  • Vroucí vodu osolte a vložte dovnitř knedlíčky. Vařte 5 minut. Poté vyndejte a nechte okapat.
  • V plecháčku rozehřejte med s máslem na omáčku, zakápněte limetkovou šťávou a prošlehejte. Teplé knedlíčky dejte do širší mísy a přelijte omáčkou. Opatrně promíchejte, aby se knedlíčky obalily.
  • Nakonec obalte v kokosu a nechte zchladnout.
  • Tvaroh promíchejte s Baileys. Očistěte si ovoce, větší kusy překrájejte.
  • Do mističky nebo skleničky nalijte trochu Baileys. Nasypejte část ovoce a přidejte trochu krému. Vložte do mističky pár knedlíčků. Opět přidejte ovoce a krém, poté ještě nějaký knedlíček a nakonec ozdobte krémem a posypejte drcenými pistáciemi.

Ihned podávejte.