Milovaný smažený květák trochu jinak: Květákové řízky za něj s radostí vyměníte

Ruce drží plátek květáku Kupi

Zapomeňte na obyčejné obalované růžičky! V našem videu vám ukážeme, jak připravit květákové řízky, které chutí i vzhledem připomínají ty masové. Klíčem je výběr pevného květáku s růžičkami těsně u sebe. Z jedné hlávky tak získáte 3 pořádné řízky a ze zbylých růžiček snadno vykouzlíte třeba lahodnou polévku. S naším receptem zpracujete květák beze zbytku a připravíte si tak skvělé menu na celý víkend!

Přečtěte si také

Bramborový salát v létě? Jasně, připravte si ho na španělský způsob

Co budete potřebovat?

  • 1 květák (vybírejte v obchodě jen ten, jehož růžičky jsou pevně u sebe)
  • 2 vejce
  • hladkou mouku a strouhanku na obalení
  • sůl a pepř na dochucení trojobalu
  • olej na smažení

Jako přílohu můžete použít vařené brambory a čerstvou zeleninu.

Jak na to?

Květák očistěte od listů a rozkrojte. Pokud jste vybrali dostatečně pevný kus, uděláte z 1 hlávky 3 řízky. Řez veďte vždy šikmo ke „stonku“ květáku, řízek vám tak bude lépe držet pohromadě.

  • Tip: Zbytek květákových růžiček v žádném případě nevyhazujte! Povařte je v osolené vodě. Poté sceďte polovinu vody, přidejte smetanu na vaření a rozmixujte do hladka. Přidejte polévkové koření a bylinky dle chuti – výborná polévka je hotová.

Květákové řízky uvařte v osolené vodě 10 minut do poloměkka. Vychladlé řízky obalujte v trojobalu:

  • hladká mouka
  • rozmíchané vejce s kořením (sůl, pepř, česnekové koření aj.)
  • strouhanka (zkusit můžete i panko strouhanku, nadrcené cornflakes, apod.)

Rozpalte hlubokou pánev s rostlinným olejem a řízky z obou stran osmažte. Vzhledem k tomu, že je květák předvařený, není potřeba ho dlouho smažit, stačí počkat, až trojobal zezlátne.

Květákové řízky servírujte rodině s vařeným bramborem, tatarkou a doplnit je můžete i čerstvou zeleninou nebo bylinkami.

Květák ve vroucí vodě Kupi

Naše tipy pro nejlepší smažený květák

Hledejte ideální teplotu

Pro dosažení dokonale křupavých květákových řízků je důležité správně rozehřát olej na smažení. Ideální teplota oleje je mezi 170–180 °C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, můžete teplotu otestovat pomocí kousku chleba – vhoďte ho do oleje a pokud do 30 sekund zezlátne, je olej připraven ke smažení.

Ta správná barvička

Květákové řízky vkládejte do rozpáleného oleje opatrně, aby se nepřipálily. Smažte je po menších dávkách, aby se teplota oleje příliš nesnížila. Řízky smažte z obou stran dozlatova, což trvá přibližně 2–3 minuty na každé straně. Hotovost řízků poznáte tak, že trojobal má zlatavou barvu a při poklepání na řízek slyšíte křupavý zvuk.

Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák
Pečený indický květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečený indický květák

Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Pečený indický květák

Zbavte se přebytečného tuku

Po usmažení nechte řízky okapat na papírové utěrce nebo na mřížce, aby se odsál přebytečný olej. Nikdy je nepokládejte přímo na talíř, kde by se olej vsákl zpět do trojobalu a řízky by změkly. Pokud chcete odsát ještě více oleje, můžete řízky po usmažení vložit na pár minut do vyhřáté trouby na mřížku s plechem pod ní. Tak z nich steče maximum přebytečného tuku.

Pokud budete postupovat podle těchto rad, vaše květákové řízky budou krásně křupavé, nazlátlé a uvnitř perfektně měkké. Nezapomeňte je podávat horké, aby si udržely svou křupavost.

Květákový řízek s bramborem na talíři Kupi

Když hledáte zdravější verzi

Chcete si připravit zdravější verzi květákových řízků? Zkuste následující tipy.

  • Místo klasického trojobalu obalte květák v celozrnné strouhance, kukuřičné strouhance nebo v drcených ořechách. Přidejte do obalu i různé bylinky a koření pro zvýraznění chuti.
  • Květákové řízky také nemusíte smažit, ale upéct v troubě. Potřete je olejem a pečte na 200 °C asi 20–25 minut, až jsou zlatavé a křupavé.
  • Řízky můžete i předem namarinovat v oleji s bylinkami a česnekem, budou tak šťavnatější. Jako přílohu zvolte čerstvý zeleninový salát nebo quinou s grilovanou zeleninou.
  • Nezapomeňte ani na zdravější variantu oblíbené tatarky – zkuste ji připravit z řeckého jogurtu případně zakysané smetany, najemno nasekané okurky, pažitky a česneku.

S těmito jednoduchými triky si pochutnáte na zdravějších květákových řízcích, které jsou plné vlákniny, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Kupi