Jak se účinně chránit proti klíšťatům? Funguje víc vitamín B, repelentní náramky nebo česnek?

Cedule v lese s varováním před klíšťaty 24K-Production / Shutterstock.com

Klíště obecné je členovec živící se krví, který parazituje na plazech, ptácích a savcích. Jako svého hostitele si často vybírá i nás lidi. Snad každý už na sobě po návratu z přírody nějaké našel. Nebezpečná jsou především proto, že mohou přenášet řadu závažných nemocí. Nejznámější z nich jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Jak se před klíšťaty chránit?

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Nejjednodušší prevence proti klíšťatům

Na výlet do přírody volte pokud možno dlouhé oblečení z hladkých materiálů. Když je příliš horko a chcete si vzít kraťasy, obujte si alespoň uzavřené boty.

Volte zpevněné či kamenité cesty, vyhýbejte se vysoké trávě. Odpočívejte na lavičkách, kamenech nebo pařezech, nesedejte si přímo na zem.

Po návratu domů se pečlivě kontrolujte. Čím dříve klíště vytáhnete, tím menší je pravděpodobnost nákazy.

Vyberte si ten správný repelent v akci

Pomoc z lékárny

Před odchodem ven je vhodné použít repelent ve spreji. Lékárnice vám s výběrem ráda pomůže. Pozor! Některé spreje vhodné pro dospělé by neměly používat děti. V poslední době jsou vedle sprejů oblíbené repelentní náramky, někomu ovšem nemusejí vyhovovat kvůli výrazné vůni.

Všimli jste si, že na některé lidi jdou klíšťata více než na jiné? Důvodem může být nedostatečné množství vitamínu B. Jestli na sobě nacházíte klíšťata často, užívejte pravidelně B komplex, měl by vám pomoci.

Nejlepší hodnocení zákazníků si zasloužily tyto repelenty:

  • Predator Forte Leroy ve spreji
  • Incognito přírodní repelent ve spreji
  • Predator Maxx Plus sprej
  • BC Ticks náramek proti klíšťatům
  • Trixline náramek proti klíšťatům

Maminka stříká děti v lese repelentem Pavel Kobysh / Shuttestock.com

Babské rady proti klíšťatům

Za pokus stojí i obyčejné babské rady. Klíšťata odpudíte konzumací česneku, jeho nepříjemný zápach však není příjemný ani lidem. Raději si doma připravte některý z tipů na přírodní repelenty.

  • 100 g sušeného rozmarýnu + 1 polévková lžíce vinného octa + 1 l vody (povařit)
  • voda + citrusové ovoce (povařit)
  • 200 ml Alpy + hřebíček (2 dny louhovat)

Výsledek svého snažení nalijte do ostřikovače a používejte jako klasický repelent ve spreji. Uchovávejte raději v ledničce.

Zvažte očkování

Proti klíšťové encefalitidě, jedné z nejnebezpečnějších nemocí, kterou klíšťata přenášejí, existuje spolehlivé očkování. Lze ho podstoupit kdykoliv během roku, v jakémkoli věku a jeho cena se liší dle jednotlivých pojišťoven. Přesnější informace vám podá praktický lékař nebo pediatr. Chraňte sebe i své děti, klíšťová encefalitida může mít fatální následky.

Klíště a pinzety Vovantarakan / Shutterstock.com

Jak vytáhnout nejlépe a nejbezpečněji klíště

Klíště vytahujte kroutivými či kývavými pohyby speciálními kleštěmi nebo pinzetou. Odstraňte jej živé, určitě ho předtím neduste olejem. Ránu vydezinfikujte. Nakonec si důkladně umyjte ruce.

Chraňte i své mazlíčky

Myslete také na zdraví svých domácích mazlíčků. Pro psy a kočky se vyrábí mnoho různých přípravků, mezi ty nejoblíbenější patří pipety (spot-on) nebo obojky.