Zavařování okurek je hračka: Vyzkoušejte náš recept na luxusní nálev

Zavařené okurky ve sklenicích Melinda Nagy / Shutterstock.com

Chystáte se zavařovat okurky? Domácí jsou prostě nejlepší. Ale jak na to, aby byly křupavé a měly tu správnou chuť? Důležitý je nejen výběr samotných okurek a přidaných ingrediencí, ale i toho, v čem je zavařujete. Poradíme vám, jak na okurky jako od našich babiček.

Přečtěte si také

Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech
Sezóna čerstvých fíků je tu! Nejlepší čas vychutnat si je ve sladkých i slaných jídlech

Jaké okurky a ingredience vybrat?

Na zavařování se nejlépe hodí malé a tvrdší okurky. Během zavařování totiž změknou a žádná kuchařka přece nechce rozvařené kusy. Co se přidaných surovin týče, vždy záleží na receptu. Nejčastěji se přidává mrkev a cibule, případně i křen nebo kopr.

Tip: Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete k okurkám přidat i česnek a feferonky. Kromě příjemné chuti dodá zelenina zavařenině i zajímavý vzhled. A když si pohrajete s vykrajovátky a vykrojíte z mrkve třeba srdíčka, získáte i hezký dárek nebo dekoraci.

Zásobujte se zavařovacími sklenicemi v akci

Recept na osvědčený nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 150 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 30 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 kousků hřebíčku

Nálev dejte na sporák, aby se převařil, a poté jej nechte vychladnout. A tím máte vlastně hotovo. Pokud však preferujete silnější chuť koření, připravte si jej pár dní předem a nechte dobře uležet.

Ingredience na zavařování okurek Elena Tcykina / Shutterstock.com

Jak zavařovat?

Základem všeho je mít čisté okurky i sklenice. Je potřeba vzít opravdu každou okurku zvlášť, vydrbat ji kartáčkem a následně propláchnout v několika vodách. Pokud nejste vlastníkem myčky, doporučujeme sklenice společně s víčky vyvařit (nezapomeňte vyřadit všechna vadná víčka).

Nejprve na dno sklenice vyskládejte všechnu zeleninu společně s kořením, které se rozhodnete k okurkám přidat. Poté sklenici napěchujte okurkami, které proložte zbytky cibule. Následně už jen zalijte připraveným nálevem, poté očistěte a pečlivě zavíčkujte.

Pak už si jen stačí vybrat jeden z mnoha způsobů zavařování. Můžete zavařovat v klasickém zavařovacím hrnci, troubě, mikrovlnce, nebo třeba i v myčce na nádobí.

Zavařovací hrnec

Klasika, se kterou prostě neuděláte chybu. Zavařovací hrnce mají velkou kapacitu, díky které je možné naráz zavařit 14 litrových sklenic nebo 20 skleniček o obsahu 0,3 l. Moderní hrnce můžete využít i pro přípravu svařeného vína či čaje nebo jimi přihřívat guláše a polévky na zahradních akcích.

Vyzkoušeli jsme:

SENCOR SPP 2100WH je nerezový, zavařovací hrnec s objemem 27 l a plynule nastavitelným termostatem. Překvapí svým objemem, kdy do něj krásně posadíte 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr. Součástí balení byl praktický rošt a obsluhuje se manuální regulací.

Podle návodu v něm připravíte i horké nápoje, polévky nebo omáčky! Pomocí integrovaného výtokového kohoutku si horký nápoj (hrnec má i funkci přihřívání) nalijete přímo do hrníčku. Jeho cena se pohybuje kolem 2299 Kč.

Zavařujte s profesionálním pomocníkem

SILVERCREST SEAD 1800 A1. Tento zavařovací hrnec o objemu 27 l je velmi podobný výše zmíněnému typu. V jeho balení také najdete praktický rošt na sklenice a nechybí ani velký podsvícený displej.

Co by se dalo vytknout, je jeho bílá, smaltovaná barva, která se při práci lehce zašpiní, a hrnec je pak tudíž potřeba pořádně vydrhnout a vyleštit. Za 1799 Kč jej seženete v řetězci Lidl.

Zavařené okurky ve sklenici Yuliia Markova / Shutterstock.com

Hyundai PC 200. Třetím doporučením je zavařovací hrnec, který na první pohled působí až retro dojmem. Mechanický časovač i termostat hrnce fungují bez problému, pouze zvolený program se může špatně odhadovat. Mřížka pod sklenice není nerezová, ale plastová a plave, takže bylo potřeba ji zatížit ještě před napuštěním vody. A i poklice a vypouštěcí kohout jsou jen výlisky z tenkého plastu.

Ostatním testovaným kusům se dovede vyrovnat alespoň v otázce objemu – ten činí 27 l, což je zcela dostačující pro běžné domácí zavařování. Tento typ běžně seženete v ceně kolem 1959 Kč.

Když na zavařování nemáte buňky, najděte si okurky v akci

Zavařování v troubě

Spotřebič, který má doma snad každý z nás, může kromě pečení pomoci i se zavařováním. Jak na to? Naplněné a zavíčkované sklenice postavte na pečící plech a zalijte do výšky 2 cm horkou vodou. Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby.

U té elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová pak na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložit přímo do trouby nastavené zprvu na 150 °C, po pěti minutách zmírněné na 85–90 °C.

Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály. To zabere cca 15 minut, a pak dalších 20–25 minut na sterilizaci. Poté otočte sklenice dnem vzhůru.

Zavařování v myčce

Zavařování v myčce vám ušetří spoustu práce, protože tak jde „zavařit“ opravdu velké množství. Ideální je program s co nejvyšším stupněm teploty vody, postačí ale i ta kolem zhruba 60 °C.

Žena zavařuje v kuchyni zeleninu Tiplyashina Evgeniya / Shutterstock.com

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnky můžete zkusit dát sklenice se šroubovacím víčkem. Sice do ní nepatří nic kovového, materiál těchto víček však mikrovlnce většinou nevadí. Sterilovat takto můžete i maso, polévky a jiné polotovary. Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic, vycházet ale můžete z této tabulky:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

  • Výkon 700 W = 6 minuty na 1 kus
  • Výkon 750 W = 5 a půl minuty na 1 kus
  • Výkon 800 W = 5 a čtvrt minuty na 1 kus
  • Výkon 850 W = 5 minut na 1 kus
  • Výkon 900 W = 4 a půl minuty na 1 kus