Kváskování si získalo srdce mnoha domácích pekařů, ale není to žádná rychlovka. Pokud chcete upéct poctivý chléb, je třeba začít od základů – kváskem. Jak ho založit, správně se o něj starat a na co si dát pozor? Připravili jsme pro vás stručný návod i seznam nejčastějších chyb, které mohou při kváskování vzniknout. Tak si naplňte sklenici žitnou moukou a pojďme na to!
Založit kvásek je vlastně jednoduché, ale nechte si od nás poradit. Rozdíl mezi úspěšným výsledkem a zklamáním často tkví v detailech. Potřebujete jen tři věci: Celozrnnou žitnou mouku, vodu a sklenici.
Kváskování není jen o přesném postupu. Je to trochu jako starat se o křehkého tvora – vyžaduje pozornost a pochopení. Podívejme se na nejčastější chyby, kterým se můžete vyhnout
Žádné bublinky? Možná jste použili mouku nízké kvality nebo vodu s chlórem. Stačí přejít na kvalitní celozrnnou žitnou mouku a filtrovanou nebo převařenou, vychladlou vodu. Ujistěte se také, že sklenici máte na teplém místě – kvásek studené prostředí nemiluje.
Silně kyselý, nebo dokonce hnilobný zápach je špatné znamení. Může za to kontaminace bakteriemi nebo plísněmi. Používejte čisté nádoby a náčiní. Pokud se kvásek zkazí, neváhejte a založte nový.
Vychutnejte si do křupava upečený kváskový chléb. Po kupovaném ze supermarketu už pak těžko sáhnete. Chce to trochu práce, ale stojí to za to! Výhodou doma pečeného chleba je fakt, že vydrží chutný výrazně déle. Budete-li jej správně skladovat, vydrží vám doma i týden. Pojďme si tedy upéct domácí kváskový chleba.
Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.
Objeví-li se barevná plíseň, na nic nečekejte a kvásek vyhoďte. Nekonzumujte ho. Příště dbejte na čistotu a sklenici zakrývejte pouze prodyšným materiálem, aby mohl kvásek „dýchat“. Bílá kvasná blanka na povrchu není nebezpečná – stačí ji promíchat.
Možná je příliš hustý nebo jste ho nekrmili správně. Kvásek zřeďte trochou vlažné vody a nakrmte moukou a vodou v poměru 1 : 1. Dbejte na pravidelnost – kvásky nemají rády dlouhé hladovění.
Pokud kvásek nemá typickou nakyslou vůni, pravděpodobně ho krmíte příliš často nebo je okolní teplota nízká. Nechte ho mezi krmeními delší dobu odpočívat (12–24 hodin) a dejte mu dost času, aby se kvasný proces rozběhl.
Zeptali jsme se několika zkušených kváskařů, jaké jsou jejich rady a zkušenosti:
Jakmile máte kvásek založený, je třeba si ho hýčkat. Skladujte ho v lednici a krmte ho alespoň jednou týdně, pokud ho nepoužíváte každý den. Před krmením vždy odeberte polovinu obsahu, aby zbytečně nepřerostl. Když o něj budete pečovat, odvděčí se vám kvalitním základem pro chléb, palačinky nebo třeba lívance.
Kváskování není jen trend, je to návrat k tradicím a poctivé práci s přírodními surovinami. Začátky mohou být náročné, ale s trochou trpělivosti a péče vám kvásek přinese více než jen voňavý chléb. Přinese radost z vlastního tvoření, a to za to stojí.
Zdroj: Vlastní zkušenosti autorky článku, respondenti Kupi.cz, Kniha o kváskování