Jahodové knedlíky 3x jinak. Rychlovka do 20 minut i dokonalé jídlo, kterému nikdo neodolá

Ovocné knedlíky plněné jahodami Dar1930 / Shutterstock.com

Sezóna jahod pomalu začíná a s ní přichází i čas na oblíbené jahodové knedlíky. Vyzkoušejte tři různé recepty, které vám ukážou, jak připravit dokonalé ovocné knedlíky snadno a rychle. Od tvarohových knedlíčků s jahodovou omáčkou až po luxusní knedlíky s kokosem a bílou čokoládou. Vybere si opravdu každý!

Přečtěte si také

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami: Je jednoduchý, rychlý a vždycky se sní do posledního drobku

Ovocné knedlíky, jejichž základ tvoří tvaroh a ne kynuté těsto, můžete mít připravené i za 20 minut. A nemusíte s nimi čekat na sezónní ovoce – stejně skvělé jako čerstvé je totiž i mražené.

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou – recept

Na ovocných knedlících dá nejvíce práce jejich plnění – tento krok však můžete přeskočit a ušetřit si tak spoustu času. Stačí z těsta vyválet kuličky, které pak přelijete jahodovou omáčkou. Nehrozí také, že vám knedlík praskne, jahoda vyplave ven a vám zbyde jen slizký kousek těsta. A navíc je budete mít hotové do 20 minut.

Knedlík s jahodovou omáčkou na bílém talíři UrbanRadim / Shutterstock.com

Na 3–4 porce budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200–250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • alespoň 250 g jahod
  • zakysanou smetanu

Postup:

  1. Změklé máslo, vejce, mouku a špetku soli zapracujte do těsta. Poté přidejte tvaroh, moučkový cukr a uhněťte. Z těsta poté uválejte menší kuličky.
  2. Dejte si ve větším hrnci vařit vodu a jakmile bublá, opatrně do ní knedlíčky vhoďte. Po 3 až 5 minutách začnou vyplavávat na povrch, poté je přeceďte. Přidejte lžičku másla a promíchejte, aby se knedlíčky nelepily.
  3. Nakonec už jen rozmixujte očištěné jahody v mixéru do hladkého smoothie a při podávání jím knedlíčky přelejte. Přidat můžete také zakysanou smetanu a moučkový cukr.
Tvarohové knedlíky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Tvarohové knedlíky

Znáte vůbec někoho, kdo by neměl rád ovocné tvarohové knedlíky? Myslíme si, že takových lidí moc nebude! Tato sladká dobrota je totiž jedním z pokrmů, po kterých se oblizujeme až za ušima, jen co na ně pomyslíme.

Tvarohové knedlíky
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Jahodové knedlíky s kokosem a bílou čokoládou – recept

Pokud si chcete s přípravou knedlíků vyhrát a připravit něco speciálního, máme pro vás ten pravý recept – a možná s ním trumfnete i kynuté knedlíky od babičky, protože originální chuti těch vašich jen tak někdo neodolá.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g baleného měkké tvarohu
  • 1–2 dl mléka či smetany na vaření
  • 20 velkých jahod (dají se vyměnit za 20 meruněk)
  • tabulku bílé čokolády
  • strouhaný kokos
  • špetku soli
Bílé těsto na talíři, okolo ingredience včetně jahod a vajíčka Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si ve větší míse utřete máslo se solí a zašlehejte vejce, mléko a tvaroh. Přisypte mouku a uhněťte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte cca půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Poté si z něj vyválejte váleček o průměru zhruba 3 cm, rozdělte ho na 20 dílků a z každého udělejte menší placičku. Jahody (nebo vypeckované meruňky) rozřízněte a vložte do nich kostičku čokolády. Na každou placku z těsta vložte jahodu či meruňku a vytvarujte knedlíky.
  3. Vodu ve větším hrnci přiveďte k varu a vložte do ní knedlíky zhruba na 9 minut, dokud nevyplavou. Poté je přeceďte a obalte ve strouhaném kokosu. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a rozdrobeným tvarohem.

Ovocné knedlíky jen ze 3 surovin – recept

Tento recept se bude hodit vždy, když vás a vaši rodinu přepadne chuť na sladké. Plněné ovocné knedlíky budou hotové zhruba za 30 minut a jejich úspěch je zaručený.

Na 3 porce budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • ½ hrnku dětské krupičky (cca 11 lžic)
  • 250 g tvarohu (lepší je tvaroh v kostce než ten vaničkový)
  • špetku soli
  • ovoce – jahody, meruňky či švestky
Plněné knedlíky můžete připravit jak s čerstvým ovocem, tak i s tím mraženým Vojtech.Postulka / Shutterstock.com

Postup:

  1. Vajíčko smíchejte s tvarohem, krupičkou, špetkou soli a uhněťte. Jakmile je těsto hotové, nechte ho cca 15 minut odpočívat, aby krupička nabobtnala. Mezitím si připravte ovoce, kterým budete knedlíky plnit.
  2. Poté si z těsta vyválejte váleček a následně ho nakrájejte na 2 cm široké plátky. Do středu připraveného plátku vložte jahodu, obalte ji těstem a poválejte knedlík v rukách, aby byl hezky kulatý.
  3. Nakonec už jen ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíky do ní opatrně vhazujte. Že jsou hotové poznáte podle toho, že vyplavou na povrch.
  4. Po vylovení je nechte chvíli okapat a můžete servírovat. Podávejte třeba s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a zakysanou smetanou.
Jahodové knedlíky bez kynutí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Jahodové knedlíky bez kynutí

Jahody jsou dostupné celoročně, a tak pokud milujete sladká jídla, určitě vyzkoušejte naše jahodové knedlíky z tvarohového těsta, po kterých se jen zapráší!

Jahodové knedlíky bez kynutí
Domácí knedlíky plněné švestkami
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Domácí knedlíky plněné švestkami

Domácí knedlíky plněné švestkami, které se připravují z těsta bez kynutí, máte hotové během chvilky. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a chutnají přímo božsky.

Domácí knedlíky plněné švestkami

Jak si usnadnit práci?

Práci v kuchyni nejen při přípravě těsta na ovocné knedlíky si můžete značně ulehčit kuchyňským robotem. Bez problému uhněte během chvilky jakékoliv těsto a poradí si také se šleháním a mísením. Dražší kusy disponují například také mixérem, odšťavňovačem či mlýnkem na maso.

Zdroj: Kupi, Smooth & Cooking, ALISHA Easy Cooking