Jak vyrobit kmínovou vodu a proč je dobré ji pít?

Kmínová voda a kmín v misce mirzamlk / Shutterstock.com

Kmín patří mezi nejoblíbenější koření v kuchyni, někteří ho milují v pečivu, v polévkách, na mase nebo třeba v omáčkách. Jeho lahodná chuť ale není jediný důvod, proč byste měli kmín používat. Jedná se o mimořádně zdravou ingredienci, které může podpořit hubnutí a také vaše zdraví. Abyste naplno využili potenciál kmínu, můžete si připravit kmínovou vodu. Představíme si, jak ji připravit a jaké přínosy má její pravidelná konzumace.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Levný všelék

Kmín patří mezi nejlevnější koření, prodává se jak celý, tak i drcený. Jelikož se používá už tisíce let a rychle se rozšířil po celém světě, jeho přesný původ je nejasný. Pravděpodobně pochází ze střední Asie, jihozápadní Asie nebo východního Středomoří. Pěstuje se po celém světě včetně České republiky.

Získává se z rostliny zvané kmín kořenný, jde o zhruba metr vysokou rostlinu z čeledi miříkovitých. Jeho semena jsou tak všestranná, že je lze použít do většiny slaných pokrmů. Přidáním kmínu nejen zlepšíte chuť, ale také dodáte pokrmu velkou porci živin. Je odjakživa používán nejen v kuchyni, ale i v medicíně. Ačkoliv má mnoho zdravotních přínosů, obvykle se v receptech používá jen malé množství kmínu, a to je škoda. Ukázal se také jako jedna z nejlepších přírodních složek pro podporu hubnutí. Pokud si chcete dopřát jeho výhody naplno, nejlepší možností je připravit si kmínovou vodu.

Víte, kde mají kmín v akci?

Jak podpoří hubnutí?

Kmínová voda, ale i kmín obecně, výrazně urychluje metabolismus, podporuje pocit sytosti a také napomáhá pohybům střev. Vylučuje enzymy, které štěpí cukry, tuky a sacharidy. Klíčem k efektivnímu hubnutí je mít výborný trávicí systém, a to vám pití kmínové vody dokáže zajistit.

Jak na přípravu kmínové vody?

  1. Do hrnce s 1 litrem vody přidejte 2–3 lžíce kmínu.
  2. Nechte přes noc odstát.
  3. Ráno směs na 5 minut povařte a sceďte.
  4. Po vychladnutí můžete pít.

Výše zmíněný postup zajistí, aby se do vody dostalo co nejvíce prospěšných látek z kmínu. Pokud jste ale netrpěliví, můžete jen přidat kmín do vody, na 10 minut povařit, následně scedit a po vychladnutí pít.

Kmínový čaj a dřevěná lžíce s kmínem jayk67 / Shutterstock.com

Jak na užívání?

Pokud chcete podpořit zdraví, pijte 1–2 šálky denně. Pokud chcete naplno podpořit hubnutí, pijte kmínovou vodu následovně:

  • První šálek ráno na lačný žaludek
  • Druhý šálek 20 minut před obědem
  • Třetí šálek 20 minut po večeři

Jak kmínovou vodu dochutit?

Abyste zlepšili její chuť a zajistili maximální podporu hubnutí, můžete do ní přidat jednu z těchto ingrediencí:

  1. Plátek limetky
  2. Lžičku skořice
  3. Lžičku jablečného octa
  4. Lžíci nastrouhaného zázvoru

Je konzumace bezpečná?

Kmínová voda je obecně bezpečná pro konzumaci, ale pokud se u vás objeví bolest břicha, nevolnost nebo závrať, pravděpodobně jste jí vypili mnoho. V takovém případě ji pijte v menším množství nebo udělejte slabší odvar, třeba jen z jedné lžíce kmínu.

Zdravotní výhody pití kmínové vody

Nízký obsah kalorií – Jedna lžička kmínu má pouze osm kalorií. Vypitím jedné sklenice kmínové vody tedy tělu nedáte více než několik neškodných kalorií, ale na druhou stranu získáte mnoho užitečných živin.

Protizánětlivé vlastnosti – Semena kmínu obsahují několik účinných látek, o kterých je známo, že mají protizánětlivé vlastnosti. Záněty dokážou léčit a také jim předcházet.

Vysoký obsah antioxidantů – Je bohatým zdrojem polyfenolů a řady dalších antioxidantů. Tyto antioxidanty nejen odstraňují toxiny z vašeho systému, ale také udržují vaše tělo detoxikované.

Zlepšuje imunitu – Pomáhá budovat silný imunitní systém, protože je bohatým zdrojem draslíku a železa. Antibakteriální vlastnosti navíc pomáhají v boji proti bakteriím způsobujícím infekci, a to zejména díky obsahu vitamínů jako jsou A, B a C a různých minerálů, jako je hořčík a vápník.

Žena se šálkem kmínové vody, která si měří obvod v pase New Africa / Shutterstock.com

Zvýšení metabolismu – Její pití podporuje metabolické reakce v těle, díky tomu dochází ke zlepšení rychlosti metabolismu, celkového lipidového profilu a snížení BMI.

Detox – Kmínová voda vykazuje hepatoprotektivní účinky kvůli přítomnosti hlavní bioaktivní složky zvané thymochinon. V důsledku toho účinně čistí vaše tělo od toxinů.

Potlačuje hlad – Podporuje pocit sytosti, který vám zabrání v tom, abyste měli neustálou potřebu něco konzumovat.

Zlepšuje trávení – Podporuje zdravé trávení tím, že urychlí fungování trávicích enzymů. Konkrétně urychluje sekreci amylázy, lipázy, fytázy a proteázy. Pokud trpíte na zácpy, pravidelné pití se postará o častější frekvenci vyprazdňování.

Podporuje laktaci – Je zdravým nápojem pro těhotné a kojící ženy, protože je bohatým zdrojem železa. Kromě toho pomáhá předat dítěti všechny požadované živiny tím, že napomáhá tvorbě mléka v mléčných žlázách.

Nejlepší domácí lék na žaludek – Mezi důležité výhody patří ochrana vašeho systému před syndromem dráždivého tračníku a okamžitá léčba nadýmání, kyselosti, plynatosti, říhání a říhání pomocí silných chemikálií proti plynům.

Snižuje menstruační bolest – Nepravidelnost menstruačního cyklu je jedním z běžných zdravotních problémů mnoha žen. Pití kmínové vody může snížit bolesti, únavu i nadměrné pocení.

Pomoc při diabetu – Pomáhá stimulovat produkci inzulínu v našem těle. Také snižuje hladiny glykosylátu hemoglobinu. Pokud užíváte léky na cukrovku, nepijte kmínovou vodu v nadměrném množství.

Účinná úleva od kašle a nachlazení – Semena kmínu jsou účinným domácím lékem na nachlazení a kašel, protože mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Obsažené sloučeniny posilují vaši imunitu v boji proti infekcím a zklidňují zanícené svaly.

Reguluje krevní tlak – Pomáhá udržovat krevní tlak regulací rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle, protože je bohatým zdrojem draslíku. Dokáže také léčit vysoký krevní tlak a vyrovnávat obsah soli ve vašem těle pomocí vysokého obsahu draslíku.

Ampulka s výtažkem, kmín na misce Formatoriginal / Shutterstock.com

Omlazuje pleť – Přínosy pro pokožku jsou připisovány minerálům, jako je vápník, selen, mangan a draslík. Všechny tyto živiny pomáhají vaší pleti znovu získat její zdravý lesk. Pomáhá také předcházet předčasnému stárnutí, protože je bohatá na vitamín E, který má antioxidační vlastnosti.

Pomáhá léčit akné – Díky antibakteriálním vlastnostem vám může pomoci vyčistit pokožku od akné a zabránit budoucím vyrážkám.

Udržuje zdravé vlasy – Díky obsahu bílkovin a sacharidů pomáhá při růstu vlasů a doplňuje je od kořínků. Obsažené sloučeniny omezují vypadávání vlasů a snižují jejich krepatění. Nejlepší možností je oplachovat si kmínovou vodou vlasy, díky tomu k nim nejlépe dostanete potřebné živiny.

Zlepšuje zdraví srdce – Pomáhá předcházet hromadění lipidů a snižuje hladinu cholesterolu, což pomůže posílit váš srdeční sval. Tím se výrazně snižuje riziko srdečních bloků, infarktů a krevních sraženin.