3 tipy, jak efektivně vyčistit klávesnici od počítače

Mužská ruka čistí klávesnici notebooku Opat Suvi / Shutterstock.com

Každá věc se postupem času opotřebovává, takže je nutné ji udržovat, aby zůstala co nejdéle jako nová. Na klávesnici si ale vzpomene jen málokdo. Možná patříte mezi jedince, kteří si právě uvědomili, že by se do jejího čištění také měli pustit. Jenže jak na to, abyste klávesnici nezničili? Ať už si vyberete jakýkoliv postup, nezapomeňte ji vždy odpojit od počítače. 

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Hadřík s kapkou saponátu

Není univerzálnějšího pomocníka než kvalitní přípravek na mytí nádobí. Dobře poslouží i při čištění klávesnice. Pokud vám jde primárně o zbavení se nečistot, které se objevují na jednotlivých klávesách, stačí pouze trochu namočit hadřík a velmi pečlivě stírat klávesu po klávese. Doporučujeme ale zvolit tu delší cestu. Opatrně vyndejte jednotlivé klávesy z klávesnice. Existuje na to speciální pomůcka, díky které klávesy nepoškodíte. Seženete ji v e-shopech s elektronikou (pod názvy stahovák či kleště na klávesy). Nedoporučujeme vydělávat klávesy prstem či nožem, protože by mohlo dojít k jejich poškození. Všechny klávesy pak hoďte do mísy s vodou a kapkou saponátu a samotnou klávesnici přejeďte hadříkem. 

Speciální čisticí hmota

Vymoženost, která před pár lety obletěla doslova celý internet. Všude se objevovaly články, které hlásaly, že si každý uživatel počítače musí pořídit tuto horkou novinku, která klávesnici zachrání. Nutno říci, že speciální čisticí hmota dokáže zázraky, ale také nepěkně překvapit. Tuto variantu doporučujeme pečlivým jedincům, kteří si s hmotou vyhrají a nebudou na čištění příliš spěchat. Hmota je velmi podobná plastelíně – dokáže se skvěle tvarovat, oddělit, vejde se všude. Ale jakmile ji dáte příliš hluboko, je možné, že se ani při tomto způsobu nevyhnete vyloupávání jednotlivých kláves, protože tam plastelína jednoduše zůstane. 

Foukejte

Všude po internetu je snad nejoblíbenějším způsobem, který radí téměř každý, foukání. Jednoduše obraťte klávesy a pořádně je vyfoukejte. Existuje na to speciální tlaková láhev se stlačeným vzduchem. Seženete ji za cenu okolo 100 Kč v elektro prodejnách či e-shopech s elektronikou. Tato láhev je určená přímo pro vyfoukání špatně dostupných míst, mezi které patří i klávesnice. Pokud se vám ale nechce za tuto vychytávku utrácet, nebo jednoduše nemáte čas čekat, než stlačený vzduch přijde, můžete vyzkoušet například fén. 

Vysavač raději ne

Pozor si však dejte na vysavač. I když představa použití vysavače na klávesnici vypadá lákavě, hrozí velké riziko, že vám spotřebič nějaké to písmenko z klávesnice vysaje. 

Vyklepat ano, ale s citem

Občas na klávesnici přestane psát některé písmenko, protože do ní zapadl nějaký drobek z jídla. Nejjednodušším způsobem, jak klávesnici ulevit, je vyklepat ho ven. Tady se přimlouváme za jemné poklepání o pracovní desku stolu, abyste si neponičili stůl a hlavně funkčnost klávesnice.