10 tipů, jak využít pivo pro zlepšení vaší zahrady

Sklenice piva položená na trávníku KarepaStock / Shutterstock.com

O pivu se často říká, že jde o tekutý chléb. Toto přízvisko nemá pro nic za nic, najdeme zde řadu vitamínů, kvasinky, bílkoviny, cukry a další prospěšné živiny, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor a další. Zajisté se vám už stalo, že vás opustila návštěva a na stole zbyla řada lahví nebo sklenic s nedopitým pivem. Pokud ho chcete vylít do odpadu, tak to nedělejte a raději si přečtěte naše tipy, jak tento mok použít na zahradě.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Urychlení kompostování

Pivo působí jako výborná přísada do kompostu, protože má mnoho živin, které zvyšují jeho úrodnost a vrací tyto živiny do půdy.

Pokud vylijete pivo do kompostu, urychlíte tím i samotný rozklad, a tím pádem vytváření kvalitní zeminy. Kvasinky a cukr v pivu totiž vyživují prospěšné bakterie v kompostu.

Past na vosy

Pokud vás tento hmyz terorizuje, můžete snadno vyrobit účinnou past. Stačí z PET lahve uříznout vrchní část, kterou otočte vzhůru a umístěte na spodní část jako trychtýř. Následně do lahve nalijte pivo. Vosy trefí dovnitř, ale ven už se nedostanou.

Past na vosy z PET lahve M G White / Shutterstock.com

Past na slimáky

Ačkoliv mají Češi pivo v lásce, slimáky přitahuje ještě více. Jde o skvělé lákadlo, díky kterému se jich můžete zbavit. Naplňte nádobu pivem a zakopejte ji až po okraj na zahradě. Slimáci neodolají a při své cestě za lahodným mokem spadnou dovnitř. Stačí je následně posbírat a pivo v nádobě vyměnit.

Past na ovocné mušky

Na kuchyňskou linku postavte kelímek piva. Zakryjte ho plastovým obalem a zajistěte gumičkou. Nahoře udělejte párátkem dírky. Ovocné mušky prolezou otvory, aby se dostaly k pivu, ale následně uvíznou uvnitř a utopí se.

Odpuzovač komárů

Pivo může být velmi užitečné při odpuzování komárů. Smíchejte ve stejném poměru staré pivo a ústní vodu. Přidejte 2 lžíce epsomské soli, roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte na svou zahradu. Roztok zůstane účinný po dobu až 2 měsíců.

Kde mají pivo v akci?

Čištění nářadí

Karbonizace v pivu může pomoci odstranit rez z vašeho zahradního nářadí. Na to budete potřebovat čerstvé pivo, do kterého nářadí namočíte zhruba na 10 minut. Poté ho vyleštěte hadříkem.

Leštění kovových hrnců a příslušenství

Pokud máte měděné nebo železné hrnce a doplňky, pak může být pivo skvělým prostředkem, jak jim vrátit lesk. Nalijte pivo do rozprašovače a nastříkejte na hrnce. Nechte působit 15–⁠20 minut a poté otřete čistým hadříkem. Díky kyselé reakci se povrch opět začne lesknout.

Barman čepuje pivo Africa Studio / Shutterstock.com

Výživa pro trávník

Kromě mnoha důležitých živin má v sobě pivo také sacharidy, které živí mikroby v půdě, ty zase živí rostliny. Nikdy nelijte samotné pivo, vždy je potřeba ho naředit vodou. Můžete zbytek piva vylít do konve s vodou a následně zalévat trávník. Pokud máte na nějakých místech umírající trávník, zaměřte se na zalévání těchto míst. Pivo funguje i jako lék na hnědé skvrny na trávníku, protože jeho kyselá povaha zabíjí plísně a různé škůdce.

Hnojení pokojových rostlin

Podpořit můžete i pokojové rostliny. Jednou za měsíc přidejte několik polévkových lžic starého piva do litru vody a zalévejte s ním pokojové rostliny jako obvykle. Pokud máte problém s mravenci, raději se tomuto tipu vyhněte.

Lákadlo pro motýly a včely

Díky zlatavému moku můžete na zahradu přitáhnout mnoho cenných opylovačů, jako jsou včely a motýli. Jediné, co musíte udělat, je nalít pivo do mísy a umístit ji na zahradu. Vůně piva je bude lákat na kilometry daleko.

Na co si dát pozor?

Pokud pivo málo naředíte vodou, může při zalévání přitáhnout slimáky, mravence a nejrůznější další škůdce z okolí. I když je pivo skvělý hnojivem, zvažte jeho použití například na záhonech, kde by mohlo nadělat více škody než užitku.