3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině

Hlávkový salát je zdravý. Canva

Hlávkový salát je plný vitamínů a minerálů a také je zdrojem kyseliny listové. Navíc z něho určitě nepřiberete, protože až z 95 % obsahuje vodu, podobně jako vodní meloun. Ukážeme vám 3 rychlé recepty, jak ho upravit, aby zachutnal celé rodině.

Přečtěte si také

10 tipů, jak ušetřit za topení: pořiďte si termostat a otužujte se!
10 tipů, jak ušetřit za topení: pořiďte si termostat a otužujte se!

Hlávkový salát s octovou zálivkou jako od babičky

Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře
  • hrnek studené vody (zhruba 200 ml)

Kam pro salát?

Postup:

V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte.

Listy hlávkového salátu. Anna Kolásková

Hlávkový salát s kefírovou zálivkou a vlašskými ořechy

O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo, maximálně do 10 minut.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kefíru
  • špetku mletého pepře
  • špetku soli
  • hrst sekaných/mletých vlašských ořechů

Postup:

Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo.

Tip: Ke kefíru se skvěle hodí kopr – pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát.

Hlávkový salát se zálivkou z hořčice a opečené slaniny

Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. A díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se dostala opravdu na každý list.

Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz