V zimě je ideální čas! S našimi tipy odmrazíte mrazák během pár minut

Žena u otevřeného mrazáku ShotPrime Studio / Shutterstock.com

Odmrazování ledničky a mrazáku je nepříjemná záležitost, do které se nikomu moc nechce. Pořádný nános ledu je však obtíží, která nejenže zmenšuje prostor, ale navíc i snižuje efektivitu spotřebiče. Pojďme si tedy spolu projít základní kroky i rady pro pokročilé, které vám celý proces odmrazování usnadní.

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Proč odmrazit mrazák?

Snad každý z nás už dobře ví, že námraza postupně velmi zhorší manipulaci s uloženým jídlem. Rampouchy a hory zamrzlé vody představují zásadní obtíž při vytahování i uskladňování potravin.

Mnohem horší dopad má ale vrstva ledu na funkčnost mrazáku. Stačí i půl centimetru námrazy a najednou využívá váš spotřebič mnohem víc energie, než by musel. Pojďte se tedy podívat, jak se ledu zbavit a jak zvýšit efektivitu vašeho mrazáku.

Jak často odmrazovat mrazák?

Ovšem jak často byste měli odmrazovat svůj mrazák? To závisí na několika faktorech, jako je četnost otevírání dveří mrazáku, klimatické podmínky a velikost mrazáku. Prakticky se doporučuje odmrazovat mrazák každých 6 až 12 měsíců. Nicméně zkontrolujte v návodu, zda váš spotřebič nemá automatické odmrazování.

Pokud však vidíte, že se na stěnách mrazáku začíná hromadit větší množství ledu a námrazy, je třeba ho odmrazit dříve. Pokud neodmrazujete mrazák pravidelně, může se stát, že led a námraza se budou hromadit tak rychle, že to bude nutné odstraňovat mnohem častěji.

Zamražené potraviny v mrazáku Ahanov Michael / Shutterstock.com

Co udělat s potravinami v mrazáku?

Proč máme v mrazáku kilo růžičkové kapusty, když ji všichni v domácnosti nesnášejí?” To je příklad typické záhady, na kterou při vytahování zapomenutých potravin můžete narazit. Ať už však máte v mrazáku jakékoliv množství tajemných balíčků, je důležité nejprve vyřešit zásadní otázku – co s potravinami uděláte, zatímco bude led tát?

Ideálně by mělo vše dočasně skončit v mrazáku ochotného souseda nebo v přenosné mrazničce naplněné ledem. Pokud však tyto možnosti nemáte, jídlo jednoduše zabalte do deky a obklopte sáčky s ledem. Nejlepší čas na odmrazení jsou samozřejmě zimní měsíce, kdy stačí jídlo většinou položit za okno. Jak to ale tak bývá, námraza si čas nevybírá...

Když všechno selže a jídlo se vám rozmrazí, dávejte si velký pozor – rozmrazené a znova zmrazené produkty vám mohou způsobit nepříjemné střevní potíže. Platí to především pro maso, uzeniny a ryby. Snězte tedy po rozmrazení, co se dá. Rozmrazené a uvařené jídlo nicméně znovu zamrazit jde, pokud tedy máte tu možnost, před opětovným uložením potraviny tepelně upravte.

Jak nejrychleji odmrazit mrazák?

Dlouhé čekání na rozmrazení veškerého ledu je otrava, a navíc prodlužuje dobu, při které jsou potraviny mimo mrazák. Naštěstí ale existují triky, jak tání urychlit.

  • Jakmile mrazák vypnete a odpojíte jej z elektřiny, můžete do něj vložit nádobu s horkou vodou, která rychleji zvedne jeho teplotu.
  • Obdobně si můžete vypomoci i se solí. Led prostě posolte a pak jenom pozorujte, jak rychle pod solným zásypem mizí.
  • Skvělým pomocníkem je i fén na vlasy, který jednoduše namíříte směrem do mrazáku a necháte horký vzduch dělat svou práci.
  • Větší kusy ledu můžete postupně odstraňovat plastovou škrabkou. Vyhněte se však ostrým nástrojům, protože hrozí, že si mrazák poničíte a případně i ublížíte sami sobě.
  • Pokud zkombinujete všechny tyto tipy, odmražení mrazáku zvládnete za několik minut.

Tak jako tak se ale připravte na menší povodeň a mějte po ruce mop. Některé mrazáky dnes v sobě naštěstí mají odtokovou hadičku, která úklid usnadní. Stačí ji jenom namířit do kýblu a po odmrazení jeho obsah vylít do záchodu.

Žena v rukavicích  čistí ledničku didesign021 / Shutterstock.com

Co udělat po odmrazení?

To, že jste se zbavili ledu, ještě neznamená, že můžete ihned všechny potraviny vrátit zpátky. Naopak na řadu přichází důkladné vyčištění všech zákoutí mrazáku dezinfekčními prostředky. Pokud nemáte po ruce přípravek z obchodu, vystačíte si i s teplou vodou a obyčejným octem.

A při čištění nezapomeňte hlavně na těsnění! Jedná se o místo, kudy dovnitř může pronikat vzduch, a pokud nepřiléhá opravdu pevně, máte za chvilku mrazák znova plný ledu.

Zdroj: kupi.cz, mall.cz, alza.cz