Proč je důležité prát nové oblečení a ložní prádlo před prvním použitím?

Žena vybaluje nové triko z krabice, kolem ní jsou další krabice a notebook Maridav / Shutterstock.com

Máte rádi, když koupené zboží voní novotou? Řada lidí je takovou vůní posedlá. Někteří milují vůni čerstvě koupené knihy, nových bot nebo třeba oblečení. Ten pocit je tak krásný, protože je zboží téměř nedotčené, nedávno opustilo továrnu. Zatímco některé věci je příjemné používat nové, u jiných je vhodné si to rozmyslet. Mnoho lidí zajímá, jestli je potřeba nové oblečení a ložní prádlo vyprat, nebo jestli ho můžete hned používat. My na to dnes odpovíme.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Proč je důležité nové věci vyprat?

U jakéhokoliv prádla a oblečení je praní nejlepším prvním krokem, který můžete po zakoupení udělat. Když se zboží vyrobí, neznamená to, že je hygienicky nezávadné. Při procesu výroby a skladování mohou na výrobku zůstat zbytky barvy, stabilizátorů a dalších chemikálií. Tyto chemikálie by mohly po kontaktu s vaší pokožkou vyvolat alergickou reakci.

Pokud jde o nezabalené zboží, kterého se lidé dotýkají, nebo si ho dokonce zkouší, tak byste nad praním obzvláště neměli váhat, a to z hygienických důvodů, protože na něm mohli zanechat různé bakterie, viry, plísně, pot a pach. Pokud je prádlo volně uložené ve skladu, může v něm být dokonce i schovaný hmyz. První vyprání navodí u zboží stav, který mu dodá potřebnou měkkost, svěžest a hygienickou nezávadnost.

Žena přičichává k vypranému prádlu Krakenimages.com / Shutterstock.com

Proč číst informace na štítku/visačce?

Ať už jde o ložní prádlo, nebo oblečení, před vložením do pračky si přečtěte informace na visačce, abyste ho nevhodným praním nepoškodili. Pokud vám nějaký štítek říká, že máte oděv prát odděleně nebo se třeba vyhýbat vysokým teplotám, dejte si na tyto informace pozor. U nového oblečení zajisté chcete, aby si co nejdéle zachovalo svůj původní vzhled, proto si níže přečtěte tipy, jak toho dosáhnout.

Doplňte si zásobu pracích prostředků za skvělé ceny

12 tipů pro správné praní nových věcí

  • Nepoužívejte příliš mnoho pracího prostředku. Pokud ho použijete přebytek, jedno máchání nebude stačit k úplnému odstranění veškerého prostředku z materiálu.
  • Vyhněte se míchání barevného oblečení s bílými kousky, protože může docházet k přenosu barviv. Jakékoli uniklé barvy se vsáknou do vašeho bílého oblečení. Jedinou výjimkou je oblečení pastelových barev, které jen zřídkakdy barví a můžete ho bezpečně prát s bílým prádlem.
  • Abyste předešli nevhodnému obarvení, seskupte prádlo a oblečení stejné barvy dohromady. Dohromady můžete prát oranžové, žluté a růžové prádlo. Současně můžete prát také studenější barvy, jako je modrá a zelená. Černé a fialové prádlo lze také smíchat dohromady. Další alternativou je nové barevné oblečení nejprve vymáchat, abyste zjistili, zda vodu obarví.
Žena má v koši na prádlo bílé oblečení, v ruce drží zelené oblečení LightField Studios / Shutterstock.com
  • Při praní také spojte stejné materiály, tedy bavlnu s bavlnou, džínovinu s džínovinou a syntetiku se syntetikou.
  • Otočte nové oblečení naruby, aby barvy na vnější straně příliš rychle nevybledly a ochránily se ozdobné prvky.
  • Ujistěte se, že jste z oblečení odstranili všechny štítky a nálepky.
  • K ochraně jemných kousků oblečení použijte během procesu praní síťovaný sáček na prádlo.
  • Pokud je cílem minimální poškození, perte oděv vždy ve studené vodě. Studená voda je pro vlákna mnohem méně abrazivní a pomůže zachovat zářivý vzhled barev.
  • Vynechte bělidlo, je žíravé a vaše oblečení by pouze poškodilo. Raději zvolte ocet. Rozjasňuje a odstraňuje nepříjemné pachy.
  • Vyvarujte se při praní nových věcí přeplnění pračky, oblečení by to mohlo poškodit nebo nekvalitně vyprat.
  • Po vyprání oblečení ihned vyjměte. Čím déle je mokré prádlo v pračce, tím větší je riziko, že se budou jeho barvy měnit.
  • Při prvním praní nepoužívejte sušičku. Pověste nové oblečení nejlépe na sušák nebo ven na šňůru, ale ne přímo na slunce. Pokud tak učiníte, oděvy zůstanou svěží a také se sníží riziko vyblednutí barev.