Podzim na plechu: Pizza dýně, které vypadají jako z Pinterestu a chutnají ještě líp

Mini pizza dýně Kupi.cz

Podzim si žádá teplo, barvy a vůni pečeného těsta. Tyhle roztomilé pizza dýně zvládnete i bez zkušeností s kynutým těstem, přesto vypadají jako z kuchařky Michellina. Kombinace křehkého těsta, voňavého pesta, rozteklé mozzarelly a šťavnatých rajčat je návyková a navíc – tahle dobrota ozdobí každý stůl. Ideální pro večery s přáteli, dětské oslavy nebo prostě jen tak, když máte chuť na něco hravého a útulného.

Přečtěte si také

Kachní stehna na švestkách a víně, která si zaslouží pomalé pečení. Trpělivost se odmění omáčkou snů

Když se pizza promění v dýni

Tenhle recept vznikl z mého zoufalého pokusu využít zbytek pizzového těsta, které zůstalo po sobotní večeři. Inspirovala mě fotka na Pinterestu, kde někdo z těsta udělal malé dýně plněné sýrem. Výsledek mě nadchl. Dýně nejen skvěle chutnají, ale na stole vypadají jako malé umělecké dílo.

Dají se servírovat jako předkrm, k vínu nebo i jako hlavní chod se salátem. Děti je milují, protože vypadají jako z pohádky, a dospělí si je zamilují pro tu jednoduchost a hřejivou chuť, která připomíná podzimní večery u trouby.

Pesto – zelené zlato z Itálie

Základem chuti těchto mini pizza dýní je zelené pesto. Tuhle smaragdovou omáčku z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, parmazánu a česneku vynalezli v janovské oblasti Ligurie. Italové jí říkají „oro verde“ – zelené zlato – a není divu. Je nabité antioxidanty, vitamínem K a zdravými tuky.

V kvalitním pestu najdete opravdové kouzlo – umí povznést i ten nejjednodušší recept na úplně novou úroveň. Pokud máte doma čerstvou bazalku, doporučuji si pesto zkusit vyrobit sami. Chuť je srovnatelná s domácí Itálií na talíři.

Pizza dýně plněné pestem, rajčaty a mozzarellou – recept

  • Počet porcí: 6
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 1 balení pizzového těsta
  • vejce
  • 3 lžíce zeleného pesta
  • 6 až 10 cherry rajčátek
  • 6 kuliček mini mozzarelly
  • několik slaných tyčinek (např. preclíkových)
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • provázek vhodný do trouby
Pizza růže
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pizza růže

Hledáte originální způsob, jak letos oslavit Valentýna? Překvapte svou drahou polovičku lahodnými pizza růžemi, které nejen skvěle chutnají, ale vypadají jako opravdový dárek z lásky. Tento recept zvládne i začátečník, a navíc se jedná o kreativní způsob, jak si užít romantickou večeři doma. Připravte se na to, že se do vás váš partner zamiluje ještě víc – díky těmto růžím, které rozkvetou přímo na talíři!

Pizza růže

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. Pizzové těsto rozviňte a nakrájejte na šest stejně velkých čtverců.
  3. Doprostřed každého čtverce naneste lžičku pesta a lehce ho rozetřete.
  4. Cherry rajčátka nakrájejte na malé kousky a rozdělte je rovnoměrně na pesto.
  5. Na rajčátka položte jednu mini mozzarellu.
  6. Každý čtverec opatrně zabalte tak, aby vznikla uzavřená kulička – spoj by měl být dole.
  7. Odstřihněte čtyři kousky provázku a položte je přes sebe do tvaru hvězdy. Do středu položte těstovou kouli a provázky opatrně zavažte tak, aby se vytvořily typické dýňové rýhy.
  8. Takto připravené kuličky přeneste na plech.
  9. Rozšlehejte vejce a potřete jím každou dýni, aby získala zlatavou barvu.
  10. Pečte přibližně 15 až 20 minut dozlatova.
  11. Po vytažení z trouby nechte dýně pár minut vychladnout a pak jemně odstraňte provázky.
  12. Do středu každé dýně zapíchněte kousek slané tyčinky jako stopku a přidejte lístek bazalky.

Tipy z kuchyně

  • Zkoušela jsem různé varianty náplně a musím říct, že pesto s mozzarellou vede, ale pokud máte chuť experimentovat, zkuste i sušená rajčata s kozím sýrem nebo pečenou papriku.
  • Dá se použít i celozrnné těsto, které má výraznější chuť a krásně křupe.
  • Doporučuji si provázky před pečením lehce pomoučit, nebudou se pak tolik přilepovat.
  • Pokud chcete, aby dýně držely perfektní tvar, nechte je po upečení chvilku v muffinové formě – pomůže to, aby se nerozjely.
  • A nejdůležitější rada: Nechte je vychladnout jen pár minut, protože teplá mozzarella je prostě neodolatelná.

Zdroj: Kupi, Kitchenachim, Healthline