Jak mohou vůně ohrozit naše zdraví: Pozor na podráždění kůže, ale i astma nebo migrény

Muž drží flakon s parfémem Body Stock / Shutterstock.com

Ve světě plném ovocných, květinových a pižmových vůní, od svíček až po čisticí prostředky, pleťové vody, mýdla, rtěnky a kolínské vody, se skrývá potenciální riziko pro naše zdraví. Co přesně se ukrývá ve vůních, které nás obklopují?

Přečtěte si také

Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Co obsahuje parfém?

Přibližně 4 000 chemikálií se v současnosti používá k vytváření vůní v produktech, avšak jejich konkrétní složení zůstává skryto pod označením obchodní tajemství. Toto dokonce brání i regulačním orgánům v získání přesných informací o složení těchto látek. Následkem toho se na etiketách mnoha produktů pro osobní péči a čištění objevuje pouze všeobecné označení vůně, které může skrývat směs až 300 různých chemikálií.

Zajímavé je, že z této široké palety jsou stovky chemikálií, převážně syntetické povahy, které mají na naše tělo podobný účinek jako emise z automobilů. Tyto látky mohou v našem organismu vyvolat reakce vedoucí k problémům s dýcháním, astmatickým záchvatům, migrénám či podráždění kůže.

Žena si stříká parfém na ruku Josep Suria / Shutterstock.com

Co způsobují parfémy?

Janet Nudelmanová z organizace pro prevenci rakoviny prsu (BCPP) a kampaně za bezpečnou kosmetiku upozorňuje na absenci regulace bezpečnosti vonných chemikálií na jakékoli úrovni – státní, federální či globální. Studie BCPP z roku 2018 odhalila, že tři čtvrtiny toxických chemikálií v testovaných produktech pocházely právě z vůní, přičemž některé z identifikovaných chemikálií byly spojeny s chronickými zdravotními problémy včetně rakoviny.

Vzhledem k tomu, že ženy využívají průměrně 12–16 produktů denně, které obsahují vůně, a řada lidí uvádí migrény nebo dýchací potíže jako reakci na vůně, vyvstávají otázky o potenciálním dopadu těchto chemikálií na zdraví.

Alexandra Scrantonová z organizace Women's Voices for the Earth poukazuje na nedostatky v současných bezpečnostních testech a vyzývá k preventivnímu přístupu, zvláště s ohledem na kombinaci chemikálií, kterým jsme vystaveni během života.

Navzdory obhajobě parfémového průmyslu, který zdůrazňuje nízkou úroveň expozice jednotlivým vonným složkám, se objevují obavy o vliv na zdraví těchto chemikálií, zejména endokrinních disruptorů.

Legislativní regulace

V reakci na tyto obavy se objevují návrhy zákonů, jako je kalifornský zákon o právech vědět o toxických vonných chemikáliích, které požadují od výrobců zveřejnění informací o nebezpečných chemikáliích používaných ve vůních.

Pro spotřebitele, kteří chtějí snížit expozici vonným chemikáliím, existují zdroje a rostoucí nabídka neparfemovaných produktů. Organizace jako Environmental Working Group, Black Women for Wellness a BCPP poskytují návody a databáze produktů, které pomáhají informovanějšímu výběru.

Nourbese Flint z Black Women for Wellness radí spotřebitelům, kteří se cítí ohroženi, aby se zapojili do politického diskurzu a hledali změnu na vyšší úrovni. Pouze tak lze dosáhnout skutečného pokroku v ochraně veřejného zdraví před potenciálními riziky skrytými ve vůních.

Zdroje: medicalnewstoday.com, bcpp.org, bcpp.org, ncbi.nlm.nih.gov, womensvoices.org