Dělejte si doma zdravou a 100% šťávu díky odšťavňovači. Podle jakých parametrů vybírat? Zaměřte se na výkon a otvor

Odšťavňovač a čerstvé ovoce a zelenina Shutterstock AI / Shutterstock.com

Představte si, že v sobotu vstanete a uděláte si hezké ráno. Připravíte si dobrou snídani a k tomu si díky odšťavňovači vyrobíte 100% čerstvou a zdravou šťávu třeba z pomerančů, mrkve, jablek nebo všeho dohromady. Kolik stojí nejlépe hodnocené odšťavňovače a na co se zaměřit?

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Odšťavňujte cokoliv, domácí šťáva je zdravá

Výhoda domácí šťávy oproti kupovaným džusům je jasná – víte přesně, co pijete. Žádné konzervanty, žádné přidané cukry, žádná zbytečná chemie, jen čisté ovoce a zelenina. Navíc čerstvá šťáva obsahuje spoustu vitamínů, enzymů a antioxidantů, které se v krabicových nápojích z marketů chtě nechtě z velké části ztratí.

„Nejlepších výsledků dosáhnete, když šťávu vypijete do 15 až 30 minut, díky malé oxidaci. Pokud skladovat, tak v tmavé lahvi v lednici,“ radí čtenářům Kupi Martin Parolek z Parolek e-shopu.

Do odšťavňovače můžete dát prakticky jakoukoliv zeleninu a ovoce, nejen nejprofláklejší pomeranče. Oblíbená jsou jablka, mrkev, červená řepa, okurka nebo třeba hroznové víno. Některé typy si poradí i s listovou zeleninou a bylinkami, takže si doma připravíte nejen klasické džusy, ale i zelené šťávy „plné chlorofylu“.

„Výhodou odšťavňovačů je rychlé zpracování, vhodné pro běžné ovoce a zeleninu. Nevýhodou je, že hůře zpracovávají nebo nedokážou zpracovat tvrdší suroviny, třeba peckoviny. Na to jsou potřeba vyloženě lisy,“ vysvětluje pro Kupi Martina Šindelářová z Domo elektro.

Odšťavňovač, pomeranče a pomerančová šťáva Pixel-Shot / Shutterstock.com

Základní druhy odšťavňovačů

Na trhu najdete několik typů „odšťavňovačů“ nebo „lisů“, které se liší principem fungování i výsledkem.

„Odšťavňovač je obecné označení, v praxi jde nejčastěji o centrifugu, tedy přístroj s rychlými otáčkami – dělá větší hluk a šťáva má více pěny. Lisem se většinou myslí šnekový odšťavňovač, který pracuje pomalu, má obvykle vyšší výtěžnost, hlavně u listové zeleniny, hutnější šťávu a méně pěny,“ říká Parolek.

Odstředivý (centrifugový) odšťavňovač se tedy hodí na pomeranče, jablka, kořenovou zeleninu a další ovoce a zeleninu. Výsledná šťáva je ale spíš vodnatější a určená k okamžité konzumaci. Šnekové odšťavňovače lisují suroviny pomalu, ale s vyšší výtěžností a tišeji.

„Šnekový odšťavňovač pomalu drtí suroviny a lisuje šťávu. Je vhodný pro listovou zeleninu, bobule, bylinky, tvrdé i měkké ovoce. Je tišší, pomalejší a dražší,“ potvrzuje Šindelářová.

Kromě toho existují i ruční lisy na citrusy nebo multifunkční kuchyňské roboty s odšťavňovačem, které jsou praktické, pokud nechcete mít na lince příliš mnoho spotřebičů.

Podle jakých parametrů vybírat?

Při výběru odšťavňovače byste neměli hledět jenom na cenu, ale hlavně na to, co od přístroje očekáváte a jak často ho budete používat.

