Recepty z šípku: Vyzkoušejte sirup nebo čaj na nachlazení a posílení imunity

Plody šípku ORLIO / Shutterstock.com

Šípková mánie a jeho sběr pomalu začíná – pojďte se s námi podívat, jak tento vitaminový plod podzimu využít ve vlastní prospěch. Trnitý keř totiž nese doslova dary z přírody nabité prospěšnými látkami. Chcete se zbavit vrásek, nachlazení nebo zánětu v těle? Dopřejte si šípkový sirup, čaj nebo olej.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Co obsahují šípky?

Šípky jsou známé už po celá staletí – aby také ne, když jsou plné vitamínů a aktivních látek. Plody růže šípkové totiž obsahují velké množství flavonoidů, vitamínů C, B, K, karotenu, fosforu, vápníku, draslíku nebo třeba hořčíku. Jak jejich blahodárné účinky na lidský organismus využít? A které účinky to vlastně jsou?

Léčivé účinky šípků

Trápí vás opakované potíže, bolesti nebo záněty močových cest? Pak vsaďte na šípky. Šípkové plody mají ohromující účinky právě při zánětech močových cest a ledvin.

Stačí si pravidelně dopřát šípkový čaj nebo sirup, které můžete při potížích pravidelně užívat. Proč tomu tak je? Složení šípku je protizánětlivé, má močopudné účinky, dokonce čistí krev – proto se vám brzy výrazně uleví. Nezapomeňte tedy každý podzim sbírat šípek. Můžete si jej usušit a využít tehdy, když je potřeba.

Sušený šípek a čaj Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Recept na domácí šípkový čaj

Chřipka nebo nachlazení dokážou v podzimním období pěkně potrápit. Nedejte se – uvařte si šípkový čaj. Díky zmíněnému množství vitaminů s bacily rychle zatočíte.

Jak ho připravit?

Můžete využít čerstvé šípky, které vaříte na mírném ohni ve vodě asi 10 až 15 minut. Tento proces můžete dokonce až 4× opakovat – nejsilnější výluh bývá ten druhý a třetí.

Pokud však máte k dispozici šípek sušený, je lepší plody nejprve přes noc namočit a teprve poté opět 10 minut povařit. Šípkový čaj je rovněž vhodný při problémech s pletí – účinně ji čistí, a může tudíž být součástí vaší detoxikace.

Šípková marmeláda
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda je vynikající a plná vitamínů. Na výrobu marmelády budete potřebovat jen šípky a cukr.

Šípková marmeláda

Recept na domácí šípkový sirup

Nejen čaj je možností, jak zpracovat šípky. Velmi výborný je rovněž šípkový sirup, který chutná dětem i dospělým a je skvělý pro vaši imunitu. Příprava je jednoduchá, stejně jako jeho použití. Můžete jej totiž přidat do čaje místo medu.

Potřebujete:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • šťávu z pomeranče a citronu
  • 5 lžic medu
Šípkový sirup, okolo plody šípku Evan Lorne / Shutterstock.com

Postup:

  1. Šípky důkladně rozmixujte, zalijte vodou a nechte v lednici den odpočinout. Další den můžete směs v hrnci zahřát – nikoliv však vařit.
  2. Následujícím krokem po zahřátí je přecezení přes jemné síto. Do tekutiny ze šípků vmíchejte cukr v poměru 1:1, citrusovou šťávu a med.
  3. Na závěr stačí přelít do sklenice s uzávěrem a po vychladnutí skladovat v lednici.
  • Tip: Nestihli jste nasbírat šípky? Nevadí – doplňky stravy a vitamíny obsahující šípkové výtažky najdete ve většině lékáren i supermarketů.
Šípkový olej, okolo plody šípku MarinaMos / Shutterstock.com

Účinky šípku na pleť

Šípek není jen zarytým bojovníkem proti nemocem, ale také úžasným společníkem v péči o pleť. Šípkový olej je jednou z možností, jak účinně regenerovat pokožku. Pomáhá při léčbě akné, při hojení a výživě, hydratuje a vyhlazuje jemné linky vrásek.

Výroba šípkového oleje

Chcete si anti-age produkt vyrobit sami? Stačí si pořídit kvalitní BIO rostlinný olej, do kterého umístíte zralé šípky. V oleji je můžete louhovat až měsíc na slunečném místě. Po měsíci olej pečlivě sceďte a přelijte do tmavé uzavíratelné nádoby. Můžete jej používat na navlhčenou pokožku obličeje i celého těla. Kůže dostane tu pravou péči přímo z přírody.

Zdroje: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com