V období Vánoc stoupá v českých domácnostech spotřeba oleje. Lidé ale často nevědí, jak ho (nejen) po smažení kaprů a řízků správně likvidovat. Ten nejhorší možný způsob volí každý šestý obyvatel Prahy a Středočeského kraje, ukázal nedávný průzkum firmy Pražské vodovody a kanalizace. Jaký je správný postup?
Kam se má správně vyhazovat použitý olej ze smažení a jak to děláme ve skutečnosti? Na to se ptala obyvatel hlavního města společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) ve spolupráci s agenturou Ipsos. Výsledky průzkumu potom ukázaly zřejmé: 82 % lidí tuší, jak olej správně likvidovat, přesto třetina dotázaných přiznala, že ho vylévá tím nejhorším možným způsobem – do záchodu.
Situace se nicméně za poslední roky zlepšila:
Fernando Avendano / Shutterstock.com
Stále však existuje spousta těch, kteří olej nedbale vylévají do dřezu nebo do toalety, čímž se dostane do potrubí a kanalizace. Zde vytváří tukové hrudky, které na sebe nabalují další nečistoty. Snadno pak dojde k uspání kanalizace. Ať už naší (což se nám může pěkně prodražit), nebo veřejné.
„Tuk v kanalizaci ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání. Naše varování samozřejmě platí celoročně, nejen v období vánočních svátků,“ vysvětlil Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.
Dobré vědět: V každém městě mohou tyto kontejnery dodávat jiné společnosti, někde jsou proto oranžové nebo černé s oranžovým víkem, jinde žluté nebo třeba zelené. Důležité je proto vždy jejich označení „Jedlé tuky a oleje“ / „Použitý kuchyňský olej“ apod. Města a obce obvykle mívají mapy nebo lokality těchto kontejnerů zveřejněné na svých stránkách.
A co dělat, pokud žádnou takovou popelnici v okolí nemáte? Záložním řešením je vyhodit přelitý olej v PET lahvi do směsného odpadu.
Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.
Spousta lidí také netuší, že do těchto kontejnerů patří nejen zbytky ze smažení, ale i jakékoliv jiné tuky z kuchyně, například:
Naopak vyhazovat se do nich nesmí masážní a kosmetické oleje, technické oleje, vazelíny či olejové barvy.
Kupi
Jak jsme již zmínili, důležité je, aby byla nádoba plastová (nikdy ne skleněná!) a zavírání dobře těsnilo. Nemusí to však být pouze lahev od balených vod nebo původního oleje.
Zdroje: Bezpečnost potravin / Pražské vodovody a kanalizace; Třídění odpadu; respondenti pro redakci Kupi.cz