Hlávkový salát je sezónní záležitostí. Zatímco římský salát, rukolu nebo špenát koupíte v obchodech celoročně, ten hlávkový bývá ve většině supermarketů k dispozici jen v jarním, potažmo v letním období. Což je právě teď. Hlávkový salát je plný vitamínů a minerálů a také skvělým zdrojem kyseliny listové. Navíc z něho určitě nepřiberete, protože až z 95 % procent obsahuje vodu, podobně jako vodní meloun. Ukážeme vám 3 rychlé recepty, které z tohoto salátu vykouzlíte.
Nejen od babičky, ale také jako ze školní jídelny. Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou.
Co potřebujete:
Postup:
V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte.
O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo. Maximálně do 10 minut.
Co potřebujete:
Postup:
Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo.
Ke kefíru se skvěle hodí kopr, pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát.
Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. Díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí.
Co potřebujete:
Postup:
Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se zálivka dostala opravdu na každý list. Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo.