Jak zrychlit spalování tuků a rychle zhubnout? Pomůže vám káva i červené víno

Vyzkoušejte triky, které pomohou při hubnutí. Canva

Pokud se stále potýkáte s hubnutím a přemýšlíte, jak urychlit metabolismus a rychle shodit kila, poradíme vám, co podpoří rychlé spalování tuků.

Přečtěte si také

Návrat na silnice po vybodování? Nic jednoduchého. Součástí je i psychologické vyšetření

Pohyb na prvním místě

Za vším stojí dostatek pohybu a pravidelné cvičení. Je třeba zvýšit energetický výdej organismu – a když cvičíte pravidelně, postaráte se o rovnoměrný výdej energie.

Zvolte intervalový trénink, HIIT (vysoce intenzivní intervalové cvičení) nebo aerobik. Na zvýšený výdej energie působí zejména poskoky a změny cviků, kdy zapojujete co nejvíce svalů. Pokud zvýšíte svou svalovou hmotu o půl kilogramu, průměrně zrychlíte svůj metabolismus o 40 kcal.

Posilování

Zvedání závaží vám pomůže vybudovat svalovou hmotu, která zajišťuje, že tělo efektivněji spaluje. Navíc představuje zátěž pro organismus, který se musí zregenerovat, na což vynaloží větší množství energie. Pokud neholdujete posilovně, posilujte vlastní vahou těla.

Neseďte v kuse dlouhou dobu

Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu jsou nejčastější příčinou zpomaleného metabolismu. Pokud sedíte více než 30 minut v kuse, spalování se zpomaluje. Alespoň 2× do hodiny ze židle vstaňte, protáhněte se a projděte.

Pohyb je základ. Canva

Jezte bílkoviny a vlákninu

Na zpracování vlákniny a bílkovin musí naše tělo vynaložit mnohem více energie než na tuky a sacharidy. Vlákninu najdete v ovesných vločkách, luštěninách i zelenině. Kvůli proteinům jezte mléčné výrobky, libové maso, ořechy, semínka i zmíněné luštěniny. Sacharidy konzumujte v menším množství.

Vsaďte na kapsaicin

Látka, která stojí za ostrostí chilli papriček, kapsaicin, podporuje spalování tuků. Prospěšné jsou i potraviny, jako je cibule, česnek nebo zázvor.

Přidejte rybí tuk

Rybí tuk můžete konzumovat pravidelně ve formě kapslí. Omega-3 mastné kyseliny zvyšují aktivitu enzymů v procesu spalování tuků. Vybírejte značky s obsahem minimálně 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli. Konzumace ryb pomáhá při hubnutí i proti Alzheimerově chorobě. Vždy volte jen zdravé tuky.

Chcete-li zhubnout, nezapomeňte do jídelníčku zařadit i dostatek ryb. Canva

Kofein a káva

Jeden šálek kávy s kofeinem denně zrychlí metabolismus až o 15 %. Protože však káva silně překyseluje tělo a zatěžuje srdce, raději nepijte více než 2 šálky denně. A na sladkou colu rovnou zapomeňte.

Nevynechávejte snídaně

Pokud si dáte snídani, váš metabolismus začne spalovat už od rána. Vynechávání snídaně je nejčastějším prohřeškem. Následně jezte v pravidelných malých porcích, maximálně po čtyřech hodinách.

Pravidelně pijte

V rámci pitného režimu pijte během dne čistou vodu bez bublin – budete mít menší hlad a spálíte toho více. Při dehydrataci se metabolismus výrazně zpomaluje.

Pitný režim je důležitý. Canva

Vydatně spěte

Při nedostatečném spánku se metabolismus zpomaluje. Pokud spíte méně než 5 hodin, tělo produkuje více inzulinu, který podporuje chuť k jídlu a je příčinnou ukládání tuku.

Pozor na alkohol

Alkohol má hodně kalorií a zastavuje spalování. Pokud si přeci jen chcete dopřát sklenku, dejte si červené víno. V malém množství přispívá k rychlejšímu metabolismu, zpomaluje růst už existujících tukových buněk a vytváření těch nových. Jedna sklenička vám ale stačí.