Tradiční německé jídlo z jednoho hrnce: Základem jsou brambory, zelenina a luštěniny

Zeleninový eintopf s fazolemi a brambory, servírovaný v keramické misce Viktory Panchenko / Shutterstock.com

Eintopf, pokrm z jednoho hrnce, patří mezi klasická jídla německé kuchyně. Jde v podstatě o hustou polévku, do které se dává zelenina, luštěniny a případně maso. Vaření v jednom hrnci je populární pro svou jednoduchost a rychlost. I z tohoto důvodu byl tento pokrm v minulosti hlavně jídlem vojáků. Dnes to už ale neplatí a při vaření různých eintopfů se můžeme vyřádit. Zkuste náš recept s klobásou a fazolemi!

Přečtěte si také

Lehký a osvěžující oběd: Citronové špagety s chilli a bazalkou připravíte za 25 minut

Kde se vzal eintopf?

Eintopf, „německý guláš“, je označení pro jídla, která se vaří v jednom hrnci. Můžete do nich dát cokoliv. Nejčastěji se do eintopfů dávají luštěniny, zelenina, brambory, klobása a v některých případech i maso.

První jídla z jednoho hrnce jedli už gladiátoři ve starém Římě. Všeobecně byly eintopfy považované za jídla vojáků. Jednu z prvních verzí eintopfu připravili vojenští kuchaři během prusko-francouzské války. Šlo o jakousi hrachovou polévku se špekem, která byla ochucená kořením.

Samotné označení eintopf najdeme v kuchařkách až po roce 1933. „Populárním“ německým jídlem se stal v době nacistického Německa. Propaganda ho využívala jako nástroj potravinové politiky, kdy nacisté kladli důraz na co největší využívání běžně dostupných surovin – brambor a zeleniny. Lidé měli tímto způsobem soucítit s vojáky na frontě, pro které byl eintopf hlavním jídlem.

Zeleninová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!

Zeleninová polévka
Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone

Eintopf – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 6 brambor (varný typ B)
  • 2 pikantní klobásy
  • 1 plechovka fazolí
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 6 mrkví
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petržel

Postup:

  1. Cibuli a česnek nasekejte na větší kousky a orestujte je na rozpáleném oleji. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, mrkev a brambory. Krátce orestujte a přidejte sladkou papriku, majoránku, sůl a pepř. Zalejte vývarem a duste asi 20 minut.
  2. Poté přidejte fazole z konzervy bez nálevu a vařte další 2 minuty. Hotový eintopf ozdobte nasekanou petrželkou.

Zdroj: Prima FRESH, Smitsonian mag, I like Germany