Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Dítě si hraje s plastovými céčky noomcm / Shutterstock.com

Snad každý si pamatuje na nějaké ikonické předměty a hračky svého dětství. Někteří vzpomínají na sbírání kartiček s pokémony, jiní na kupování ábíček či třeba na to, jak hráli pogy. Kdo zažil na vlastní kůži 80. a 90. léta, ten nepochybně sbíral také céčka. Současná generace dětí je možná nezná, ale byla by škoda, aby se neseznámily se senzací, která bavila generaci jejich rodičů. Céčka neupadla v zapomnění a v dnešní době je pořídíte ještě snadněji než v dobách jejich největší slávy.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Co jsou to céčka?

Dnes se mluví o céčkách hlavně tehdy, když je někdo nemocný a chybí mu vitamíny. Jde ale také o ikonickou hračku v podobě plastových výlisků ve tvaru „C“. Nehledejte na nich nic složitého, tyto dílky se však postaraly o nekonečnou zábavu. K dispozici byly ve všech možných barvách a jejich tvar je předurčoval k tvorbě řetězů nebo všemožných obrazců. Děti často céčka sbíraly a chlubily se jejich množstvím nebo si vyměňovaly barvy, které ještě nemají.

Céčky to nekončilo

Každé z céček bylo velké zhruba 1,5 cm a kromě céček se objevily i varianty plastových výlisků ve tvaru dalších písmen. Brzy tak vznikla třeba déčka, géčka, eska nebo výlisky ve tvaru paragrafu a dalších tvarů. Obzvláště žádaná byla průhledná céčka nebo fosforová céčka svítící ve tmě. S postupem času bylo céček tolik, že už nešlo o nedostatkové zboží.

Barevná céčka položená na bílém podkladu Beekawa / Shutterstock.com

Co se s céčky dělalo?

Céčka dávala prostor ke kreativitě, tvořily se z nich řetězy, náramky, náhrdelníky, používaly se jako ozdoby na oblečení a hrály se s nimi hry. Sloužily často i ke směnnému obchodu, řada dětí obětovala své oblíbené hračky za hrst céček. Jednou z nejpopulárnějších her byla čára, jejímž účelem bylo hodit céčko nebo svazek céček co nejblíže k nakreslené čáře. Kdo byl nejblíže, vyhrál céčka svých protivníků.

K čemu céčka původně sloužila?

Jak céčka vznikla? Mnoho lidí si myslí, že začala jako hračka pro děti, ale jejich původní záměr byl zpočátku jiný. Začalo je vyrábět družstvo Maják z Jablonce nad Nisou. Céčka měla sloužit jako ozdobný prvek k minisukním, později jako závěsy do otevřených dveří. Ani jedno se neujalo a céčka skončila před továrnou, kde si je vzaly děti, které tím spustily nový trend.

Dětská kreativita z nich udělala hit! Následně se začaly vyrábět už cíleně pro děti, aby je mohly využívat pro zábavu. O popularitě svědčí i slavná píseň Michala Davida s názvem „Céčka, sbírá céčka“, kterou vzdal v roce 1984 hold této ikonické hračce.

Éra céček nezanikla

Céčka zdaleka nezanikla, jen je dnes trh hraček natolik pestrý, že má současná generace dětí mnohem více možností zábavy. Na internetu i v mnoha hračkářstvích lze pořídit velmi levně celá balení céček. Kde se ale berou? Již od roku 1979 je nepřetržitě produkuje výrobce céček Rudolf Chmela z Hradce Králové. Jeden jediný kilogram plastové drti dokáže proměnit hned na 4 tisíce céček.

Zatímco v 80. letech spotřeboval na výrobu kolem 20 kg plastu za jediný den, v současné době spotřebuje stejné množství plastu za měsíc, protože poptávka klesla. Přesto ale neustala a céčka se tak prodávají nejen u nás, ale dokonce se vyváží i do zahraničí. Jejich cena je velmi přijatelná, 100 kusů se nabízí za 29 korun a 1000 kusů za 159 korun. Pořídit je můžete v běžných hračkářstvích, ale i přímo na webu výrobce.

Céčka v nádobě maniaphotostock / Shutterstock.com

Pokud se vám po céčkách zastesklo a přepadla vás nostalgie, můžete si céčka pořídit. Největší radost z nich budou mít ale děti. I v dnešní době jde o skvělou zábavu, která potěší každého, kdo má nenechavé ruce, protože s céčky skvěle podpoříte kreativitu, zabijete nudu a dáte průchod fantazii.

Zdroje: Kudyznudy, ABCzech