Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Vaření v parním hrnci si zamilujete! Pochutnáte si na mletém mase i tvarohových knedlících

Vaření v parním hrnci si zamilujete! Pochutnáte si na mletém mase i tvarohových knedlících

Jak správně vařit v parním hrnci a proč? Zachovává vitamíny a živiny, potraviny báječně chutnají a navíc se vyhnete zbytečnému používání tuků a nadměrnému solení. Parní hrnec je tak vítaným pomocníkem nejen tehdy, pokud toužíte po opravdovém jídle, ale také při redukčních dietách. Najeďte na zdravý životní styl – objevte kouzlo parního hrnce!

Přečtěte si také

5 potravin, kterým se musí těhotné ženy rozhodně vyhýbat
5 potravin, kterým se musí těhotné ženy rozhodně vyhýbat

Parní hrnec dokáže divy

Oblíbený spotřebič, který vám rychle uvaří lahodné fit pokrmy, mnohdy navíc všechny naráz. Jak je to možné? Technologie používá několik do sebe zapadajících nádob s dvojitými stěnami, kterými prochází pára odspodu. Tak nedojde k míchání chutí jednotlivých pokrmů, přestože vaříte současně třeba polévku, maso a zeleninu. Chcete si pochutnat? Přinášíme vyzkoušené a na vlastní chuťové buňky ověřené recepty z parního hrnce, které vás příjemně překvapí!

Tip: Pro lahodné a stejnoměrné vaření z vlastních zkušeností doporučujeme krájet suroviny na zhruba stejně velké kusy. Nezapomeňte ani na pravidlo ukládání potravin – nejtužší a nejtvrdší suroviny patří do spodních pater.

Kapustové rolky s mletým masem

Jednoduché a přitom tak vynikající. I bez tuku to jde!

Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 400 g kvalitního mletého masa (vepřového nebo hovězího)
  • 1 kapustu (případně hlávkové zelí)
  • koření dle chuti

Mleté maso jemně okořeňte a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, poté jej rozdělte na hromádky a opatrně každou z nich zaviňte do zelného nebo kapustového listu. Balíčky přemístěte do parního hrnce a nechte povařit v páře. 

POZOR: Hrnec v průběhu vaření nikdy neotvírejte, připravili byste se o páru a prodloužili tak dobu přípravy.

Parní hrnec je spotřebič, který najde široké využití v domácnosti (Foto: www.sagecz.cz)

Kuřecí čína na páře

Máte zálusk na kuřecí nudličky na čínský způsob? Snadno je připravíte v parním hrnci.

Potřebujete:

  • 3 kuřecí prsa
  • ½ čínské mražené zeleninové směsi
  • 1 sáček rýže
  • koření na čínu
  • sójovou omáčku
  • 1 lžíci solamylu
  • špetku soli

Do varné misky přesuňte zeleninu a na nudličky nakrájené kuřecí maso. Směs jemně okořeňte, zasypte solamylem a zakápněte sójovou omáčkou. Misku umístěte do parního hrnce. Druhou nádobu naplňte vodou a rýží. Hrnec zapněte na 35 minut. Po uplynutí této doby můžete prostírat – šťavnatá směs dokonale doplní lahodnou měkkou rýži.

Tip z Kupi.cz: Jak vybrat správný parní hrnec?

Rozhodující kritéria:

  • Velikost nádoby: Zamyslete se, pro kolik lidí v domácnosti budete vařit, od toho se odvíjí velikost varné nádoby, počet pater a jejich objem (vyrábí se od 4 do 12 litrů pro velké rodiny). Množství nádob se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř, ale u některých typů je možné dokoupit i speciální nástavce.
  • Příkon a energetická náročnost: Zjednodušeně se dá říct, že čím větším množstvím wattů zařízení disponuje, tím rychleji pokrm připraví. Na druhé straně tím více zaplatíte za jeho provoz. Na trhu se můžete setkat s modely v rozmezí od 400 do 2 000 W.
  • Materiál: Většina výrobců parních hrnců používá pro výrobu plast a chrom. Plast je levnější, ale též se snadněji poškodí. Oproti tomu kovové modely jsou sice dražší, ale mnohem déle vydrží a mají větší odolnost proti mechanickému poškození a nárazům. Samotné nádoby bývají vyrobeny z průhledného plastu, ale pozor na velmi nepraktické typy hrnců, kde jsou patra řešena nešikovně pomocí odnímatelného dna, které může vypadávat.
  • Funkce: Před koupí byste se měli také zamyslet, jaké funkce parního hrnce využijete.

Parní hrnce, které stojí za to:

  • SAGE SFS 800: Samostatné nerezové nádoby dovolují vaření dvou různých pokrmů s rozdílnými chutěmi zároveň, navíc díky synchronizační funkci ukončíte proces vaření ve stejný okamžik (4 999 Kč)
  • RUSSELL HOBBS: Analogový parní hrnec 19270 (Lidl 799 Kč)
  • Phillips AVENT: Parní hrnec s mixérem 4 v 1, vhodný na přípravu zdravé kojenecké stravy (3 999 Kč)
V parním hrnci se dají uvařit nejrůznější pokrmy

 Ovocné tvarohové knedlíky? Mňam!

Potřebujete:

  • 500 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 300 g pšeničné krupice
  • 1 vejce
  • 12 g vanilkového cukru
  • 350 g oblíbeného ovoce
  • slunečnicový olej

Honí vás mlsná? I v páře můžete vykouzlit tradiční dobrotu pro celou rodinu. Recept na tvarohové ovocné knedlíky zkrátka nikdy nezklame. Smíchejte tvaroh, krupičku, vejce a vanilkový cukr. Těsto nechte odstát alespoň půl hodiny. Jakmile zhoustne, je čas na jeho vyválení. Rozdělte jej na kostičky, které pokladete ovocem dle chuti. Vytvarujte koule. Následně jednotlivé nádobky parního hrnce opatrně vymažte špetkou oleje a naplňte je hotovými knedlíčky vždy v jedné vrstvě na nádobu. Dvě patra vařte v páře zhruba 20 minut. Podávejte s máslem a moučkovým cukrem, případně se strouhankou opraženou na másle spolu s cukrem. Tak na co máte chuť?