Vzhůru do oblak! Jak vybrat toho správného létajícího draka? A jak jej vyrobit?

Rodina pouští létajícího draka při západu slunce altafulla / Shutterstock.com

Podzim je tady a přináší s sebou nejen barevné listí na stromech a chladnější počasí, ale i ideální podmínky pro pouštění draka, které mají (nejen) děti tak rády. V obchodech se dá vybírat z nepřeberného množství různých barev, druhů a tvarů. Krásného papírového draka si však můžete lehce vyrobit i sami doma podle snadného návodu. Pro jakého se rozhodnete?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Výběr létajícího draka

Než vyrazíte na nejbližší kopec a počkáte si na větrné počasí, aby se drak na obloze krásně vznášel, čeká vás důležitý úkol – výběr draka. Jestliže se na výrobu vlastního příliš necítíte, stačí se porozhlédnout v obchodech, které jsou jich na podzim plné. Podle čeho se při výběru rozhodovat?

Jak vybrat draka v obchodě?

Širokou nabídku naleznete nejen v hračkářstvích, ale i v supermarketech. Volit lze mezi klasickým drakem s jednou šňůrkou, drakem delta, který se ovládá dvěma rukama, a již profesionálnějším drakem typu kite. Který z nich pro vás bude nejlepší volbou?

Holčička pouští draka klasického tvaru BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Drak „jednošňůrák“

Klasický tvar, který zná velmi dobře snad každé dítě a s nímž si jako malí hráli i naši rodiče a prarodiče. Tato jednoduchá a lehká varianta je typická svou nízkou váhou, a proto se hodí zejména pro pouštění při slabém větru.

Logicky to ovšem znamená, že během silnějších poryvů větru s ním příliš nepochodíte, respektive si moc nezalétáte. Silný vítr totiž draka snadno vychýlí z jeho směru a tím jej rychle pošle k zemi. Pro menší děti a začátečníky se nicméně jedná o skvělou volbu.

Drak typu delta

Drak typu delta je už o něco propracovanější a stabilnější variantou, s níž se nemusíte bát ani silnějšího větru. Delta se ovládá dvěma šňůrami – do každé ruky chytnete jednu a můžete s drakem zkoušet i akrobatické kousky. Zvládá zatáčet, mířit k zemi a zase vzhůru k nebi a mnoho dalších triků. K tomu je však zapotřebí poměrně silný vítr.

Delta se hodí spíše pro ty, kteří s ovládáním draka nemají problém a chtějí vyzkoušet něco nového.

Na obloze jsou desítky draků v různých neobvyklých tvarech a barvách, na travnatém prostranství je spoustu dospělých i dětí Oleinik Iuliia / Shutterstock.com

Drak typu kite

Kite drak, též známý jako komorový, je už o další stupeň více propracovaný a k jeho ovládání jsou zapotřebí čtyři provazy a dvě madla, za něž se provazy přivazují. Pomocí madel se s ním podle libosti zatáčí, provádí různé akrobatické triky a brzdí.

Tento model se hodí opravdu jen pro zkušené a starší piloty, jelikož je pro jeho řízení zapotřebí dostatečný um a zejména síla. Při větším poryvu větru totiž není snadné draka udržet a v případě velkých exemplářů dokáže dokonce vynést dospělého člověka do vzduchu.

Návod, jak vyrobit papírového draka

Před výrobou se vyplatí navštívit papírnictví, kde najdete zpravidla vše potřebné.

Co budete potřebovat:

  • dvě lehké dřevěné laťky
  • arch tenkého bílého papíru
  • barevné papíry
  • tenký provázek
  • motouz
  • ostrý nůž
  • nůžky
  • tužku a fixy
  • lepidlo
  • kolíčky na prádlo
Člověk slepuje papírového draka Ratchanee Sawasdijira / Shutterstock.com

Postup:

  1. Dřevěné laťky pro kostru draka uřízněte v poměru 3 : 2 (například 90 a 60 cm).
  2. Položte kratší tyčku přes tu delší ve 2/3 délky a místo svažte provázkem do tvaru kříže.
  3. Natáhněte motouz po obvodu kostry a ujistěte se, že se tyčky neprohýbají.
  4. Položte kostru na arch papíru, tvar obkreslete s přesahem pár centimetrů a obstřihněte.
  5. Přesah ohněte, naneste na něj lepidlo a přilepte jej přes provázkový obrys kostry. Zajistěte vše kolíčky a nechte konstrukci uschnout.
  6. Ujistěte se, že je papír správně vypnutý, a pusťte se do malování obličeje, případně ho polepte barevnými papíry.
  7. Vytvořte ocas draka z provázku a ozdobte jej kousky krepového papíru.
  8. Na zadní stranu navažte na delší laťku provázek na ovládání.

Zdroje: Letajici-draci.com, RCprofi.cz, Letajicidrak.cz, Drevostavitel.cz