Svátek sv. Martina je potřeba oslavit se vším všudy. Dopřejte si k němu to nejlepší pečené husí stehno s knedlíkem a podomácku připraveným cibulovým zelím. Nevíte, jak upéct husu nebo nachystat zelí? Poradíme vám ten nejlepší recept.
Ingredience
Na husu:
- 2 husí stehna s kůží a kostí
- sůl
- snítka čerstvého tymiánu
- bylinky (tymián aj)
- 50 g zázvoru (může být sušený i čerstvý)
- 1–2 l rostlinného oleje (ten se dá pak slít a použít opakovaně)
- česnek
Na cibulové zelí:
- 50 g anglické slaniny
- 1 kg červené cibule
- 1 polévková lžíce celého kmínu
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
- 100 ml červeného vína
- 2–3 lžíce octa
- 1 kávová lžička bramborového škrobu
- 2 polévkové lžíce vody
Kupi.cz
Postup přípravy husí pečínky:
- Omytá husí stehna dáme do pekáčku a naložíme do soli, pepře, zázvoru, rozmarýnu a tymiánu, zalejeme olejem a necháme marinovat 24 hodin v lednici.
- Uleželé maso konfitujeme v troubě vyhřáté na 120 °C do měkka 3 až 4 hodiny (podle velikosti masa).
Postup přípravy cibulového zelí:
- Slaninu nakrájenou na menší kostky orestujeme na pánvi s trochou oleje. Následně k ní přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a restujeme dosklovata.
- Směs cibule a slaniny na pánvi zaprášíme cukrem, kmínem a necháme zkaramelizovat.
- Poté podlijeme vínem, octem, osolíme a necháme vyvařit.
- Ke konci přidáme škrob rozmíchaný v troše vody, kterým cibuli zahustíme.
Husu podáváme na cibulovém zelíčku s knedlíky a zalijeme trochou oleje z pekáče.
Tip: Olej z pekáčku, kde jsme pekli husy, se dá použít několikrát, takže se neděste, že ho na dvě porce spotřebujete tolik. Jednoduše olej slijeme a přecedíme přes jemné sítko do nádoby. Dá se použít na příští pečení nebo smažení.
Zdroj: autorský recept a video Kupi.cz