Báječný koláč z Lotrinska proslavil Francii: Původně se mu říkalo „kuchen“ a tvoří ho křehké těsto se smetanovou náplní

Lotrinský slaný koláč ve formě, položený na utěrce, vedle koláče vajíčka a slanina Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Quiche, slaný koláč, patří mezi národní francouzské jídlo. Tvoří ho křehké máslové těsto, na které můžete dát jakoukoliv náplň. My si dnes připravíme francouzskou ikonu – lotrinský koláč. Stačí vám na něj jen pár surovin a na jeho přípravě není nic složitého. Upečeme si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Jen doporučujeme těsto při pečení zatížit, ať nemá vypouklý tvar. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Teplá a krémová cibulovo-petrželová polévka s hermelínem, co zahřeje a zasytí na dlouhou dobu

Kdy se objevil lotrinský koláč?

Lotrinský koláč neboli quiche lorraine patří mezi ikonická jídla francouzské kuchyně. První verze koláče se objevila už v 16. století. Tenkrát ho neznámý pekař upekl z chlebového těsta. Připomínal spíše pizzu a byl plněný běžně dostupnými surovinami – vejci, smetanou, bylinkami a slaninou.

Tento koláč se stal velmi rychle populárním po celé Francii. Koláči se začalo říkat quiche. Jde ovšem o slovo, které je odvozené z německého slova kuchen. Francouzské Lotrinsko totiž v 16. století patřilo k německému území a místní obyvatelé míchali oba jazyky dohromady. A tak z německého slova kuchen vznikl quiche. Podle místa svého vzniku pak získal koláč přívlastek lotrinský.

Lotrinský koláč byl původně jídlem nižších vrstev obyvatelstva. Až v 19. století se více rozšířil do velkých francouzských měst. V Paříži ho začali podávat jako jídlo k pivu, čímž se zařadil do repertoáru oblíbených francouzských jídel. Je tak populární, že dokonce existuje i francouzský národní den quiche – slaví se 20. května.

Chřestový koláč se šunkou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Chřestový koláč se šunkou

Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.

Chřestový koláč se šunkou
Pórkový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pórkový koláč

Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.

Pórkový koláč

Recept na lotrinský slaný koláč

Ingredience na 2 porce:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • sůl

Náplň:

  • 200 g slaniny
  • 6 žloutků
  • 125 g smetany
  • 100 ml bílého vína
  • parmazán
  • cibule
  • tymián
  • pažitka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup:

  • Připravte si těsto. Smíchejte mouku s máslem, solí a vypracujte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do koláčové formy, přečnívající okraje odstraňte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a nasypejte na něj suchou rýži. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
  • V kastrolku rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou slaninu. Poté přidejte nakrájenou cibuli, pepř, tymián a muškátový oříšek. Podlijte bílým vínem, osolte a promíchejte.
  • Na upečený korpus dejte hotovou náplň a zalejte rozmíchanými vejci se smetanou. Posypte parmazánem a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby. Hotový koláč posypte nakrájenou pažitkou.

Zdroj: Kupi, Mashed