Recept po babičce na mandlové lupínky: Jednoduché cukroví z pár surovin

mandlové lupínky Kupi.cz / Monika Brešťanská

Na žádné vánoční tabuli nesmí chybět alespoň jeden talířek s trochou cukroví. Klasikou jsou vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky nebo křehké linecké. Mezi všemi nejznámějšími nebo moderními druhy cukroví se ale ztrácí jedno, které je rychlé, velmi snadné a k upečení vám bude stačit jen pár surovin.

Přečtěte si také

Za 20 korun v dm koupíte prskavky, které nikdo jiný nemá. Voní po vanilce a skořici

Mandlové lupínky, jindy také ořechové nebo bílkové cukroví, dříve patřily k nejoblíbenějším druhům. Základem receptu jsou vaječné bílky a mandle, které můžete dle libosti vyměnit za jiné ořechy. Těsto je hotové za pár minut, pečení také netrvá dlouho a do hodiny tak můžete servírovat na stůl křupavé plátky s dokonalou vůní. Toto cukroví lze navíc připravit i v bezlepkové variantě a další výhodou jsou i skvělé výživové hodnoty a zdravotní benefity oříšků.

Sladká dobrota s přínosem pro naše tělo

Ořechy patří mezi zdravé suroviny plné minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Do receptu patří především mandle, které jsou bohatým zdrojem vitamínu E, zdravých tuků, hořčíku a vlákniny.

Podle studie z roku 2024 přispívá pravidelná konzumace ořechů ke zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému, podporuje zdravý metabolismus a zlepšuje pocit sytosti. Díky tomu si můžete mandlové lupínky v rozumném množství dopřát bez výčitek po celé období vánočních svátků.

Mandle na stromě Valentyn Volkov / Shuttertock.com

Co budeme potřebovat?

K přípravě mandlových lupínků budeme potřebovat pouze 6 bílků, 150 gramů mandlí, 150 gramů cukru moučky, 150 gramů hladké mouky dle vlastního výběru a malou špetku soli. Díky jednoduchému složení vynikne chuť a vůně ořechů. Mouku lze využít klasickou pšeničnou, ale i obyčejnou bezlepkovou, rýžovou, nebo přímo mandlovou.

Do receptu se nejlépe hodí celé mandle ve slupce. Mají totiž výraznější chuť, která se po upečení ještě rozvine. Pokud vám mandle ve slupce nechutnají, nahraďte je blanšírovanými mandlemi bez slupky. Důležité však je, aby byly ořechy vcelku, protože právě to vytvoří později při krájení krásnou „mozaiku“.

Chuť se dá kromě použití různých druhů mouky obměnit také jinými oříšky. Skvěle se do cukroví hodí ořechy lískové nebo vlašské. Můžete jimi mandle buďto úplně nahradit, nebo použít směs různých druhů. Pro zajímavější barevný efekt lze k mandlím přidat i pár vyloupaných nesolených pistácií.

Jak na křupavé mandlové lupínky

Nejprve si předehřejeme troubu na 160 stupňů. K pečení budeme potřebovat formu na chlebíček, kterou možná znáte jako „srnčí hřbet“. Ten si vyložíme pečicím papírem. Následně se pustíme do oddělování žloutků od bílků. Bílky si dáme do větší mísy a ušleháme je se špetkou soli. Postupně přidáváme cukr, dokud nám nevznikne pevný a lesklý sníh.

  • TIP: Nejlepší sníh ušleháte z bílků pokojové teploty. Vejce si tak včas vytáhneme z lednice. Metla a mísa, ve které budeme šlehat, musí být dokonale čisté a odmaštěné. S pevností sněhu pak pomáhá zmíněná špetka soli, ale i kapka citronové šťávy. Pokud sníh připravujete pomocí ručního šlehače nebo robota, nejprve začněte pomalu a rychlost šlehání zvyšujte postupně.

Máme-li tuhý sníh, opatrně do něj vmícháme prosátou mouku a ořechy. Směsí pak naplníme naši formu a pečeme přibližně 30 až 40 minut, dokud není povrch hezky růžový. Dobré je nechat „pečivo“ vychladnout přímo ve formě. Poté ho vyjmeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty můžeme buďto ihned servírovat, nebo je ještě vysušit v troubě.

Druhá varianta je chutnější a zabere jen pár minut navíc. Plátky si vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 5 minut, dokud i střed lupínků nemá zlatavou barvu.

Zdroje: PubMed Central, Kupi.cz, Autorský recept redaktorky Kupi.cz