3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině

Žena lije medový dressing do salátu Africa Studio / Shutterstock.com

Hlávkový salát je plný vitamínů a minerálů a také je zdrojem kyseliny listové. Navíc z něho určitě nepřiberete, protože až z 95 % obsahuje vodu, podobně jako vodní meloun. Ukážeme vám 3 rychlé recepty, jak ho upravit, aby zachutnal celé rodině.

Přečtěte si také

Řetězce prozradily své plány na tento rok. Co nového letos plánuje Kaufland, Penny, Billa nebo Lidl?
Řetězce prozradily své plány na tento rok. Co nového letos plánuje Kaufland, Penny, Billa nebo Lidl?

Hlávkový salát s octovou zálivkou jako od babičky

Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře
  • hrnek studené vody (zhruba 200 ml)

Postup:

V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte.

Hlávkový salát na dřevěném podkladu Melica / Shutterstock.com

Hlávkový salát s kefírovou zálivkou a vlašskými ořechy

O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo, maximálně do 10 minut.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kefíru
  • špetku mletého pepře
  • špetku soli
  • hrst sekaných/mletých vlašských ořechů

Postup:

Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo.

  • Tip: Ke kefíru se skvěle hodí kopr – pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát.

Hlávkový salát se zálivkou z hořčice a opečené slaniny

Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. A díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, mletý pepř

Nenechte si ujít olivový olej v akci

Postup:

Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se dostala opravdu na každý list.

Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo.