Ikonický slaný koláč z Francie se smetanovou náplní: Připravte si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Lotrinský slaný koláč ve formě, položený na utěrce, vedle koláče vajíčka a slanina Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Quiche, slaný koláč, patří mezi národní francouzské jídlo. Tvoří ho křehké máslové těsto, na které můžete dát jakoukoliv náplň. My si dnes připravíme francouzskou ikonu – lotrinský koláč. Stačí vám na něj jen pár surovin a na jeho přípravě není nic složitého. Upečeme si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Jen doporučujeme těsto při pečení zatížit, ať nemá vypouklý tvar. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Kdy se objevil lotrinský koláč?

Lotrinský koláč neboli quiche lorraine patří mezi ikonická jídla francouzské kuchyně. První verze koláče se objevila už v 16. století. Tenkrát ho neznámý pekař upekl z chlebového těsta. Připomínal spíše pizzu a byl plněný běžně dostupnými surovinami – vejci, smetanou, bylinkami a slaninou.

Tento koláč se stal velmi rychle populárním po celé Francii. Koláči se začalo říkat quiche. Jde ovšem o slovo, které je odvozené z německého slova kuchen. Francouzské Lotrinsko totiž v 16. století patřilo k německému území a místní obyvatelé míchali oba jazyky dohromady. A tak z německého slova kuchen vznikl quiche. Podle místa svého vzniku pak získal koláč přívlastek lotrinský.

Lotrinský koláč byl původně jídlem nižších vrstev obyvatelstva. Až v 19. století se více rozšířil do velkých francouzských měst. V Paříži ho začali podávat jako jídlo k pivu, čímž se zařadil do repertoáru oblíbených francouzských jídel. Je tak populární, že dokonce existuje i francouzský národní den quiche – slaví se 20. května.

Chřestový koláč se šunkou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Chřestový koláč se šunkou

Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.

Chřestový koláč se šunkou
Pórkový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pórkový koláč

Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.

Pórkový koláč

Recept na lotrinský slaný koláč

Ingredience na 2 porce:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • sůl

Náplň:

  • 200 g slaniny
  • 6 žloutků
  • 125 g smetany
  • 100 ml bílého vína
  • parmazán
  • cibule
  • tymián
  • pažitka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup:

  • Připravte si těsto. Smíchejte mouku s máslem, solí a vypracujte těsto. Vyválejte a pomocí válečku přeneste do koláčové formy, přečnívající okraje odstraňte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a nasypejte na něj suchou rýži. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
  • V kastrolku rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou slaninu. Poté přidejte nakrájenou cibuli, pepř, tymián a muškátový oříšek. Podlijte bílým vínem, osolte a promíchejte.
  • Na upečený korpus dejte hotovou náplň a zalejte rozmíchanými vejci se smetanou. Posypte parmazánem a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby. Hotový koláč posypte nakrájenou pažitkou.

Zdroj: Kupi, Mashed