Cukroví ze salka: Nepečené kuličky à la Raffaello zmizí z tácu jako první

Raffaello kuličky na tácu ve tvaru stromečku Lika Mostova / Shutterstock.com

Vánoce už klepou na dveře, tak si připravme ty nejlepší recepty! Kouzlo Vánoc dotváří vůně jehličí, cukroví a plamínků svíček, které k tomuto svátečnímu období neodmyslitelně patří. Letos si můžete obohatit svou nabídku sladkých dobrot o něco nového. Skvělým pomocníkem při přípravě (nejen) vánočního cukroví je kondenzované mléko – a my pro vás máme několik osvědčených receptů, které si určitě oblíbíte. A nejlepší na tom je, že jsou opravdu jednoduché.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Co je kondenzované mléko?

Kondenzované (zahuštěné) mléko, lidově salko, se dříve využívalo zejména k oslazení kávy nebo do dortových krémů. V současné době má však široké využití i v běžné kuchyni (například na zjemnění omáček) a své pevné místo si vydobylo i na vánočním stole v podobě cukroví či likéru.

Na trhu jej můžete získat slazené i neslazené, případně s nějakou příchutí (např. karamel či kakao). Výhodou je vysoká koncentrace vápníku a jiných minerálních látek, problémem ovšem může být velké množství tuku a v případě slazených verzí i hodně sacharidů. Jako u všeho používejte tedy i tento výrobek „s rozumem“. Anebo sáhněte po light variantě.

Cukroví s krémem z kondenzovaného mléka Andrea Cupolillo / Shutterstock.com

Karamelové cukroví – recept

Potřebujete:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 140 g rostlinného tuku (v pokojové teplotě)
  • 140 g jemně mletých ořechů (ideálně vlašské nebo lískové)
  • 2 žloutky
  • lžíci kakaa holandského typu
  • lžičku citronové kůry
  • formičky na vykrajování

Na krém:

  • 1 vychlazené karamelové kondenzované mléko (v plechovce)
  • 250 g másla
Karamelové cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Karamelové cukroví

Karamelové cukroví chutná tak skvěle, že se po něm jen zapráší. Jeho příprava je navíc rychlá a velmi snadná, karamelovou polevu na cukroví totiž lehce vykouzlíte pomocí kondenzovaného mléka.

Karamelové cukroví
Karamelový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Karamelový likér

Domácí karamelový likér vás okouzlí jemnou chutí a jednoduchou přípravou. Stačí vám plechovka salka, pár dalších surovin a můžete si vychutnávat luxusní vánoční likér, který budete chtít dělat znovu a znovu.

Karamelový likér

Postup:

  1. Smíchejte ingredience a vypracujte z nich těsto. Aby se chutě promíchaly, nechejte ho alespoň hodinu odpočívat v ledničce (ideálně do druhého dne).
  2. Těsto vyválejte, vykrájejte formičkami tvary a poté pečte na pečicím papíře při 180 °C cca 10 minut (po krajích hotové cukroví jemně zrůžoví). Nechte vychladnout.
  3. Mezitím si připravte krém vyšleháním másla a karamelového salka.
  4. Krémem ozdobte upečené cukroví a nechte zchladit. Kreativní duše mohou vše ještě pokapat rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Kuličky Raffaello s kokosem AnaMarques / Shutterstock.com

Kokosové kuličky à la Raffaello – recept

Potřebujete:

  • 1/2 plechovky salka
  • 200 g strouhaného kokosu do těsta + 50 g strouhaného kokosu na obalení
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • mandle
  • papírové minikošíčky

Tip: Nechte mandle přes noc namočené ve vodě – příjemně změknou, ztratí na hořkosti a budou mít intenzivnější chuť.

Postup:

Rukou zpracujte těsto ze salka, strouhaného kokosu a vanilkového extraktu. Nechte odpočívat cca hodinu v ledničce. Poté z těsta tvořte kuličky, přičemž do jejich středu vložte předem namočenou mandli a následně obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku. Podávejte chlazené.

Čokoládové kuličky s oříšky ze salka Oleksandr Berh / Shutterstock.com

Čokoládovo-ořechové kuličky – recept

Potřebujete:

  • 1 plechovku karamelového salka (případně s příchutí vlašského ořechu)
  • 150 g rozdrcených dětských piškotů
  • 150 g umletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na obalení – lze nahradit kokosem)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce rumu/tuzemáku
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády (lze nahradit i najemno nasekanými kakaovými boby)

Postup:

Smícháním všech ingrediencí vytvořte vláčné těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trošku mléka (nebo smetany), v případě, že je moc tekuté, přidejte piškoty. Nechte těsto alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak z něj vytvarujte kuličky a ty následně obalujte v namletých ořeších nebo v kokosu.

Domácí salko
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí salko

Domácí salko se hodí do krémů, likérů, k přípravě vánočního cukroví i dalších nejrůznějších druhů sladkostí. Postup na výrobu domácího kondenzovaného mléka je velmi jednoduchý a stačí vám k tomu jen tři ingredience.

Domácí salko

Tip z redakce

Domácí kondenzované mléko z kokosového mléka

Zkuste si doma vytvořit salko z kokosového mléka. Jak na to? Smíchejte v hrnci obsah 400ml plechovky kokosového mléka se 100 ml datlového sirupu (případně javorového či agáve sirupu) nebo s medem. Přiveďte směs k varu a poté prudce ztlumte a za stálého míchání nechte ztuhnout. Odpaří se cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu. Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchovávejte v lednici a pracujte s ním stejně jako s běžným salkem.

Zdroj: Kupi.cz