Jak poznat zkažené potraviny: 5 důležitých faktorů, které byste neměli ignorovat

Žena nakupuje s mužem v supermarketu Minerva Studio / Shutterstock.com

Bezpečnost potravin je jedním z nejdůležitějších faktorů, které bychom měli brát v úvahu při nakupování a konzumaci jídla. Jednou z hlavních výzev je rozpoznání zkažených potravin, které by mohly způsobit zdravotní problémy. Jak tedy poznat, jestli je potravina stále bezpečná k jídlu? Zde je pět klíčových znaků, na které byste se měli zaměřit.

Přečtěte si také

Na způsobu přípravy vajec záleží! Zjistěte, jak je udělat tak, aby se z nich nestala kalorická bomba

1. Datum spotřeby a trvanlivosti

Jedním z prvních ukazatelů je datum spotřeby a trvanlivosti.

  • Datum spotřeby označuje poslední den, do kterého by měla být potravina spotřebována. Pokud toto datum uplynulo, je lepší potravinu vyhodit.
  • Datum trvanlivosti je spíše orientační a značí období, ve kterém je potravina nejlepší, ale není to přímo spojeno s bezpečností. Přesto je dobré sledovat i toto datum a v případě podezření na zkaženost se raději vyhnout konzumaci.

Žena čichá k pečené rybě Dean Drobot / Shutterstock.com

2. Vzhled

Vizuální znaky mohou také napovědět o stavu potraviny. Pohlížejte na barvu, texturu a případné známky plísní nebo zhnědnutí. Pokud potravina má odlišnou barvu, než by měla mít, nebo se na ní objevují známky zkaženosti (například plísně), není bezpečné ji konzumovat.

3. Vůně

Čich je dalším smyslem, který nám může prozradit, jestli je potravina zkažená. Nepříjemný zápach nebo silná pachutě jsou známkou, že potravina se zhoršila. Například zkažené maso nebo mléčné výrobky často vydávají nepříjemný zápach. U masa rozhodně nehazardujte se zdravím a nesnažte se jeho nelibou vůni smýt octem nebo přerazit kořením!

4. Chuť

Pokud ochutnáte potravinu a má neobvyklou nebo hořkou chuť, může to být známka zkaženosti. Neignorujte tento signál a nepokračujte v konzumaci.

5. Balení a pečetě

Pokud je potravina zabalená a má pečetě, důkladně si je prohlédněte. Pokud jsou narušené, roztržené nebo se zdají být poškozené, je lepší se vyhnout konzumaci. Tyto pečetě slouží jako ochrana potraviny a jejich narušení může vést k znehodnocení nebo zkažení.

V obchodech například při výběru masa věnujte pozornost jeho balení. Vaničky, které jsou opatřeny folií, musí mít obal neporušený a neměl by být ani „nafouklý“.

Muž se drží za nos u ledničky New Africa / Shutterstock.com

Je důležité mít na paměti, že i když se potravina jeví jako bezpečná a nevykazuje žádné známky zkaženosti, může stále obsahovat patogenní bakterie. Je proto důležité dodržovat správné hygienické postupy, jako je:

  • správné skladování potravin,
  • příprava jídla při dostatečné teplotě
  • a důkladné mytí rukou před manipulací s potravinami.

Stažení potravin z obchodů

Občas se řetězce rozhodnou stáhnout z prodeje některé výrobky z důvodů ochrany spotřebitele. Pokud chcete mít přehled o tom, co se v obchodech stahuje z pultů, pak sledujte nákupní rádce na internetu, kteří pravidelně o stažení výrobků informují.

Pamatujte si, že ochrana vašeho zdraví je na prvním místě, a proto je důležité být obezřetní při výběru a konzumaci potravin. Sledujte uvedené znaky, a pokud máte podezření na zkaženost potraviny, raději se rozhodněte pro její vyhození než riskování zdravotních problémů.

Zdroj: Kupi magazín