Marinované maso v obchodech má mezi mnoha zákazníky nevalnou pověst. Často se objevují názory, že se pro jeho výrobu používají staré kusy masa, barevnými omáčkami se pouze zakrývá započaté kažení a marinády jsou plné umělých éček. Je to ale pravda? Podívali jsme se, co na kvalitu a složení hotových nakládaných steaků říkají spotřebitelské testy i jaké výhody a nevýhody mají marinované steaky ze supermarketů.
Obavy z toho, že kupované marinované maso bývá horší kvality, staré a na hraně bezpečné konzumace, jsou na straně zákazníků obvyklé. A jak prokázaly některé spotřebitelské testy, v mnoha případech i oprávněné. Podívali jsme se v redakci na to, jak dopadlo hodnocení marinovaných mas v minulosti a zda se vyplatí ho dnes kupovat.
Již před lety byly zveřejněny výsledky testování různých nakládaných mas na iDnes – tři vzorky byly vyhodnoceny jako zdravotně závadné z důvodu zjištěné přítomnosti bakterie listerie nebo salmonely, dalších osm obsahovalo větší počet bakterií svědčící o počínajícím procesu kažení. Není proto divu, že je řada lidí od takových šokujících zjištění k plátkům masa „schovaným“ pod barevnou omáčkou dlouhodobě skeptická. V posledních letech, které od zmíněného testu uběhly, se nicméně kvalita nakládaných mas v obchodech poměrně zlepšila, výjimky se ale stále najdou.
Na marinované maso si loni opět posvítil i dTest, který do laboratoře poslal nakládané vepřové krkovice ze supermarketů. Ačkoliv výsledky testu dopadly mnohem pozitivněji, podobně jako u jiných testů syrového masa se i v tomto případě našel vzorek s nežádoucím mikroorganismem – bakterií listerie.
„Marinované syrové maso je citlivé na výskyt nežádoucích bakterií, které mohou způsobit zdravotní potíže. Výsledky mikrobiologického vyšetření ukázaly, že nejde o plané hrozby. Na nebezpečné bakterie jsme totiž v testu narazili. Na vlastní oči jsme se tak přesvědčili, že dodržování hygienických zásad má při grilování rozhodně smysl,“ uvedl loni dTest.
Na jednu stranu tak lze předpoklad, že každé hotové nakládané maso maskuje pouze počínající procesy kažení, považovat za mýtus. Na druhou stranu k výskytu bakterií docházet může a zákazníci by měli být vždy obezřetní, zejména u přípravy.
Vzhledem k ostatním dobře hodnoceným výrobkům zmíněného testu nešlo v tomto případě podle zástupců organizace o žádné skandální odhalení, spíše spotřebitelům opět připomnělo, že se vyplatí dodržovat během grilování několik klíčových pravidel, která shrnuje i web Bezpečnost potravin pod Ministerstvem zemědělství ČR.
Tip: Při nákupu si rovněž zkontrolujte, zda výrobek není na hraně data spotřeby. Doporučujeme ho porovnat s datem zabalení masa. Pokud je rozdíl poměrně velký (např. v porovnání s ostatními v regálu), raději sáhněte po jiném.
Vepřová panenka s pepřovou omáčkou a bramborami je dokonalou kombinací šťavnatého masa, výrazné omáčky a jemné přílohy. Tento pokrm se hodí na slavnostní příležitosti i na zpestření běžného menu. Připravte si s námi tuto lahůdku, která vždy potěší.
Zatímco bezpečnost naloženého masa si nemáme před otevřením (tedy během nákupu) jak na první pohled ověřit, podle složení marinády se můžete rozhodnout přímo v obchodě. I v tomto ohledu se výrobci všeobecně polepšili a mnohé výrobky dnes obsahují pouze olej, bylinky a koření.
Pokud byste se chtěli vyhnout zbytečným a zdraví neprospěšným éčkům, ve složení marinád hledejte přítomnost dochucovadla E621 (glutaman sodný) a konzervantu a alergenu E211 (benzoan sodný). Kvalitní a dobré marinády se objedou i bez nich.
Ve složení se vyplatí sledovat i množství soli (najdete ji uvedenou v tabulce výživových hodnot) nebo druh oleje. Někteří výrobci například používají jako základ ztužené rostlinné tuky.
Výhody
Je ideální v případech, kdy nemáte na domácí nakládání čas nebo chcete cestou z práce rychle koupit něco na gril. Skvělým řešením je i pro cestování (hotové vakuované maso se dobře převáží a připravuje i v „polních podmínkách“). Podle etikety výrobků si pak můžete sami ohlídat kvalitu a složení marinády.
Nevýhody
Hotové nakládané maso vychází vždy dráž. Jako příklad můžeme uvést krkovice ze supermarketu: cena marinovaných kousků se obvykle pohybuje kolem 250–280 korun za kilo, zatímco čistou vepřovou krkovici bez kosti aktuálně koupíte podle dat Kupi.cz za běžnou cenu 219 Kč/kg, v akci dokonce i za 99 Kč/kg. Domácí nakládání vás proto vyjde podstatně levněji.
Pravidla hygienického a bezpečného grilování potom platí pro domácí i kupované marinované steaky stejně, protože riziko nákazy existuje u jakéhokoliv syrového masa. Náchylnější je v tomto ohledu potom vždy kuřecí.
Zdroje: Kupi.cz, dTest, iDnes, Bezpečnost potravin