Máte rádi asijské polévky s výraznými chutěmi? Pak musíte vyzkoušet i oblíbenou thajskou s názvem Tom Yum. Je plná výborných krevet, citrusů, zeleniny a bylinek a v létě zasytí i jako hlavní chod. Do horkých dnů je navíc jako stvořená. Příjemně nakyslá chuť je osvěžující, chilli papričky zase podporují pocení, a tím vyvolávají ochlazování těla. Máme pro vás podrobný recept i pár tipů pro snadnější či zajímavější přípravu.
Recept na polévku Tom Yum s krevetami
Budete potřebovat:
- 12 až 14 středních krevet (ideálně neloupané – krunýře a hlavičky použijete na vývar)
- 1,5 litru kuřecího vývaru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 100 ml šťávy z čerstvé limetky
- 3 kusy rajčat (keříková, soudková)
- 4 šalotky (nebo menší cibule)
- 200 g žampionů (portobello)
- 2 lžičky chilli pasty
- 1 lžíci arašídového oleje
- 3 svazky jarní cibulky
- 4 stonky citronové trávy
- 2 chilli papričky thajské (tenčí červené, středně velké)
- 2 lístky limetky
tunanon thanyakornsadit / Shutterstock.com
Příprava surovin:
- Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Očištěné krevety poté podélně nařízněte a otevřete (jako knihu), odpad si dejte stranou.
- Jarní cibulku nakrájejte na 3cm kousky, šalotku najemno, koriandr nahrubo, citronovou trávu na 5cm kousky, houby na plátky, chilli papričky nadrobno (pokud nechcete polévku tak pálivou, pak je zbavte semen).
- Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
Postup:
- V hrnci rozpalte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
- Sceďte a ve vypláchnutém hrnci (nebo novém) čistý vývar opět zahřejte, přidejte citronovou trávu, limetové listy, jarní cibulku, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut.
- Na závěr přidejte krevety, vlijte limetovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty. Ochutnejte a podle chuti přidejte rybí omáčku, kyselou šťávu, sůl, chilli pastu apod.
- Podávejte s čerstvými bylinkami (koriandrem, petrželí, perilou).
siamionau pavel / Shutterstock.com
Jak polévku a její přípravu vylepšit?
V první řadě si můžete práci usnadnit s pomocí hotové pasty Tom Yum, kterou seženete třeba ve velkoobchodech, orientálních potravinách apod. Obsahuje mimo jiné všechny klíčové exotické suroviny, které může být obtížné sehnat: citronovou trávu, lístky limetky, arašídový či sójový olej, nebo chilli pastu.
- Tip: Při použití pasty Tom Yum je recept snazší: na oleji osmahněte cibuli, přidejte pastu (dle doporučovaného dávkování na obale), poté žampiony, zalijte vývarem, dochuťte rybí omáčkou a šťávou z limetky. Nakonec přidejte pokrájená rajčata, vařené krevety, a ještě asi minutu nechte vše společně provařit.
Nic se ovšem nestane, pokud nakonec některou z ingrediencí mít nebudete. Hlavní je vyváženost pálivé a kyselé chuti. Čerstvé chilli papričky koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů (hledejte je v úseku zeleniny nebo v blízkých chladících boxech, ve kterých obvykle bývají houby nebo balené saláty) – hodí se středně velké špičaté, tenké a červené. Krevety také můžete vyměnit za kuřecí maso, případně zkusit variantu s tofu. A pro zjemnění přidat kokosové mléko.
Zdroj: iPrima.cz, Rohlik.cz, Tasteofasia.cz