Co k snídani, až o Vánocích zavřou obchody? Máme pro vás 3 tipy na domácí pečivo

Čerstvé pečivo

Na první a druhý svátek vánoční mají obchody zavřeno. Pokud si vy i vaše rodina rádi dopřejete každý den k snídani čerstvé pečivo, nezoufejte. Nemusíte si zmrazovat kupované rohlíky do zásoby. Naučíme vás 3 rychlé a snadné recepty na čerstvé a výtečné domácí pečivo. 

Přečtěte si také

Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku
Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku

Vánočka na Štědrý den

Na Štědrý den ráno nemusíte pečivo k snídani ještě příliš řešit. Pokud vaše rodina nedrží půst, spokojí se s vánočkou, kterou můžete připravit doma nebo jednoduše koupit, protože obchody budou mít dopoledne ještě otevřeno.

Na Boží hod domácí housky

Další den, tedy 25. prosince, na 1. svátek vánoční už ale na snídani přijde k chuti čerstvé pečivo. Naučíme vás ty nejlepší domácí housky. Budete na ně potřebovat jen polohrubou mouku, vejce a droždí. Kostku droždí koupíte zhruba za 3 Kč nebo si můžete koupit sušené droždí, které vyjde o něco dráž, zhruba na 5–7 Kč, ale zase se nemusíte strachovat o datum spotřeby. 

Housky z domácí pekárny máte hotové za hodinu

Tradiční housky z domácí pekárny

Na tento recept budete potřebovat domácí pekárnu, jen tak se bude jednat o opravdu bleskovou záležitost. Pekárna za vás umíchá těsto a vy jen zapletete housky a upečete je. Hotovo budete mít za hodinku. 

Ingredience (na 6 housek):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 120 ml vlažné vody
  • 25 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • mák na posypání housek

Postup:

Nechte domácí pekárnu, ať za vás umíchá těsto. Následně ho mokrýma rukama rozdělte na 6 částí. Každou rozdělte na další 3 části a vyválejte z nich tenké prameny. Housky zaplétejte ze 3 pramenů stejně, jako když pletete dámský cop. Nakonec je posypejte mákem a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů zhruba 20 minut

Na Štěpána houstičky kynuté přes noc

Ani 26. prosince ráno nezůstane vaše rodina hladem. Stačí si den předem připravit těsto a ráno už jen housky upéct v troubě. Po 20 minutách pečení budete mít hotovo.

Housky kynuté přes noc (Foto: Anna Jančevová)

Houstičky kynuté přes noc

Ingredience (na 4 housky):

  • 170 g hladké pšeničné mouky (můžete použít celozrnnou)
  • 150 ml vlažné vody
  • 1/6 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli 
  • olivový olej

Postup:

Do velké mísy odvažte mouku, přidejte sůl, sušené droždí a dobře promíchejte. Potom postupně nalijte vodu, promíchejte, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte přes noc stát (asi 12 hodin). 

Druhý den ráno si mokrýma rukama vytvarujte z těsta 4 bochánky, položte na plech, pomažte olejem a pečte v předem předehřáté troubě 20 minut na 220 stupňů. Po upečení potřete housky vodou, aby natáhly vlhkost. 

27. prosince si upečte skořicové šneky

27. prosince ráno sice už někteří vyrážejí do práce a také obchody již budou mít opět otevřeno, ale i tak se hodí začít den něčím dobrým. Vyzkoušet můžete jednoduché skořicové šneky, na které budete potřebovat jen hotové listové těsto, skořici, trošku másla, cukr a vejce. 

Vyzkoušejte upéct jednoduché skořicové šneky

Rychlé skořicové šneky 

Šneky můžete připravovat z chlazeného i mrazeného těsta. V případě toho mrazeného si těsto dejte předem rozmrazit.

Tip: V obchodech můžete koupit i listové těsto, které už je rozválené. Stačí ho položit na plech, posypat dobrotami, zatočit, rozkrájet a máte hotovo.

Ingredience:

  • 1 listové těsto (rozválené)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 kávové lžičky skořice
  • 2 kávové lžičky kakaa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu

Postup:

Rozválené těsto posypejte cukrem, skořicí i kakaem a zamotejte to ruličky. Krájejte na 12 dílů a pokládejte na plech. Pomažte rozšlehaným vejcem a polijte medem. Pečte na 180 stupňů 15 minut.  

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz