Jak si doma vyrobit kornoutky na zmrzlinu

Tři zmrzliny v kornoutku George Dolgikh / Shutterstock.com

Máte chuť na domácí zmrzlinu v kornoutcích? Nechte se inspirovat těmito jednoduchými recepty na výrobu kornoutků z oplatek. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete recept s bílky a vanilkovou esencí nebo variantu s vejci a rumem, zaručujeme vám chutné a křehké kornoutky, které skvěle doplní váš oblíbený zmrzlinový pohár. Pojďte objevit radost domácího pečení a připravte si vlastní oplatkové kornoutky plné lahodné zmrzliny.

Přečtěte si také

Historie obchodních domů Prior, kterým se přezdívá nákupní mekka 70. let. Některé stále stojí
Historie obchodních domů Prior, kterým se přezdívá nákupní mekka 70. let. Některé stále stojí

Recept na 16 zmrzlinových kornoutků

Ingredience

  • 2 ks bílků
  • 85 g cukru moučka
  • 90 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 0,5 lžičky vanilkové esence
  • 30 g rozpuštěného másla

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout.
  2. Vidličkou smíchejte bílky s cukrem, vanilkovou esencí a solí, pouze míchejte, nešlehejte.
  3. Postupně vmíchejte mouku do směsi a poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být polotuhé.
  4. Rozpalte vaflovač na kornoutky. Jako náhrada se dá použít i kontaktní gril nebo palačinková pánev (vše ideálně vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem). Jakmile je přístroj dostatečně horký, na střed plotýnky vlijte asi lžíci těsta a rychle přiklopte.
  5. Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundejte ji z přístroje a okamžitě ji zatočte pomocí kopyta na kornoutky, které se dá koupit v domácích potřebách. Držte jej v této poloze pár vteřin, aby si udržela tvar. TIP: Pokud nemáte doma cukrářské kopyto, stačí, když si svinete do kužele tvrdý papír nebo karton a slepíte lepidlem či secvaknete sponkovačkou.
  6. Poté nechte kornoutky vychladnout a ztuhnout ve vysoké sklenici.
Růžová zmrzlina v kornoutku goir / Shutterstock.com

Kornoutky můžete vytvarovat také o sklenici a stačí pak místo špičky kornout zahnout o dno tak, aby vám v podstatě vznikl tvar, který bude sklenici kopírovat. Výhodou těchto kornoutků nebo chcete-li skleniček je, že samostatně stojí a lépe se tak servírují.

Dalším tipem, jak domácí kornout na zmrzlinu vylepšit je namočit okraje do roztopené čokolády a obalit v lentilkách, cukrářských kuličkách nebo jiných cukrovinkách.

Člověk tvaruje kornoutek grandbrothers / Shutterstock.com

Recept na 22 černých kornoutků

Ingredience

  • 5 ks vajec
  • 5 lžic horké vody
  • ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 100 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce rumu (tuzemského)
  • 2 tablety černého uhlí

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.

Časová náročnost: 10 min Obtížnost: Snadný
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Postup přípravy

  1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky s špetkou soli vyšlehejte do tuha.
  2. V jiné míse vyšlehejte žloutky, horkou vodu a cukr do pěny.
  3. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do žloutkové pěny. Přidejte také rum. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a rozdrcené tablety černého uhlí na jemný prach.
  4. Pokračujte podle kroků 4-6 prvního receptu.

Zdroj: Kupi.cz, Proženy.cz, Seznam.cz