Objevte chuť Itálie! Jednoduchý recept na italskou verzi masových kuliček

Masové kuličky v rajčatové omáčce, servírovaní v černé pánvi Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Masové kuličky jsou oblíbené po celém světe. Mají různé názvy a různé chutě. My si dnes připravíme italskou variantu masových kuliček – polpette v rajčatové omáčce. Této vynikající kombinaci neodoláte. Navíc je to snadné a rychlé jídlo, kterým se zavděčíte i dětem. Potřebujete na něj jen pár ingrediencí. Pojďte si ho uvařit s námi!

Přečtěte si také

Nejlepší jsou přemrzlé! Na mišpule, jeřabiny a další plody vyrazte až po mrazících, jsou sladší

Masové kuličky jsou populární na celém světe

Kuličky z mletého masa jsou oblíbeným pokrmem v asijských i evropských kuchyních. Masové kuličky vznikly v Persii. Peršané jim říkali koofteh, což v překladu znamená mleté maso. Z tohoto slova vzniklo označení kofta, což je název pro masové kuličky na Středním východě.

Z Persie se masové kuličky rozšířily i do starověkého Říma. V Itálii těmto kuličkám začali říkat polpette. První zaznamenaný recept na ně pochází z roku 1400. V kuchařce je uvedený soupis ingrediencí i postup vaření. Tyto středověké polpette se připravovaly z telecího masa, fenyklu, cibule, majoránky a sádla. Jelikož mlýnek na maso kuchaři tenkrát ještě neznali, maso naklepali na tenké plátky, okořenili a poté ho váleli v dlaních.

Polpette se v Itálii připravují různými způsoby. Italové vám řeknou, že recepty na masové kuličky se liší podle regionů a rodinných tradic. Existuje tak spousta variancí na polpette. Dnes najdete i recepty, které k masu přidávají zeleninu, luštěniny nebo tofu.

Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Zapečené papriky na křupavé bagetce jsou perfektním hlavním chodem nebo předkrmem a skvěle se hodí pro všechny, kteří si rádi dopřávají jedinečnou kombinaci chutí a textur. Svěží a lehké letní jídlo, které si zamiluje opravdu každý.

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Recept na masové kuličky polpette

Ingredience na 4 porce:

Masové kuličky

  • 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku

Omáčka

  • 400 g krájených rajčat
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Maso v míse smíchejte se strouhankou, vejci, muškátovým oříškem a mlékem. Osolte a opepřete podle chuti. Ze směsi vytvarujte kuličky a osmažte je ze všech stran v pánvi s rozpáleným olejem. Smažte, až se maso zatáhne. Poté kuličky z pánve vyndejte na tác.
  2. Připravte si rajčatovou omáčku. V rendlíku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte nakrájená rajčata, orestované masové kuličky a hrášek. Vše zalijte vývarem, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
  3. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bagetou.

Zdroj: Kupi, True Italian