Sezóna jahod pomalu začíná a s ní přichází i čas na oblíbené jahodové knedlíky. Vyzkoušejte tři různé recepty, které vám ukážou, jak připravit dokonalé ovocné knedlíky snadno a rychle. Od tvarohových knedlíčků s jahodovou omáčkou až po luxusní knedlíky s kokosem a bílou čokoládou. Vybere si opravdu každý!
Ovocné knedlíky, jejichž základ tvoří tvaroh a ne kynuté těsto, můžete mít připravené i za 20 minut. A nemusíte s nimi čekat na sezónní ovoce – stejně skvělé jako čerstvé je totiž i mražené.
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou – recept
Na ovocných knedlících dá nejvíce práce jejich plnění – tento krok však můžete přeskočit a ušetřit si tak spoustu času. Stačí z těsta vyválet kuličky, které pak přelijete jahodovou omáčkou. Nehrozí také, že vám knedlík praskne, jahoda vyplave ven a vám zbyde jen slizký kousek těsta. A navíc je budete mít hotové do 20 minut.
UrbanRadim / Shutterstock.com
Na 3–4 porce budete potřebovat:
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 200–250 g polohrubé mouky
- 1 lžíci moučkového cukru
- 2 vejce
- špetku soli
- alespoň 250 g jahod
- zakysanou smetanu
Postup:
- Změklé máslo, vejce, mouku a špetku soli zapracujte do těsta. Poté přidejte tvaroh, moučkový cukr a uhněťte. Z těsta poté uválejte menší kuličky.
- Dejte si ve větším hrnci vařit vodu a jakmile bublá, opatrně do ní knedlíčky vhoďte. Po 3 až 5 minutách začnou vyplavávat na povrch, poté je přeceďte. Přidejte lžičku másla a promíchejte, aby se knedlíčky nelepily.
- Nakonec už jen rozmixujte očištěné jahody v mixéru do hladkého smoothie a při podávání jím knedlíčky přelejte. Přidat můžete také zakysanou smetanu a moučkový cukr.
Tvarohové knedlíky
Znáte vůbec někoho, kdo by neměl rád ovocné tvarohové knedlíky? Myslíme si, že takových lidí moc nebude! Tato sladká dobrota je totiž jedním z pokrmů, po kterých se oblizujeme až za ušima, jen co na ně pomyslíme.
Tvarohové knedlíky
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Tvarohové knedlíky s jahodami
Jahodové knedlíky s kokosem a bílou čokoládou – recept
Pokud si chcete s přípravou knedlíků vyhrát a připravit něco speciálního, máme pro vás ten pravý recept – a možná s ním trumfnete i kynuté knedlíky od babičky, protože originální chuti těch vašich jen tak někdo neodolá.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 250 g baleného měkké tvarohu
- 1–2 dl mléka či smetany na vaření
- 20 velkých jahod (dají se vyměnit za 20 meruněk)
- tabulku bílé čokolády
- strouhaný kokos
- špetku soli
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Postup:
- Nejprve si ve větší míse utřete máslo se solí a zašlehejte vejce, mléko a tvaroh. Přisypte mouku a uhněťte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte cca půl hodiny odpočívat v lednici.
- Poté si z něj vyválejte váleček o průměru zhruba 3 cm, rozdělte ho na 20 dílků a z každého udělejte menší placičku. Jahody (nebo vypeckované meruňky) rozřízněte a vložte do nich kostičku čokolády. Na každou placku z těsta vložte jahodu či meruňku a vytvarujte knedlíky.
- Vodu ve větším hrnci přiveďte k varu a vložte do ní knedlíky zhruba na 9 minut, dokud nevyplavou. Poté je přeceďte a obalte ve strouhaném kokosu. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a rozdrobeným tvarohem.
Ovocné knedlíky jen ze 3 surovin – recept
Tento recept se bude hodit vždy, když vás a vaši rodinu přepadne chuť na sladké. Plněné ovocné knedlíky budou hotové zhruba za 30 minut a jejich úspěch je zaručený.
Na 3 porce budete potřebovat:
- 1 vejce
- ½ hrnku dětské krupičky (cca 11 lžic)
- 250 g tvarohu (lepší je tvaroh v kostce než ten vaničkový)
- špetku soli
- ovoce – jahody, meruňky či švestky
Vojtech.Postulka / Shutterstock.com
Postup:
- Vajíčko smíchejte s tvarohem, krupičkou, špetkou soli a uhněťte. Jakmile je těsto hotové, nechte ho cca 15 minut odpočívat, aby krupička nabobtnala. Mezitím si připravte ovoce, kterým budete knedlíky plnit.
- Poté si z těsta vyválejte váleček a následně ho nakrájejte na 2 cm široké plátky. Do středu připraveného plátku vložte jahodu, obalte ji těstem a poválejte knedlík v rukách, aby byl hezky kulatý.
- Nakonec už jen ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíky do ní opatrně vhazujte. Že jsou hotové poznáte podle toho, že vyplavou na povrch.
- Po vylovení je nechte chvíli okapat a můžete servírovat. Podávejte třeba s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a zakysanou smetanou.
Jahodové knedlíky bez kynutí
Jahody jsou dostupné celoročně, a tak pokud milujete sladká jídla, určitě vyzkoušejte naše jahodové knedlíky z tvarohového těsta, po kterých se jen zapráší!
Jahodové knedlíky bez kynutí
Domácí knedlíky plněné švestkami
Domácí knedlíky plněné švestkami, které se připravují z těsta bez kynutí, máte hotové během chvilky. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a chutnají přímo božsky.
Domácí knedlíky plněné švestkami
Jak si usnadnit práci?
Práci v kuchyni nejen při přípravě těsta na ovocné knedlíky si můžete značně ulehčit kuchyňským robotem. Bez problému uhněte během chvilky jakékoliv těsto a poradí si také se šleháním a mísením. Dražší kusy disponují například také mixérem, odšťavňovačem či mlýnkem na maso.
Zdroj: Kupi, Smooth & Cooking, ALISHA Easy Cooking