Bedla vysoká pokaždé jinak. Výborné recepty z nejchutnější houby českých lesů

Bedla vysoká rostoucí v lese eugenegurkov / Shutterstock.com

S koncem léta a začátkem podzimu přichází ta pravá houbařská sezona. Mezi nejoblíbenější houby patří také bedla vysoká. Víte, jak ji můžete v kuchyni zpracovat?

Přečtěte si také

Společnosti Heinz a Mattel se spojily a vytvořily „Barbiecue“ omáčku

Jak zpracovat bedlu?

V letních měsících někdy stačí vyběhnout na prosvětlený kraj lesa nebo mýtinu a je-li příznivé počasí, tedy vlhko a teplo po dešti, pak můžete v krátkosti nasbírat několik kousků bedly vysoké.

Jejich široké, rozvinuté klobouky jsou hezky vidět už z dálky. Pokud se vám nicméně podaří domů donést úrodu hub, je třeba je rychle zpracovat, aby se nezkazily. Bedlu lze dusit, smažit i sušit. Klidně si ji však dejte do mrazáku na horší časy. Výborná je potom pod maso nebo nakyselo.

  • Proč jíst houby? Víte, že houby bývaly nazývány masem chudých, přestože je jejich kalorická hodnota téměř rovna nule? Jsou ovšem bohaté na vitamíny a minerální látky, díky čemuž si jimi lze zpestřit jídelníček. Z vitamínů obsahují B2 a B3, které jsou užitečné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Selen je pak účinným antioxidantem.
Netrmácejte se do lesa, houby seženete i v obchodech

Zmrazování bedel

I když v některých receptech najdete, že je vhodné před samotným zmrazením bedly blanšírovat, dělat to nemusíte. Úplně bude stačit očistit klobouky. Vhodné je používat ty ještě nerozevřené, které jsou tvrdší než ty rozevřené. Jednoduše je dejte do krabiček a uložte do mrazáku.

Tip: Bedly lze zamrazit v papírových krabicích od džusu. Pak jen stačí odříznout tolik, kolik je potřeba, a zbytek nechat v mrazáku.

Nerezová mísa plná hub na kuchyňské lince Angyalosi Beata / Shutterstock.com

1. Recept na domácí bedlové pečenáče

Velká úroda bedel svádí k tomu, aby člověk v lese sebral každou, na kterou narazí. Pak ho ovšem doma čeká spousta práce se smažením, dušením, sušením i zavařováním – pokud jste si také donesli plný košík bedel, vsaďte třeba na populární pečenáče.

Na sladkokyselý nálev na houby povařte:

  • 1 litr vody
  • 1/4 litru 8% octa
  • 8 kostek cukru (nebo adekvátní množství umělého sladidla)

Postup:

Na houbové pečenáče stačí kloboučky po očištění obalit v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a usmažit. Nasmažené bedly poté dáte do zavařovacích sklenic, přelijete sladkokyselým nálevem a sterilujete 30 minut při 90 °C.

S masem půjdou houby skvěle dohromady

2. Recept na houbový prášek pod maso

Houbový prášek z bedel je hodně aromatický. Stačí ho trochu přidat třeba k dušenému masu nebo do polévky a hned máte výborně okořeněný pokrm.

Jak se prášek vyrábí?

K jeho přípravě si nachystáme očištěné kloboučky a nohy bedel, které rozkrájíme a v troubě sušíme při teplotě 50 °C do doby, než začnou praskat. Pak je rozemeleme na houbový prášek, který uložíme do tmy a sucha.

Talíř bedlové polévky s chlebem Dar1930 / Shutterstock.com

3. Recept na bedlu na kmíně

Z bedly vysoké připravíte také jednoduchou lahůdku, která se vám bude na jazyku rozpouštět.

Stačí si připravit:

  • kloboučky bedel
  • sádlo
  • sůl
  • drcený kmín

Postup:

Kloboučky očistíme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme sádlo a do něho vložíme nakrájenou bedlu. Osolíme, posypeme kmínem a smažíme, dokud nezhnědne. Někdo této úpravě říká také škvarky.

4. Recept na smaženou bedlu v klasickém trojobalu

Asi nejchutnější úpravou bedly vysoké v kuchyni je klasický trojobal. Jde přitom o jednoduchý postup, který zná snad každý.

Jak na to?

  1. Připravíme si hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. V nich očištěné kloboučky bedel postupně obalujeme a hned smažíme.
  2. Osolit můžeme buď vajíčko, nebo samotné kloboučky. Jestliže si ale chceme bedlu pouze předsmažit a dát zamrazit, nesolíme ji vůbec. Sůl přidáme až na hotové řízky na talíři.
  3. Pro smažení na pánvi si nachystáme nejlépe sádlo, bedly jsou pak nejvoňavější.

Z nutričního hlediska bychom však na sádle neměli smažit příliš často, protože obsahuje téměř 50 % nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol v krvi. Na druhou stranu je sádlo tepelně stálé, a ke smažení tedy vhodné.