„Klíčové parametry jsou snadné čištění, tedy počet dílů a jestli má model kartáček, velikost plnicího otvoru a hlučnost. Wattáž sama o sobě není záruka. Na uživatele se tlačí, že více W rovná se lepší odšťavňovač, ale není tomu tak vždycky. Důležitější je kvalitní konstrukce a točivý moment,“ dělí se o své zkušenosti Parolek.

Nejdůležitější kritéria u odšťavňovačů:

  • Výkon a otáčky – šnekové odšťavňovače pracují s výkonem kolem 150–250 W, odstředivé mívají 600 W a více
  • Plnicí otvor – čím větší, tím méně krájení, ideál je 7 cm a více
  • Výtěžnost šťávy – čím sušší odpad, tím více šťávy ve sklenici
  • Hlučnost – odstředivé modely bývají hlučné, šnekové pracují tišeji
  • Čištění a údržba – vyplatí se model s jednoduše rozebíratelnými díly a kartáčkem v balení, bonus je možnost mytí v myčce
  • Materiál a zpracování – vyšší modely mají nerezové komponenty a plasty bez škodlivého BPA
  • Velikost a hmotnost – důležité, pokud máte málo místa a přístroj nemůže být pořád na lince

„U šnekových se výkon pohybuje okolo 150 až 400 W a u centrifug nad 600 W. Nižší otáčky zase znamenají méně oxidace,“ říká Šindelářová.

Odšťavňovač, čerstvá zelenina, bylinky a zeleninová šťáva J.chizhe / Shutterstock.com

10 výborných odšťavňovačů podle zákazníků

V seznamu níže a ve fotogalerii k článku najdete 10 výborně hodnocených odšťavňovačů, které najdete v českých elektroprodejnách a na e-shopech. Vidíte, že nejlevnější modely stojí i pod 1 000 Kč.

  • Sencor SJE 741SS – cca 800 Kč
  • ETA Vitalic 4032 90000 – cca 2 200 Kč
  • Sencor SSJ 4050 – cca 2 500 Kč
  • TESLA SlowJuicer SJ770 XXL Deluxe – cca 3 800 Kč
  • Concept LO 7120 – cca 4 000 Kč
  • Bosch MESM731M – cca 4 300 Kč
  • Philips HR 1888 – cca 4 400 Kč
  • Sage BJE430 – cca 5 000 Kč
  • Catler JS 8012 – cca 6 000 Kč
  • Sana Supreme Juicer 727 – cca 18 000 Kč

„Lepší centrifugy nebo levnější šnekové stojí 1 500 až 4 000 Kč. Kvalitní modely s vyšší výtěžností stojí 4 000 až 10 000 Kč,“ prozrazuje Šindelářová.

„Modely kolem 800–1 500 Kč mívají nízkou výtěžnost a kratší životnost. Na občasné použití doporučuji přístroje za minimálně 2 000 až 3 000 Kč, které mají solidní centrifugu. U šnekových doporučuji investovat 4 000 až 6 000 Kč kvůli lepším materiálům a servisu,“ přidává se Parolek.

Tip Kupi: Nakopávací šťáva, co vás postaví na nohy

Sami máme v Kupi čerstvé šťávy rádi, a proto si dovolujeme dát vám jeden tip. Tento recept/kombinaci jsme odkoukali ve freshbarech v nákupních střediscích, kde dáte za kelímek přes 100 Kč. Doma vás to vyjde na pár korun.

Ráno i během dne vás spolehlivě nastartuje kombinace citrusů, mrkve a zázvoru. Pomeranč a citron dodají vitamín C, mrkev betakaroten a zázvor příjemně zahřeje i povzbudí trávení. Stačí přidat kapku medu, promíchat a máte hotový nápoj plný energie, který chutná skvěle a posílí vaši imunitu.

Nebo už máte v hlavě jinou, tu svou „signature“ kombinaci? Fantazii se při odšťavňování meze nekladou!

Zdroje: Kupi.cz, Parolek shop, Domo elektro, dTest