Bedla vysoká pokaždé jinak. Výborné recepty z nejchutnější houby českých lesů

Z bedly vysoké lze v kuchyni připravit řadu chutných lahůdek. Canva

S létem přichází ta pravá houbařská sezona. Mezi nejoblíbenější houby patří také bedla vysoká. Víte, jak ji můžete v kuchyni zpracovat?

Přečtěte si také

Porovnali jsme 3 největší fastfoody: KFC, McDonald's, Burger King. Kde se Češi najedí nejlevněji?
Porovnali jsme 3 největší fastfoody: KFC, McDonald's, Burger King. Kde se Češi najedí nejlevněji?

Bedla vysoká patří k chutným jedlým houbám

V letních měsících někdy stačí vyběhnout na prosvětlený kraj lesa nebo mýtinu a je-li příznivé počasí, tedy vlhko a teplo po dešti, pak můžete v krátkosti nasbírat několik kousků bedly vysoké.

Jejich široké, rozvinuté klobouky jsou hezky vidět už z dálky. Pokud se vám podaří domů donést úrodu hub, je třeba je rychle zpracovat, aby se nezkazily. Bedlu lze dusit, smažit i sušit. Klidně si ji však dejte do mrazáku na horší časy. Výborná je potom pod maso nebo do kysela.

Může se hodit

Houby jsou zdravé

Víte, že houby bývaly nazývány masem chudých, přestože je jejich kalorická hodnota téměř rovna nule? Jsou ovšem bohaté na vitamíny a minerální látky, díky čemuž si lze zpestřit jídelníček. Z vitamínů obsahují B2 a B3, které jsou užitečné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Selen je pak účinným antioxidantem.

Houbaření je typická česká záliba. Canva

Zmrazování bedel

I když v některých receptech najdete, že je vhodné před samotným zmrazením bedly blanšírovat, dělat to nemusíte. Úplně bude stačit očistit klobouky. Vhodné je používat ještě nerozevřené klobouky, které jsou tvrdší než ty rozevřené. Připravenou bedlu dáme do krabiček a umístíme do mrazáku.

Tip: Bedly lze zamrazit v papírových krabicích od džusu. Pak jen stačí odříznout tolik, kolik potřebujeme, a zbytek bedel nechat v mrazáku.

Bedlové pečenáče

Velká úroda bedel svádí k tomu, aby člověk v lese sebral každou, na kterou narazí. Pak ho ovšem doma čeká spousta práce se smažením, dušením, sušením i zavařováním, protože bedle jsou pro kuchyňskou přípravu přímo ideální a velmi chutnou houbou.

Na houbové pečenáče stačí kloboučky bedel po očištění obalit v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a usmažit. Nasmažené bedly dáte do zavařovacích sklenic a přelijete sladkokyselým nálevem. Vše je třeba sterilovat 30 minut při 90 °C.

Na sladkokyselý nálev na houby povaříme:

  • 1 litr vody
  • 1/4 litru 8% octa
  • 8 kostek cukru (nebo adekvátní množství umělého sladidla)
Bedla vysoká patří k našim nejchutnějším houbám. Canva

Bedla jako houbový prášek pod maso

Houbový prášek z bedel je hodně aromatický. Stačí ho trochu přidat třeba k dušenému masu nebo do polévky a hned máte výborně okořeněný pokrm.

Jak se prášek vyrábí? K jeho přípravě si nachystáme očištěné kloboučky a nohy bedel, které rozkrájíme a v troubě sušíme při teplotě 50 °C do doby, než začnou praskat. Pak je rozemeleme na houbový prášek, jenž uložíme do tmy a sucha.

Bedla na kmíně

Z bedly vysoké připravíte také jednoduchou lahůdku, která se vám bude na jazyku rozpouštět. Stačí si připravit pouze kloboučky bedel, sádlo, sůl a drcený kmín.

Kloboučky očistíme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme sádlo a do něho vložíme nakrájenou bedlu. Osolíte, posypete kmínem a smažíte, dokud bedla nezhnědne. Někdo této úpravě říká škvarky.

Bedla smažená v klasickém trojobalu

Asi nejchutnější úpravou bedly vysoké v kuchyni je klasický trojobal. Jde přitom o jednoduchý postup, který zná snad každý.

Připravíme si hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. V nich očištěné kloboučky bedel postupně obalujeme a hned smažíme. Osolit můžeme buď vajíčko, nebo samotné kloboučky. Jestliže si ale chceme bedlu pouze předsmažit a dát zamrazit, nesolíme ji vůbec. Sůl přidáme až na hotové řízky na talíři.

Pro smažení na pánvi si nachystáme nejlépe sádlo, bedly jsou pak nejvoňavější. Z nutričního hlediska bychom však na sádle neměli smažit příliš často, protože obsahuje téměř 50 % nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol v krvi. Na druhou stranu je sádlo tepelně stálé, a ke smažení tedy vhodné.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz