Toužíte po krásně zbarvených velikonočních vajíčkách bez umělých barviv? Nemusíte kupovat nic speciálního! Stačí nahlédnout do spíže nebo lednice – cibulové slupky pro oranžovou, červené zelí pro fialovou nebo kurkuma pro zářivě žlutou barvu. Přírodní barvení je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale přináší i jedinečné odstíny, které žádná kupovaná barva nenapodobí. Navíc je to skvělá aktivita, kterou si užije celá rodina. Jak na to a jaké další suroviny můžete použít?
Vejce barvěte zastudena. To znamená, že se budou vařit tak akorát a nebudou mít ošklivý zelený žloutek. Tento způsob ale zabere více času, proto vejce barvěte ideálně přes noc.
Můžete použít i hnědá vejce, ale počítejte s tím, že barvy budou tmavší, než když použijete čistě bílá vejce.
Ještě než začnete s barvením, vejce je třeba odmastit. To zvládnete s kapkou saponátu v teplé vodě. Poté je uvařte natvrdo, zchlaďte v ledové vodě a osušte. Tato vejce jsou již připravená na barvení zastudena.
Barvěte v připravených barvách, ty nalijte do vyšších nádob. Hodí se například sklenice od okurek nebo kelímky od 500g jogurtů. Vejce nechejte v barvách namočená přes noc (v lednici), aby se co nejvíce zbarvila. Poté počkejte, až důkladně oschnou, a můžete dále dekorovat.
Žlutá barva: V hrnci 25 minut povařte 2 lžíce kurkumy se 2 lžícemi octa a 500 ml vody. Poté sceďte, nechte vychladit a barva je připravená.
Oranžová/červená barva: V hrnci 30 minut povařte slupky z 8 větších žlutých cibulí s 500 ml vody a 2 lžícemi octa. Nakonec sceďte a nechte vychladnout. Výslednou intenzitu barev lze jednoduše regulovat. Čím déle vejce v nálevu budou, tím bude jejich barva intenzivnější.
Fialová barva: V hrnci 25 minut povařte 2 lžíce octa s 600 g nakrájeného červeného zelí a s 500 ml vody. Sceďte a nechte vychladit.
Růžová barva: V hrnci 20 minut povařte 2 lžíce octa s nakrájenou červenou řepou nebo šťávou a s 500 ml vody. Sceďte a nechte vychladit.
Modrá barva: V hrnci 20 minut povařte 2 lžíce jedlé sody s 600 g nakrájeného červeného zelí, s 500 ml vody a 1 lžící octa. Sceďte a nechte vychladit.
Zelená barva: V hrnci 25 minut povařte hrst nati z kopřiv a petržele s 500 ml vody a 2 lžícemi octa. Sceďte a nechte vychladit.
Zdroj: Anna Kolásková, Kupi.cz