Jak zpracovat velkou úrodou okurek? Zavařte je, dejte do polévky nebo z nich připravte osvěžující limonádu

Skleněná mísa s nakrájenou okurkou a hromádka okurek v pozadí itor / Shutterstock.com

Okurky patří k nejoblíbenější zelenině našich zahrad. Jejich pěstování je snadné, a když se zadaří, můžeme se dočkat skutečně bohaté úrody. Pak ovšem nastává otázka, co si s nimi počít. Pojďme se podívat na některé tipy, jak okurky nejlépe zpracovat.

Přečtěte si také

Káva už nevydělává? Starbucks by mohl opustit Velkou Británii
Káva už nevydělává? Starbucks by mohl opustit Velkou Británii

Chutná a zdravá pochoutka

Okurky nejen dobře chutnají, ale jsou navíc prospěšné našemu tělu, protože obsahují celou řadu důležitých látek. Najdeme v nich vysoké množství vlákniny, která napomáhá správnému trávení i antioxidanty, které bojují proti stárnutí. Nechybí ani vitamíny C, A nebo K, draslík a železo.

K přímé spotřebě se nejlépe hodí okurky salátové. Můžete si je dopřát jen tak syrové, nebo z nich připravit některou z následujících pochoutek.

Skvěle dohromady půjdou třeba s jogurtem

Klasický salát i řecká obměna

Oblíbený okurkový salát k létu prostě patří. Existují nejrůznější varianty a tu nejjednodušší připravíte za pár minut. Stačí nastrouhat dostatečné množství okurek a přidat zálivku. Vytvoříte ji smícháním dvou lžic vody, stejného množství octa a lžíce cukru. Výsledek ještě osolte a opepřete podle chuti a je hotovo.

Pokud ovšem chcete vyzkoušet něco trošku jiného, co takto řecké tzatziki? Můžete si je vychutnat jako předkrm nebo jako přílohu k masu či jinému pokrmu. Základ je stejný jako u salátu – nahrubo nastrouhaná okurka. K ní přimíchejte řecký bílý jogurt, prolisovaný stroužek česneku, nadrobno nasekané lístky máty a lžíci jemně nasekaného kopru. Přidejte trochu citronové šťávy, sůl podle chuti – a můžete podávat.

Sklenice s okurkovou limonádou a kousky okurek Amallia Eka / Shutterstock

Osvěžení v podobě nápojů

Okurky obsahují velké množství vody, takže hydratují, což se hodí zejména v horkých dnech. Právě proto si z nich v tuto dobu můžete připravit i vynikající okurkovou limonádu. Postup je opět snadný – okurky oloupejte a nakrájejte na kousky. Ty následně rozmixujte v mixéru spolu s několika lístky máty. Směs zalijte vodou, přidejte šťávu z jedné limetky a doslaďte medem. Podávejte vychlazené z ledničky nebo s kostkami ledu.

Jestliže si chcete dát něco vydatnějšího, zkuste okurkové smoothie. Poslouží jako chutná snídaně nebo svačinka. Okurky můžete v tomto případě kombinovat s dalšími surovinamitřeba se špenátem, ananasem, hruškou, banánem nebo kiwi. Ingredience nakrájejte na kostičky a rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu a kokosové nebo mandlové mléko. Přisladit můžete medem, ale pozor – některé druhy ovoce jsou sladké samy o sobě a další doslazování pak není potřeba.

Dopřejte si pořádné osvěžení

Kupte se slevou Limety.

Porovnat slevy

Netradiční letní polévka

Připravit si můžete i vynikající okurkovou polévku. Dá se jíst jak teplá, tak za studena. Na oleji osmažte cibulku a přidejte k ní dvě okurky – oloupané a nakrájené na kostky. Krátce orestujte a přilejte vodu, případně zeleninový vývar. Nezapomeňte ani na petrželku, dvě snítky kopru a tři stroužky česneku. Povařte asi deset minut a následně rozmixujte na krém. Zjemněte zakysanou smetanou a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Sklenice naložených kyselých okurek, okurky a utěrka na dřevěném prkénku Melinda Nagy / Shutterstock.com

Zavařené nejen na zimu

Pokud si chcete užívat okurky po celý rok, když už jejich sezóna dávno pomine, není nic jednoduššího, než je zavařit. K tomu nejlépe poslouží takzvané nakládačky. Jsou menší, lépe se vejdou do sklenic a nehrozí, že se rozvaří. Kromě nich budete potřebovat mrkev, cibuli, kopr, nové koření a hořčičné semínko.

Připravit musíte také nálev – dělá se především z vody, octu, soli a cukru, ale můžete přidat i nejrůznější koření. Úplně nejjednodušší variantou je ovšem využít předpřipravenou směs, kterou běžně zakoupíte v obchodě. Na návodu se dočtete, jak z ní lák správně připravit.

Mimo ingrediencí budete k zavařování potřebovat samozřejmě i sklenice. Klasické „sedmičky“ pořídíte za pár korun. Nezapomeňte je před každým použitím vyvařit. Pak do nich napěchujte okurky proložené dalšími ingrediencemi a vše zalijte lákem.

Kde teď sehnat ocet za dobrou cenu?

K samotnému zavařování využijte speciální zavařovací hrnec. Klasický se pokládá na sporák a je poněkud složitější na obsluhu, protože si budete muset pečlivě hlídat teplotu. Je však o poznání levnější – můžete ho pořídit i do tisícovky. Elektrický hrnec je sice dražší, ale příprava zavařenin je s ním hračka – stačí nastavit teplotu a čas a o víc se nemusíte starat. U okurek je vhodné zvolit 80 °C a za dvacet minut máte hotovo.