Uzeniny, toastový chléb nebo oplatky: 10 druhů potravin, které můžete s klidem jíst i prošlé

Žena se zamýšlí před otevřenou ledničkou New Africa / Shutterstock.com

Občas vidíme v regálech produkty označené slevou a ve snaze ušetřit přemýšlíme, jestli je přihodit do košíku, nebo raději ne. Poradíme vám, na co si při takových nákupech dát pozor a co určitě nejíst po datu spotřeby. Všechny prošlé potraviny však nepatří automaticky do koše, jak si mnozí lidé myslí – některé mohou být i po roce pořád k jídlu.

Přečtěte si také

Souboj: Živý vs. umělý vánoční stromeček. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody a co je ekologičtější varianta?

Datum minimální trvanlivosti a spotřeby

Je nutné si hned na začátku vysvětlit rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby, které si lidé často pletou.

  1. Datum spotřeby najdeme na rychle se kazících potravinách a výrobce nám jím zaručuje jejich zdravotní nezávadnost. Po vypršení není bezpečné výrobky jíst a nesmí se ani prodávat.
  2. Datum minimální trvanlivosti výrobci uvádí na potravinách, které jsou odolnější a pomaleji se kazí. Před tímto datem je produkt ve svém nejlepším a nejchutnějším stavu, po jeho vypršení se ale pořád dá sníst.

Toasty v akci – jen tak se nezkazí a vždycky se hodí

Jak dlouho?

  • Rok poté při správném skladování můžete jíst: Těstoviny, rýži, mouku, koření, hořčici, cukr nebo med
  • Po půl roce vám neuškodí: Zavařeniny, mražené ovoce a zelenina
  • Ovesné vločky a müsli jsou k jídlu už jen dva měsíce.
  • U trvanlivého mléka, sušenek, oplatků a rostlinných olejů lze počítat s konzumací až 28 dní po uplynutí data minimální trvanlivosti.
  • A u vajíček či tvrdých sýrů se nemusíte bát ani po 21 dnech.
Žena čuchá k pomeranči na trhu Look Studio / Shutterstock.com

Podle španělské spotřebitelské organizace OCU se nemusíte bát konzumovat několik týdnů po vypršení doby minimální trvanlivosti ani těchto 10 druhů potravin:

  1. Jogurty
  2. Toastový chléb
  3. Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
  4. Sušenky a oplatky
  5. Nealkoholické nápoje a alkohol
  6. Těstoviny, rýži a luštěniny
  7. Zavařeniny a másla
  8. Uzeniny a zrající sýry
  9. Polévky a omáčky v sáčku
  10. Konzervovaná rajčata

A co potraviny, kde nenajdete datum spotřeby ani dobu minimální trvanlivosti? Jde především o

  • alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu
  • čerstvé ovoce a zeleninu
  • chléb a pečivo určené ke konzumaci do 24 hodin
  • ocet, sůl a cukr
  • žvýkačky
Ingredience na výrobu jogurtové zmrzliny s jahodami Irina Tetereva / Shutterstock.com

Asi budete souhlasit, že nejčastěji doma v lednici zůstanou jogurty. Do roku 2017 na nich výrobci uváděli datum spotřeby, to se však už před lety změnilo a na obalech tak najdete už jen doporučenou spotřebu – jogurt se totiž po uplynutí minimální trvanlivosti nekazí, jenom v něm ubývá bakteriálních kultur.

Jak využít přebytek jogurtů?

  • Výborná zmrzlina – stačí do nich jen zapíchnout dřívko na nanuky nebo je nalít do formiček na zmrzliny a dát do mrazáku přes noc – a super zdravá jogurtová zmrzlina je na světě.
  • Šup s ním do masa – smíchejte jogurt s kořením a bylinkami a naložte do něj maso na grilování. Výsledek bude fantastický.
  • Pleťová maska – 1 bílý jogurt smíchejte se žloutkem z 1 vejce a vmíchejte lžíci medu, poté přidejte 0,5 dl silného vyluhovaného zeleného čaje. Výslednou masku aplikujte na omytou pleť, věnujte si s ní hodinku poklidného odpočinku a poté ji smyjte.
  • Nepečený dort – bílý jogurt, zakysanou smetanu a vanilkový cukr smíchejte v misce, na dno kulaté dortové formy položte první vrstvu dětských piškotů. Na piškoty dejte ovoce (jahody, borůvky nebo maliny) a polijte částí připraveného krému. Na svrchní vrstvu dortu z piškotů pak položte alobal, zatižte talířkem, který se vejde do dortové formy a šup s ním do lednice. Nepečený dort podávejte druhý den vychlazený.
Skočte si pro váš oblíbený jogurt v akci

Pozor!

Maso a drůbež, ryby nebo čerstvé sýry by neměly být konzumovány po vypršení doby trvanlivosti. Podléhají totiž rychlé zkáze, a proto je třeba si datum spotřeby pečlivě kontrolovat!