Mechové obrazy: Jak dlouho vydrží krásně zelené a jak se o ně starat?

Ruka sahá na mechový obraz Liudmila Fadzeyeva / Shutterstock.com

Do každého interiéru vnesou uklidňující, zároveň moderní přírodní prvek. Pohled na ně prý odbourává stres a přináší klid očím i duši. Opravdu ale mechové obrazy vydrží delší dobu svěže zelené? Pokud si chcete jeden pořídit do ložnice, obýváku či kanceláře, nebo ho někomu dát jako originální dárek, přečtěte si, zda se vyplatí do nich investovat a jak se o ně starat, aby vám nebo obdarovaném dělaly radost co nejdelší dobu.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Unikátní kousek přírody

Mechové obrazy se v poslední době stávají čím dál oblíbenější součástí domácností i pracovišť. Zarámované a naaranžované dekorace z mechu a lišejníků jsou krásnou i uklidňující alternativou k domácím rostlinám či nástěnným obrazům.

K dostání jsou v mnoha rozměrech, tvarech i provedeních. Existují jednobarevné, mozaikové z různě barevných kopečků mechu, poskládané do obrazců, naaranžované do zajímavých dekorací, případně celá řada prodejců a e-shopů nabízí možnost návrhu vlastního obrazu na míru, který pak potěší jako personalizovaný dárek ke svatbě, narozeninám, výročí či jiné významné události.

Žena stojí u stěny s mechem evgeniykleymenov / Shutterstock.com

Kolik mechové obrazy stojí?

Nevýhodou všeobecně bývá poměrně vyšší cena, která se velmi liší v závislosti na rozměrech dekorace, množství použitého mechu a jeho aranžmá. Za menší mechový obraz o velikosti kolem 35 × 35 cm dáte obvykle 2 500–3 500 Kč. U větších nástěnný (např. 100 × 140 cm) pak cenu vynásobte nejméně deseti. Nabízí se tedy otázka, zda se vůbec vyplatí, a jak dlouho tak pěkné vydrží?

Výhody mechových obrazů

Základem je stabilizovaný mech nebo lišejník. Ten se namáčí do konzervačního roztoku (většinou obarveného), který postupně nahradí přirozenou vlhkost rostliny a na dlouhé roky v ní „uzamkne“ čerstvý, svěží a krásně zelený vzhled. Díky tomu si mohou tyto téměř bezúdržbové obrazy zachovat svou podobu až na 5–10 let, což z jejich nákupu dělá dlouhodobější „uměleckou“ investici vyvažující vysokou pořizovací cenu.

Také proto mohou být při speciálních příležitostech vhodnějším dárkem než řezané květiny, neboť obdarovanému jako milá vzpomínka vydrží mnohem déle. Vzhledem k tomu, že nepotřebují žádné světlo ani vodu, jsou rovněž ideální do tmavších místností, předsíní a hal, do kanceláří a veřejných prostor nebo domácností starší lidi, kteří se nemusí starat o jejich pravidelné zalévání.

Muž tvoří mechovou dekoraci evgeniykleymenov / Shutterstock.com

Jak o mechové obrazy pečovat, aby vydržely co nejdéle?

  • Nikdy je neroste, nezalévejte ani nezastřihujte (ideálně zamezte úplnému kontaktu s vodou).
  • Držte je dál od přímého slunečního světla, které zkracuje jejich životnost.
  • V létě je můžete „uklidit“ na stinnější místa, nicméně vyšší teploty vzduchu jako takové jim nevadí, stejně tak jim nijak neuškodí klimatizace.
  • Čas od času mech opatrně zbavte povrchového prachu: použijte prachovku nebo fén na nejnižší výkon se studeným vzduchem.
  • Pro prodloužení životnosti a zachování špičkového vzhledu se prodávají (cca za 200 Kč) speciální fixační a osvěžující spreje. K dostání bývají u všech velkých prodejců mechových obrazů.

A co se s mechem stane, až nadejde jeho čas? Postupně začne ztrácet svou barvu, může dojít k drolení, odlamování a osychání.

Vyplatí se mechové obrazy?

Kvůli vyšší ceně určitě stojí jejich nákup za rozmyšlení. Jejich výhodou je dlouholetá výdrž a minimální nároky na údržbu. Při výběru se řiďte nejen cenami, ale recenzemi zákazníků a vybírejte ověřené obchody. Na internetu najdete hned několik českých prodejců, kteří se výrobou a prodejem mechových obrazů zabývají, někteří dokonce nabízí i DIY sady k vlastnímu poskládání mechové dekorace, případně poradenství a spoustu užitečných tipů a článků.

Zdroj: Woodilo.cz, Mechovna.cz, Gardners-eshop.cz