Recept na rychlou pomazánku z česneku, která se výborně hodí i k pivu

Česneková pomazánka s citrónovou šťávou a pažitkou Anna Jančevová

Trávíte teď častěji večery se sklenkou piva v ruce u filmu nebo oblíbeného seriálu? Pokud patříte mezi labužníky, kteří u filmu rádi něco přikusují, máme po vás jeden tip. A ne ledajaký! Pomazánku s pořádnou dávkou ostrého českého česneku a čerstvou pažitkou. Je hotová za 10 minut, stihnete ji tedy večer připravit ještě dřív, než film začne.

Přečtěte si také

TOP 35 velikonočních receptů: Tradiční velikonoční dobroty, které u vás doma nesmí chybět

Česneková pomazánka (pro 2 osoby)

Co budete potřebovat:

  • 120 g tvarohu v papíru (půlka kostky)
  • 40 g nastrouhaného sýra (např. gouda)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 3 lžíce smetany nebo mléka
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • čerstvou pažitku
  • 1 lžičku hořčice (nemusí být)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nastrouhejte najemno oblíbený tvrdý sýr a dejte ho do misky, ve které budete pomazánku míchat.
  2. Prolisujte dva stroužky česneku a na prkýnku je utřete se solí. Připravený česnek přidejte do misky společně s tvarohem, smetanou a citrónovou šťávou.
  3. Pomazánku dobře promíchejte, a pokud je málo ostrá, přidejte další stroužek česneku.
  4. Na závěr ochutnejte a podle chuti pomazánku osolte, opepřete nebo přidejte hořčici.
  5. Podávejte nejlépe s domácími rohlíky.

Tip navíc:

Pokud máte rádi tzv. budapešťskou pomazánku, přidejte na závěr malou lžičku mleté papriky, sladké nebo pálivé.

Hotová česneková pomazánka Anna Jančevová
Do obchodu pro český paličák

Český paličák vs. čínský česnek

V Česku se pěstuje česnek setý (Allium sativum) neboli česnek kuchyňský, který se sklízí v období července a srpna. Mezi jeho oblíbenou vlastnost patří štiplavost, také má antibakteriální účinky. Proto se česnek doporučuje při nachlazení nebo jako domácí antibiotikum.

Zmíněnou ostrost má ale pouze česnek český. Pokud kupujete čínský česnek, nikdy tak štiplavé chuti nedosáhnete, protože je zkrátka jiný. V obchodě tedy raději sáhněte po českém paličáku, který je zdravější. A navíc podpoříte místní pěstitele.