6 největších zlozvyků, které škodí vaší kráse. Ruku na srdce, kolik z nich děláte vy?

Usmívající se žena mrká puhhha / Shutterstock.com

Zlozvyky jsou často příčinou problémů spojených s naším vzhledem. Některé z nich děláme bezděčně, jiné nevědomky, ačkoliv si uvědomujeme, že jim škodíme. Podívejme se na šest nejčastějších zlozvyků, které mohou narušovat naši krásu.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

1. Dotýkání se obličeje

Často se neuvědomujeme, kolikrát si přes den saháme na obličej. Tohoto zlozvyku se zejména lidé s mastnou a aknózní pletí měli vyvarovat. Bakterie a nečistoty přenášené na obličej mohou zhoršit problémy s akné. Je důležité omezit časté dotýkání obličeje a v případě potřeby použít například papírový kapesníček.

2. Nedodržování správné péče o aknózní pleť

Akné vyžaduje speciální péči. Dráždění, nešetrné zacházení nebo zanesení nečistot mohou vést k horšímu hojení a vzniku jizev. Prospěšný může být spánek v chladném prostředí, který minimalizuje pocení a ucpávání pórů. Je proto vhodné spát s otevřeným oknem a mít v ložnici zvlhčovač vzduchu.

Pečujte o svoje rty

3. Příliš časté olizování rtů

Olizování rtů za účelem zvlhčení je chybou. Slinění rtů v konečném důsledku vede k jejich vysoušení a popraskání. Správný balzám na rty a dostatečný přísun vody mohou předejít vysychání a loupání pokožky rtů. Pokud máte problém s vysycháním rtů, měli byste mít vždy po ruce balzám a před spaním nanést silnou vrstvu vazelíny.

4. Šetrný přístup k očnímu okolí

Kůže kolem očí je velmi citlivá. Běžné tření očí může způsobit podráždění nebo začervenání. Při odličování je důležité mít jemný přístup a vyvarovat se nadměrného tření. Tímto způsobem se vyhnete nejen tvorbě nových vrásek a podráždění jemné kůže kolem očí, ale také vaše oči vás budou méně pálit.

  • Tip: Při odličování vyzkoušejte trik influencerek a vizážistů. Odličovací tampón navlhčete micerální vodou nebo odličovacím tonikem a jemně do tampónku foukněte tak, že jej přiložíte k ústům, jako byste nafukovali balónek. Vytvoří se na něm hustá ale jemná pěna, kterou daleko šetrněji odlíčíte makeup i oční okolí.
Žena s kartáček v ruce si kouše nehty Asier Romero / Shutterstock.com

5. Vlasy jsou korunou krásy

Vyberte vhodné gumičky: Vyhněte se obyčejným plastovým gumičkám, které mohou vlasy trhat a poškozovat je. Místo toho zvolte látkové gumičky s ochranou proti lámání vlasů.

Omezte používání tepla: Vysoké teploty způsobují poškození vlasů, suchost, lámání a rozdvojené konečky. Pokud je to možné, nechte si vlasy přirozeně uschnout a omezte používání fénů, žehliček a kulmofénů. Pokud však použití tepla není nevyhnutelné, používejte kosmetiku, která chrání vlasy před teplem.

Nemyjte vlasy příliš často: Příliš časté mytí vlasů není pro ně zdravé, zejména u dlouhých vlasů. Pokuste se držet minimální frekvence mytí vlasy každé tři dny, zatímco vlasy po ramena by měly být myty nejlépe s dvoudenním odstupem. Krátké vlasy, které se pravidelně stříhají a obnovují, lze mýt každý den.

6. Na detailech záleží

Dejte si pozor na kousání nehtů: Kousání nehtů je rozšířeným špatným návykem, který může nehty poškodit, způsobit nerovnoměrné odlamování, lámání a bránit jim v dosažení požadované délky. Pokud se nemůžete zbavit této závislosti, zkuste často používat dezinfekci na ruce, která nechutná dobře a může vás odradit od kousání. Ruce zaměstnejte jinak, například žvýkejte žvýkačku, zkusíte triky s mincemi nebo si pořídíte antistresovou plastelínu.

Zdroj: Nivea.cz, Proženy.cz, Kupi.cz