Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Výborná domácí zmrzlina, kterou zvládne každý do 10 minut

Výborná domácí zmrzlina, kterou zvládne každý do 10 minut

Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Ale jasně! Podle tohoto návodu to zvládne úplně každý. Zmrzku nemusíte v mrazáku promíchávat a hotovou ji máte během 10 minut. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Tato zmrzlina je tak dobrá, že se budou všichni až za ušima olizovat!

Přečtěte si také

Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté
Dýně v kávě? To není žert, ale podzimní hit jménem dýňové latté

S touto zmrzlinou sázíte na jistotu

Nic nepotěší tolik, jako když připravíte něco, o čem jste ani nesnili, že byste zvládli. Třeba zmrzlinu. Příprava oblíbené letní pochoutky doma musí být přeci strašně složitá, když ji každý raději kupuje v obchodě. Však to přeci moc dobře znáte, i vy jste se možná pokoušeli o vlastní, ale ta jako na potvoru zmrzla na led. Na této naší domácí zmrzlině není však vůbec nic složitého, potřebujete jenom dvě základní suroviny a prakticky nemáte co zkazit. Mimochodem, tato dobrota dokonce ani nezledovatí. Tak jak na ni?

Potřebujete jen dvě suroviny

A desítky dalších, pokud jste velcí mlsouni... Ale těmi základními surovinami jsou smetana a sladké zahuštěné mléko. Čím tučnější smetana bude, tím smetanovější zmrzlina vznikne, ale úplně bohatě stačí 30%.

Je to však jen základ. Další vyladění už je na vás. Takže do zmrzlinové směsi si můžete přidat čokoládové pecičky, nebo třeba Kinder Bueno, 3Bit či nasekané mandle. Aby zmrzlina hezky voněla, přidat můžete buď vanilková zrnka z vanilkového lusku, nebo praktičtější vanilkový extrakt, který je velmi silný a vydrží opravdu dlouho, zatímco vanilkový lusk vám po čase ztvrdne. 

Jen dvě základní suroviny + klidně milion dalších

TIP

Pokud milujete karamel, nemusíte si ničit hrnec připáleným cukrem. Jde to i elegantněji. V obchodě se dá totiž koupit kondenzované karamelové mléko, například od Salka  anebo od Bohemilk. 

Vyšlehanou šlehačku smíchejte se zahuštěným mlékem

Postup výroby domácí smetanové zmrzliny

Vyšlehejte smetanu v robotu a vytvořte šlehačku. I kondenzované mléko můžete trošku provzdušnit šlehačem v jiné nádobě.

Poté obojí spojte v jednu hmotu a jemně stěrkou pomíchejte. Schválně, ochutnejte, nechutná už teď božsky?

Teď je čas na dobrůtky

Právě teď přichází prostor pro vaši fantazii. Děti budou určitě velmi mile potěšeny ze zmrzliny s Lentilkami a nebo kousky oblíbené čokolády. Nasekané mandle jsou také skvělou volbou pro vyladění zmrzky. 

Není toho trochu málo? Co takhle víc čokolády a třeba sekané mandle?

Nyní si připravte misku, do které si zmrzlinu nalejete.

A teď šup se zmrzkou do mrazáku

A nakonec dejte na pár hodin odpočívat do mrazáku.

TIP

Velmi praktické je při výrobě zmrzliny využití potravinářské fólie, kterou misku vystelete. Samozřejmě, že můžete nalít zmrzlinu rovnu do misky. Pokud však není dóza úplně nová, může být načichlá jídlem. Případným česnekovým aroma byste tak skvělou zmrzlinu zbytečně zkazili.

Velkou nevýhodou této zmrzliny je, že se po ní jen zapráší

Tak tady ji máme, ovšem ve společnosti další krásky, zmrzliny vanilkové, která je tak krásně žlutá díky vaječným žloutkům. I tato vanilková zmrzlina se dá připravit bez zmrzlinovače, ale její výroba patří už k těm náročnějším. Zároveň to však není nic, co byste nezvládli. Recept si i s postupem ukážeme příště :)