Luxusní americký sendvič v chlebu: S přípravou hovězího Reuben sendviče musíte začít týden dopředu

Reuben sendvič s plátky hovězího masa, kysaným zelím a plátkem sýra Brent Hofacker / Shutterstock.com

Sendviče se v poslední době stávají stálicí i na obědovém menu restaurací. A protože receptů na vynikající sendvič není nikdy dost, připravíme si další americkou klasiku – Reuben sendvič. Od ostatních sendvičů se liší tím, že ho děláte z klasických krajíců chleba. Je pro něj typická také nezvyklá kombinace hovězího masa a kysaného zelí. Pokud si na Reuben sendvič děláte chutě, doporučujeme začít s přípravou už týden dopředu. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Perníčky bez čekání: Měkké hned po upečení

Kdo vymyslel Reuben sendvič?

Jedna verze příběhu uvádí, že ho v roce 1914 vymyslel restauratér Arnold Reuben. Měl ho připravit pro známou hollywoodskou herečku Annette Seelos, která v té době natáčela film s Charlie Chaplinem. Údajně přišla jednoho večera do Reubenovy restaurace a požádala ho o sendvič. Reuben vzal 2 krajíce žitného chleba, na jeden krajíc naskládal virginskou šunku, pečené krůtí maso, švýcarský sýr a salát coleslaw. Vše přiklopil druhým krajícem chleba a naservíroval ho herečce, která byla ze sendviče nadšená. Hezký příběh, ale chybí v něm hovězí maso!

Další teorie přisuzuje vznik sendviče Reubenu Kulakofskemu, jenž vlastnil velkoobchod s potravinami v Nebrasce. Kulakofsky byl členem soukromé pokerové skupiny. Tato skupina se scházela pravidelně každý týden ke hře v hotelu Blackstone a jako občerstvení měli domácí sendviče. Když hráčům došly, objednal si Kulakofsky další sendvič u kuchaře. Kuchař ale neměl po ruce salát a nahradil ho v sendviči kyselým zelím. K tomu ještě přidal plátky hovězího masa a švýcarský sýr. Vše osmažil na pánvi a populární Reuben sendvič byl na světě.

Club sendvič
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Club sendvič

Club sendvič je ideálním příkladem pokrmu, který dokáže zasytit i opravdu hladové, zároveň je ale vhodný na cesty. Jeho příprava je poměrně snadná a samozřejmě potěší i zmlsané chuťové buňky.

Club sendvič
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Nevíte, jakou rychlovku připravit k večeři? Kuřecí sendvič se zeleninou budete mít hotový během pár minut. Místo rajčat a rukoly můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce.

Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou

Recept na Reuben sendvič

Ingredience na 4 porce:

Hovězí

  • 1 kg hovězího hrudí
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 lžíce pepře
  • 1,5 lžíce hořčičného semínka
  • 1,5 lžíce koriandru
  • 1,5 lžíce chilli
  • 1,5 lžíce nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 38 g hnědého cukru
  • 120 g soli (ideálně nakládací sůl Praganda)
  • 2 stroužky česneku
Hovězí hrudí, z něhož je odkrojený jeden plátek. Vedle miska s kysaným zelím Warren Price Photography / Shutterstock.com

Sendvič

  • 120 ml majonézy
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 cibule
  • 4 plátky ementálu
  • 8 ks chleba
  • 400 g bílého kysaného zelí
  • máslo

Postup:

  • Všechno koření dejte do hmoždíře a nahrubo rozdrťte.
  • Do velkého hrnce nalijte 1,5 litru vody, přidejte sůl, cukr, najemno nasekaný česnek a 2,5 lžičky nadrceného koření z hmoždíře. Za stálého míchání přiveďte k varu. Až se cukr a sůl rozpustí, sundejte z plotny a nechte lák vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí ho dejte do lednice – teplota láku by měla mít 5–10 °C.
  • Hrudí omyjte studenou vodou, osušte a dejte do hrnce s připraveným lákem. Maso musí být v láku celé ponořené. V případě potřeby maso zatižte. Hrnec přiklopte a dejte do lednice na 5–7 dní. Délka naložení masa záleží na jeho výšce – pokud máte například 7 cm vysoké maso, musíte ho nechat minimálně 7 dní marinovat. Maso každý den pomocí kuchyňských kleští v láku otočte. Lák musí zůstat po celou dobu marinování čistý.
  • Naložené maso omyjte pod tekoucí vodou, vložte ho do čistého hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo celé potopené. Do vody přidejte zbylé 2,5 lžičky nadrceného koření a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, přiklopte hrnec pokličkou, ztlumte plamen a vařte do změknutí masa (cca 2–3 hodiny).
  • V průběhu vaření vodu doplňujte, pokud klesne pod úroveň masa. Uvařené hovězí hrudí pak nakrájejte na tenké plátky.
  • Připravte si dresink. V misce smíchejte majonézu, chilli omáčku, citronovou šťávu, worcesterovou omáčku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte. Tímto dresinkem potřete krajíc chleba a naskládejte na něj nakrájené pátky hovězího masa, kysané zelí a plátek ementálu. Přiklopte druhým krajícem chleba.
  • V pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm sendvič z každé strany. Po opečení ihned podávejte.

Zdroj: Kublanka, Tasting table