Kdo neochutná, neuvěří! Videorecept na konfitované husí stehno s domácím cibulovým zelím

Svátek sv. Martina je potřeba oslavit se vším všudy. Dopřejte si k němu to nejlepší pečené husí stehno s knedlíkem a podomácku připraveným cibulovým zelím. Nevíte, jak upéct husu nebo nachystat zelí? Poradíme vám ten nejlepší recept.

Přečtěte si také

Retro nádobí našich babiček: Jaké vzpomínky na kuchyň z dětství máte vy?

Co je konfitování?

Konfitování je francouzská metoda pečení, kdy se maso pomalu peče ve vlastním tuku při nízké teplotě. Díky tomu zůstane maso šťavnaté a měkké, a navíc má skvělou chuť. Pro přípravu husy na svatého Martina je konfitování skvělá volba, jak dosáhnout křupavé kůrky a lahodného masa. Takto připravená husa je považována za jednu z nejlepších, protože tato metoda opravdu zvýrazní její chuť a vůni.

Ingredience na husu

  • husí stehna s kůží a kostí
  • sůl
  • snítka čerstvého tymiánu
  • bylinky (tymián aj)
  • 50 g zázvoru (může být sušený i čerstvý)
  • 1–2 l rostlinného oleje (ten se dá pak slít a použít opakovaně)
  • česnek
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Ingredience na cibulové zelí

  • 50 g anglické slaniny
  • 1 kg červené cibule
  • 1 polévková lžíce celého kmínu
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 2–3 lžíce octa
  • 1 kávová lžička bramborového škrobu
  • 2 polévkové lžíce vody
Talíř s pečeným husím stehnem a červeným zelím z cibule Kupi

Postup

Příprava pečené husy

  1. Omytá husí stehna dáme do pekáčku a naložíme do soli, pepře, zázvoru, rozmarýnu a tymiánu, zalejeme olejem a necháme marinovat 24 hodin v lednici.
  2. Uleželé maso konfitujeme v troubě vyhřáté na 120 °C do měkka 3 až 4 hodiny (podle velikosti masa).

Příprava cibulového zelí

  1. Slaninu nakrájenou na menší kostky orestujeme na pánvi s trochou oleje. Následně k ní přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a restujeme dosklovata.
  2. Směs cibule a slaniny na pánvi zaprášíme cukrem, kmínem a necháme zkaramelizovat.
  3. Poté podlijeme vínem, octem, osolíme a necháme vyvařit.
  4. Ke konci přidáme škrob rozmíchaný v troše vody, kterým cibuli zahustíme.

Husu podáváme na cibulovém zelíčku s knedlíky a zalijeme trochou oleje z pekáče.

Tip: Olej z pekáčku, kde jsme pekli husy, se dá použít několikrát, takže se neděste, že ho na dvě porce spotřebujete tolik. Jednoduše olej slijeme a přecedíme přes jemné sítko do nádoby. Dá se použít na příští pečení nebo smažení.

Zdroj: autorský recept a video Kupi