Jednoduchý recept na domácí pampeliškový sirup

Sklenice se sirupem z květů pampelišky na stole Ulyana Khorunzha / Shutterstock.com

V dubnu už v plném rozsahu začínají kvést pampelišky. Žluté kloboučky plné vitamínů a minerálů si můžete uchovat na celý rok a jejich cenné látky čerpat i na podzim a v zimě. Stačí si připravit pampeliškový sirup. Postup je velmi snadný a zvládne ho opravdu každý. Stačí nasbírat květy pampelišek, vylouhovat je s citrónem, svařit s cukrem a je hotovo. A děti alespoň budou mít co pít.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Domácí pampeliškový sirup

Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.

Co potřebujete (na 6 až 8 lahví):

  • 500 až 600 květů pampelišek (sbírejte za sucha a ideálně dopoledne)
  • 3 bio citrusy (3 citróny nebo 2 pomeranče a 1 citrón, případně jejich kombinace)
  • 2 kg cukru krystal (můžete použít třtinový, ale sirup bude tmavší)
  • 2 l vody
Zásobujte se cukrem v akci

Postup:

  1. Nasbírejte si květy pampelišek mimo prašné prostředí a doma je umyjte, ať je zbavíte hmyzu a nečistot.
  2. Vložte je do hrnce spolu s bio citrusy nakrájenými na plátky. Přidejte 2 litry vody.
  3. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. Poté nechte hrnec vychladnout.
  4. Hrnec nechte zhruba 24 hodin stát na chladném místě, aby květy pustily vonné látky.
  5. Druhý den obsah hrnce přeceďte přes plátýnko nebo velmi jemné síto a čirou tekutinu nalijte do čistého hrnce.
  6. Do tekutiny nasypejte 2 kg cukru, míchejte a přiveďte k varu.
  7. Zhruba 3 až 5 minut povařte a ještě horký sirup plňte do sterilizovaných nádob.
  8. Zavařujte na 80 stupňů zhruba 20 minut.
  9. Macerované pampelišky můžete vyhodit, nejlépe na kompost.
Čtyři květy pampelišek v trávě Anna Jančevová

Tip na osvěžující limonádu s pampeliškovým sirupem

V horké jarní i letní dny oceníte osvěžující limonádu. Uvařte si 1 litr dobrého zeleného čaje a nechte vychladit. Přidejte 7 lžic pampeliškového sirupu a plátky z 1 bio citrónu. Nakonec do limonády nakrájejte 1 zelené jablko a 20 kuliček hroznového vína. Podávejte s brčkem a lžičkou.

Tip na nákup zavařovacích sklenic

Pokud si schováváte sklenice od marmelád, můžete sirup zavařit do nich. Estetičtější a praktičtější je ale koupit zavařovací sklenice s pevnými víčky. Podívejte se po nich například v obchodech Kitos nebo Orion domácí potřeby.