Jak zpracovat velkou úrodou okurek? Zavařte je, dejte do polévky nebo z nich připravte osvěžující limonádu

Skleněná mísa s nakrájenou okurkou a hromádka okurek v pozadí itor / Shutterstock.com

Okurky patří k nejoblíbenější zelenině našich zahrad. Jejich pěstování je snadné, a když se zadaří, můžeme se dočkat skutečně bohaté úrody. Pak ovšem nastává otázka, co si s nimi počít. Pojďme se podívat na některé tipy, jak okurky nejlépe zpracovat.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Chutná a zdravá pochoutka

Okurky nejen dobře chutnají, ale jsou navíc prospěšné našemu tělu, protože obsahují celou řadu důležitých látek. Najdeme v nich vysoké množství vlákniny, která napomáhá správnému trávení i antioxidanty, které bojují proti stárnutí. Nechybí ani vitamíny C, A nebo K, draslík a železo.

K přímé spotřebě se nejlépe hodí okurky salátové. Můžete si je dopřát jen tak syrové, nebo z nich připravit některou z následujících pochoutek.

Skvěle dohromady půjdou třeba s jogurtem

Klasický salát i řecká obměna

Oblíbený okurkový salát k létu prostě patří. Existují nejrůznější varianty a tu nejjednodušší připravíte za pár minut. Stačí nastrouhat dostatečné množství okurek a přidat zálivku. Vytvoříte ji smícháním dvou lžic vody, stejného množství octa a lžíce cukru. Výsledek ještě osolte a opepřete podle chuti a je hotovo.

Pokud ovšem chcete vyzkoušet něco trošku jiného, co takto řecké tzatziki? Můžete si je vychutnat jako předkrm nebo jako přílohu k masu či jinému pokrmu. Základ je stejný jako u salátu – nahrubo nastrouhaná okurka. K ní přimíchejte řecký bílý jogurt, prolisovaný stroužek česneku, nadrobno nasekané lístky máty a lžíci jemně nasekaného kopru. Přidejte trochu citronové šťávy, sůl podle chuti – a můžete podávat.

Sklenice s okurkovou limonádou a kousky okurek Amallia Eka / Shutterstock

Osvěžení v podobě nápojů

Okurky obsahují velké množství vody, takže hydratují, což se hodí zejména v horkých dnech. Právě proto si z nich v tuto dobu můžete připravit i vynikající okurkovou limonádu. Postup je opět snadný – okurky oloupejte a nakrájejte na kousky. Ty následně rozmixujte v mixéru spolu s několika lístky máty. Směs zalijte vodou, přidejte šťávu z jedné limetky a doslaďte medem. Podávejte vychlazené z ledničky nebo s kostkami ledu.

Jestliže si chcete dát něco vydatnějšího, zkuste okurkové smoothie. Poslouží jako chutná snídaně nebo svačinka. Okurky můžete v tomto případě kombinovat s dalšími surovinamitřeba se špenátem, ananasem, hruškou, banánem nebo kiwi. Ingredience nakrájejte na kostičky a rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu a kokosové nebo mandlové mléko. Přisladit můžete medem, ale pozor – některé druhy ovoce jsou sladké samy o sobě a další doslazování pak není potřeba.

Dopřejte si pořádné osvěžení

Kupte se slevou Limety.

Porovnat slevy

Netradiční letní polévka

Připravit si můžete i vynikající okurkovou polévku. Dá se jíst jak teplá, tak za studena. Na oleji osmažte cibulku a přidejte k ní dvě okurky – oloupané a nakrájené na kostky. Krátce orestujte a přilejte vodu, případně zeleninový vývar. Nezapomeňte ani na petrželku, dvě snítky kopru a tři stroužky česneku. Povařte asi deset minut a následně rozmixujte na krém. Zjemněte zakysanou smetanou a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Sklenice naložených kyselých okurek, okurky a utěrka na dřevěném prkénku Melinda Nagy / Shutterstock.com

Zavařené nejen na zimu

Pokud si chcete užívat okurky po celý rok, když už jejich sezóna dávno pomine, není nic jednoduššího, než je zavařit. K tomu nejlépe poslouží takzvané nakládačky. Jsou menší, lépe se vejdou do sklenic a nehrozí, že se rozvaří. Kromě nich budete potřebovat mrkev, cibuli, kopr, nové koření a hořčičné semínko.

Připravit musíte také nálev – dělá se především z vody, octu, soli a cukru, ale můžete přidat i nejrůznější koření. Úplně nejjednodušší variantou je ovšem využít předpřipravenou směs, kterou běžně zakoupíte v obchodě. Na návodu se dočtete, jak z ní lák správně připravit.

Mimo ingrediencí budete k zavařování potřebovat samozřejmě i sklenice. Klasické „sedmičky“ pořídíte za pár korun. Nezapomeňte je před každým použitím vyvařit. Pak do nich napěchujte okurky proložené dalšími ingrediencemi a vše zalijte lákem.

Kde teď sehnat ocet za dobrou cenu?

K samotnému zavařování využijte speciální zavařovací hrnec. Klasický se pokládá na sporák a je poněkud složitější na obsluhu, protože si budete muset pečlivě hlídat teplotu. Je však o poznání levnější – můžete ho pořídit i do tisícovky. Elektrický hrnec je sice dražší, ale příprava zavařenin je s ním hračka – stačí nastavit teplotu a čas a o víc se nemusíte starat. U okurek je vhodné zvolit 80 °C a za dvacet minut máte hotovo.