3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině

Hlávkový salát Canva

Hlávkový salát je sezónní záležitostí. Zatímco římský salát, rukolu nebo špenát koupíte v obchodech celoročně, ten hlávkový bývá ve většině supermarketů k dispozici jen v jarním, potažmo v letním období. Což je právě teď. Hlávkový salát je plný vitamínů a minerálů a také skvělým zdrojem kyseliny listové. Navíc z něho určitě nepřiberete, protože až z 95 % procent obsahuje vodu, podobně jako vodní meloun. Ukážeme vám 3 rychlé recepty, které z tohoto salátu vykouzlíte.

Přečtěte si také

Věrnostní program Lidl Plus konečně v Česku! Jaké výhody zákazníkům nabízí?
Věrnostní program Lidl Plus konečně v Česku! Jaké výhody zákazníkům nabízí?

Hlávkový salát s octovou zálivkou jako od babičky

Nejen od babičky, ale také jako ze školní jídelny. Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou. 

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře
  • hrnek studené vody (zhruba 200 ml)

Postup:

V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte. 

Listy hlávkového salátu Anna Jančevová

Hlávkový salát s kefírovou zálivkou a vlašskými ořechy

O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo. Maximálně do 10 minut. 

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kefíru
  • špetku mletého pepře
  • špetku soli
  • hrst sekaných/mletých vlašských ořechů

Postup:

Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo. 

Tip navíc:

Ke kefíru se skvěle hodí kopr, pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát. 

Důležité je hlávkový salát pořádně omýt pod tekoucí vodou Canva

Hlávkový salát se zálivkou z hořčice a opečené slaniny

Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. Díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí. 

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se zálivka dostala opravdu na každý list. Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!